Angajații din România vor depune prima declarație de venit în cadrul noului sistemului de impozitare pe gospodărie în data de 1 mai 2019, în contextul în care acest sistem ar trebui să intre în vigoare din 1 ianuarie 2018, a declarat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, în cadrul emisiunii ”În fața ta”, difuzată duminică, la Digi24.
Profit.ro a publicat recent un draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuție, ce arată că impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcție de un venit anual global pe gospodărie.
O gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă și mașină (RCA), abonament la sală de fitness și dans, bilete la cinema, cărți, medicamente sau susținerea unor entități nonprofit.
CITEȘTE ȘI Big Brother fiscal: Fiecărei gospodării îi va putea fi luat patrimoniul la control. Veniturile cu sursă neidentificată vor fi impozitate direct cu 16%În noul sistem, angajatorul nu va mai reține la sursă obligațiile salariatului, dar acesta trebuie să țină cont că, în data de 1 mai 2019, va avea scadența, a declarat Ștefan.
”Cel care realizează venitul va folosi acest venit, în folosul lui, până apare obligația de plată către Fisc. Însă, va trebui să aibă în vedere că în luna mai e scadența și va trebui să facă acea declarație fiscală în care se vor înregistra atât veniturile cât și drepturile. Nu va avea neapărat o sarcină de plată în luna mai”, a spus ministrul, citat de News.ro.
Potrivit lui Ștefan, vor exista deductibilități legate de familiile cu copii în funcție de veniturile realizate, la care se adaugă deductibilități legate de abonamentele la rețelele de sănătate. Românii vor putea deduce costuri cu educația și cheltuieli cu îmbunătățirea confortului locuinței. În plus, legea va viza și donațiile, sponsorizările ONG-urilor cu scopuri caritabile sau a centrelor culturale.