Ministerul Finanțelor recunoaște: "ANAF depune toate eforturile posibile pentru maximizarea încasărilor la buget". Probleme mari sunt la veniturile atipice, în principal la suprataxarea din sectorul energetic

Ministerul Finanțelor recunoaște: "ANAF depune toate eforturile posibile pentru maximizarea încasărilor la buget". Probleme mari sunt la veniturile atipice, în principal la suprataxarea din sectorul energetic
scris 14 iun 2023

"ANAF depune toate eforturile posibile pentru maximizarea încasărilor veniturilor bugetare, în limitele legislației", a admis Ministerul Finanțelor într-o poziție a instituției privind problemele bugetare generate de colectarea sub așteptări a veniturilor la bugetul statului. După cum a prezentat Profit.ro anterior date, Finanțele arată acum că problemele cele mai importante cu veniturile sub program aduse de ANAF la buget au fost generate în principal de veniturile atipice colectate de către agenție, în principal impactul suprataxării din energie, bani care ajung la Fondul de tranziție energetică pentru compensarea de facturi, precum și recuperarea treptată de către BNR a 2,3 miliarde de lei de la buget în contul revizuirii vărsămintelor la buget.

Situația colectării la buget a ajuns în ultimele luni subiect de dispută politică între PSD și PNL, principalele partide ale coaliției de guvernare, care controlează principalele instituții implicate în acest proces - PSD deține, până la rotativa guvernamentală, conducerea Ministerului Finanțelor, responsabil de planificarea bugtetară și stabilirea programului  de colectare, în timp ce PNL a deținut până recent președinția ANAF, instituție subordonată Finanțelor și responsabilă de colectarea efectivă a veniturilor. Șeful ANAF din partea PNL, Lucian Heiuș, și-a dat demisia la finele lunii mai și a fost înlocuit cu Nicoleta Cîrciumaru. De asemenea, șeful Vămii, Bogdan Mihei, susținut de PSD, a fost înlocuit cu Ion Cupă, din partea PNL.

Urmărește-ne și pe Google News

Din cauza veniturilor sub așteptări, guvernanții au anunțat că este nevoie de un pachet de ajustare a cheltuielilor cu circa 20 de miliarde de lei, plan la care încă se lucrează. Un pachet de măsuri pe cheltuieli cu un impact de circa 5 miliarde de lei a fost adoptat în martie, iar corecții suplimentare ar putea fi făcute la rectificarea bugetară din această vară.

Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici CITEȘTE ȘI Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici

"Anticipând dificultatea îndeplinirii sarcinilor de colectare a veniturilor bugetare aferente lunii martie anul acesta, la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost organizate activități suplimentare necesare realizării angajamentelor asumate, precum și ședințe de analiză operativă a rezultatelor pe toate palierele de management. De asemenea, a fost aprobat Planul de intervenție rapidă pentru creșterea veniturilor colectate, program comun de acțiuni ANAF/Autoritatea Vamală Română (AVR), care să sprijine inițierea operativă a măsurilor imediate de combatere a evaziunii fiscale. În contextul celor prezentate, precizăm că ANAF depune toate eforturile posibile pentru maximizarea încasărilor veniturilor bugetare, în limitele legislației specifice", potrivit Ministerului Finanțelor.

Finanțele prezintă și o scurtă analiză a situației din primul trimestru, moment la care colectarea de către ANAF era cu circa 3 miliarde de lei în urmă față de program. Potrivit informațiilor Profit.ro, la finalul lunii mai, totalul veniturilor colectate de către ANAF era cu 8,2 miliarde de lei sub programul stabilit de către Ministerul Finanțelor.

"În acest context, precizăm că există o serie de încasări atipice care afectează evidențierea eforturilor de colectare depuse de ANAF (de exemplu, încasări din dividende CEC, vărsăminte din profit efectuate de BNR etc.), venituri anticipate prin legile bugetare, dar care nu sunt influentate de activitățile derulate de Agenție. În condițiile eliminării influenței acestui tip de venituri (atipice), rezultă un grad de realizare de 98,99% (minus 0,8 miliarde lei). La nivelul întregului trimestru l, un impact negativ cumulat asupra veniturilor colectate de ANAF se observă ca urmare a noii legislații fiscale privind constituirea Fondului de tranziție energetică, venit bugetar la care s-a înregistrat o nerealizare de 3 miliarde lei", potrivit Ministerului Finanțelor.

Despre bugetul construit, Ministerul Finanțelor afirmă că a fost construit realist, pe baza prognozelor economice disponibile, ținând cont de contextul dificil și de necesitatea continuării procesului de reducere a deficitului bugetar.

"În ceea ce privește construcția bugetului pentru anul 2023, a reprezentat un proces responsabil, realist, având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situațiilor dificile cu care se confruntă România (criza sanitară, șocul prețurilor la energie, conflictual ucrainean), care reclamă resurse adecvate, cu nevoia stringentă de consolidare bugetară, în condițiile în care efectele pandemiei încă sunt resimțite la nivel național și global și la care se adaugă și alte provocări", arată Ministerul Finanțelor.

La ANAF, rămâne presiunea pentru venituri

Profit.ro a scris recent că ANAF are de trecut în iunie și iulie un hop important în ce privește colectarea veniturilor la bugetul statului. Astfel, Fiscul ar trebui să colecteze în aceste două luni 79,8 miliarde lei doar aferent programului, după ce pentru ianuarie-mai are deja o rămânere în urmă de 8,2 miliarde de lei. Încasările în primele luni ale anului au fost afectate puternic, după cum a prezentat Profit.ro, de veniturile mai mici la taxele suplimentare ale statului în sectorul energetic, dar și de o rectificare a vărsămintelor la buget de către BNR.

Luna iulie ar trebui chiar să fie una record pentru ANAF, cu venituri de 40,894 miliarde lei, ușor peste a doua lună ca încasări estimate, octombrie, cu 40,882 miliarde lei. În iunie, ANAF ar trebui să aducă la buget 38,9 miliarde de lei, cel mai mult de la începutul anului. Încasările mari din iunie și iulie ar trebui să fie determinate, într-o bună măsură, de încasarea dividendelor pentru anul 2022 de la companiile controlate de stat, dar și pentru participațiile pe care statul le are la diverse companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
venituri
colectare
program venituri