Ministerul Finanțelor nu exclude ca salariul minim să crească la 2.050 de lei înaintea datei de 1 ianuarie 2019. Majorarea pregătită ridică deja probleme unor firme

Ministerul Finanțelor nu exclude ca salariul minim să crească la 2.050 de lei înaintea datei de 1 ianuarie 2019. Majorarea pregătită ridică deja probleme unor firme
scris 10 oct 2018

Ministerul Finanțelor nu exclude ca salariul minim brut pe economie să crească la 2.050 de lei înaintea datei de 1 ianuarie 2019, așa cum a fost anunțat luna trecută, o analiză în acest sens urmând să fie realizată. Aproape 1 din 5 angajatori respondenți anterior unui sondaj și-a construit însă bugetul de salarii pentru anul viitor luând în calcul un salariu minim lunar brut de 1.900 de lei, similar cu cel din acest an.

"Analizăm absolut tot. Sunt șanse, este o decizie care se va lua în urma analizei pe care Ministerul de Finanțe o va face, o discutăm în Guvern. Dacă am spus că cel târziu la 1 ianuarie 2019, asta înseamnă că poate fi și mai devreme”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la TVR, întrebat dacă salariul minim brut pe economie ar putea fi majorat înainte de 1 ianuarie 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimentele Deloitte: Pentru afaceri conectate cu noutățile fiscale CITEȘTE ȘI Evenimentele Deloitte: Pentru afaceri conectate cu noutățile fiscale

Un sondaj prezentat recent relevă însă că un sfert (24%) dintre firmele intervievate nu au luat în calcul această majorare.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-25 septembrie 2018, pe un eșantion de 130 de companii care activează în majoritatea sectoarelor economice.

Fiscul și Direcția Anticorupție vor accesa datele pasagerilor companiilor aeriene CITEȘTE ȘI Fiscul și Direcția Anticorupție vor accesa datele pasagerilor companiilor aeriene

În acest an, salariul minim brut de 1.900 de lei corespunde unui salariu minim de 1.162 de lei, după scăderea contribuțiilor și impozitelor.

Guvernul s-a angajat să crească salariul minim net cu câte 100 de lei în fiecare an, astfel încât acesta să ajungă la peste 300 de euro până în 2020, potrivit programului de guvernare, varianta actualizată. Acum, însă, calculul Guvernului este ca salariul minim brut să crească anual cu 150 de lei, astfel încât în 2022 să ajungă la 2.500 de lei. 

Profit.ro a relatat anterior că România a înregistrat, dintre statele europene, cea mai mare creștere  procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani. Cu toate acestea, nivelul salarial din România este în continuare incomparabil mai mic decât cel din țările occidentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajatori
salariu
salariu minim