Organizația Romanian Business Leaders, reprezentând peste 1.000 de antreprenori și executivi de top din mediul de business privat, se revoltă în fața pachetului de măsuri fiscale gândit de Guvern, care taie multe dintre facilitățile în vigoare, transmițând că dorește să vadă în primul rând o concentrare a guvernanților pentru eficientizarea cheltuirii banilor cu care antreprenorii alimentează bugetul de stat.
Măsurile sunt pregătite după ce actuala coaliție de guvernare a promis ferm în trecut, în multe rânduri, că în anul 2023 nu vor urma noi majorări de taxe, după cele adoptate în vara anului trecut, la acel moment cele mai mari schimbări fiscale din ultimii ani.
„Dorim să vedem o concentrare a guvernanților pentru eficientizarea cheltuirii banilor cu care noi alimentăm bugetul de stat. Înțelegem că poate sistemul de taxare trebuie revizuit, dar dorim să vedem din timp studii de impact al schimbărilor propuse, pe care să avem timp să le analizăm. Dorim să fim consultați din vreme și nu să fim loviți de un tsunami de știri contradictorii date pe surse. Astăzi, politica fiscală a României pare să fie: scapă cine strigă mai tare. Noi avem o voce puternică, putem striga foarte tare, dar nu așa se construiește un sistem fiscal”, spune Marius Ștefan, Președinte RBL.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO ANAF scoate din nou la licitație un avion al lui Ovidiu Tender. Care este prețul de pornireLa rândul său, Federația Columna, reprezentând angajații din administrația publică centrală și locală, amenință cu proteste de amploare la nivel național.
"De peste 1 an, Federația solicită elaborarea unui normativ de personal pentru serviciile sociale, tocmai ca să evităm pe viitor situații menite să aducă o gravă atingere demnității umane și să creeze în mod
justificat șoc și groază în rândul opiniei publice.
Spre stupefacția noastră, GUVERNUL vine cu măsuri de austeritate care înseamnă tăierea tuturor posturilor vacante în Asistență Socială. Condamnăm și ne opunem ferm unei asemenea propuneri, motivat prin faptul că TOATE CONTROALELE desfășurate în ultima perioadă în Centrele de asistență socială au trasat ca măsură urgentă ANGAJAREA DE PERSONAL pe posturile vacante, tocmai pentru a asigura calitatea îngrijirii bătrânilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități.
Dacă măsurile vor rămâne în forma actuală, din cauza lipsei de personal, de calitatea îngrijirii beneficiarilor în unitățile de Asistență Socială VA RĂSPUNDE DIRECT GUVERNUL. În viitor vor fi ”azilele groazei” și în sistemul public nu doar cel privat.
CITEȘTE ȘI Bursa de la București - din nou pe minus după ce Profit.ro a anunțat că Guvernul pregătește creșterea taxării la bursăÎn ADMINISTRAȚIE și Asistență Socială, Guvernul propune disponibilizării masive și desființarea unor instituții esențiale, doar pentru motivul că au sub 50 de salariați. Se elimină acordarea voucherelor de vacanță și a indemnizației de hrană, raportat strict la nivelul veniturilor, absolut discriminatoriu.
Precizăm că, în ipoteza în care Ordonanța nu va fi retrasă și nu se va renunța la măsurile propuse, Federația va declanșa proteste de amploare la nivel național", este mesajul acesteia.
Sute de organizații neguvernamentale atrag la rândul lor atenția că ordonanța referitoare la reducerea cheltuielilor anulează mecanismele actuale de sponsorizare și distruge un sistem care a funcționat bine timp de două decenii.
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) atrage atenția asupra faptului că schimbările fiscale planificate de Coaliția PSD-PNL ar putea avea consecințe negative serioase asupra întregii economii.
CITEȘTE ȘI ANPC a verificat influenceri români de pe Instagram să vadă dacă își marchează publicitatea„UNPIR, având o înțelegere profundă a fenomenului insolvenței și urmărind constant aceste aspecte, afirmă în mod public că schimbările fiscale care se discută pot declanșa un val de falimente în rândul firmelor mici și mijlocii. Acestea sunt exact companiile care, prin simpla lor existență și activitate cu un minim de profit, asigură un echilibru vital în economia românească”, menționează sursa citată.
De asemenea, ei sunt nemulțumiți de eliminarea plafonării contribuției de asigurări sociale de sănătate și preconizata introducere a plății în sistem real la întregul venit, fără plafon.
“Aceste măsuri ar dubla sarcina fiscală, așa cum notează și colegii din Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR)”, spune UNPIR.