Mai multe țări vor să salveze Parteneriatul Trans-Pacific după retragerea Statelor Unite

Mai multe țări vor să salveze Parteneriatul Trans-Pacific după retragerea Statelor Unite
scris 24 ian 2017

Mai multe state și-au exprimat marți speranța că Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) poate fi salvat, după decizia președintelui american Donlad Trump de a retrage Statele Unite din acordul comercial, relatează Associated Press.

Premierul australian Malcolm Turnbull a recunoscut că decizia lui Trump este o lovitură serioasă dată acordului care reunește 12 națiuni, dar a sugerat că alte țări, precum China, ar putea ocupa locul lăsat de SUA, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Pierderea Statelor Unite din acordul TPP este mare, nu este nicio îndoială. Dar nu vom renunța la angajamentul făcut pentru locurile de muncă din Australia”, a spus Turnbull.

Una dintre primele acțiuni ale lui Trump ca președinte a fost abandonarea acordului TPP, luni, el afirmând că este în detrimentul companiilor americane. Trump preferă acordurile bilaterale cu alte state.

Liderii unora dintre celelalte 11 țări din TPP au spus că vor merge mai departe cu acordul, într-o anumită formă, cu sau fără SUA.

Trump nu își va face publică declarația fiscală, deși a promis acest lucru în campanie CITEȘTE ȘI Trump nu își va face publică declarația fiscală, deși a promis acest lucru în campanie

Turnbull a arătat că a discutat recent despre viitorul TPP cu premierii din Japonia, Singapore și Noua Zeelandă și crede că pactul poate supraviețui fără SUA.

Alți membri ai TPP sunt Canada, Mexic, Peru, Chile, Vietnam, Malaysia și Brunei.

Japonia a finalizat procesul de ratificare a TPP săptămâna trecută, cunoscând faptul că Trump vrea să renunțe la acord.

Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat că obiectivele TPP sunt încă importante pentru Japonia și că acesta poate fi un model pentru acordurile comerciale cu alte națiuni, inclusiv cu cele din Europa.

Un reprezentant al Ministerului Comerțului din Malaysia, Ong Ka Chuan, a spus că restul de 11 state membre ale TPP vor organiza o întâlnire pentru a discuta pașii următori.

Turnbull a arătat la rândul său că, în teorie, China ar putea să se alăture TPP după plecarea SUA, dar asta ar necesita modificări.

În actuala formă, TPP poate intra în vigoare doar dacă este ratificat de șase țări care reprezintă 85% din PIB-ul combinat al statelor participante. Statele Unite reprezentau 60% din PIB-ul combinat al TPP, așa că acordul actual nu poate fi implementat.

Premierul Noii Zeelande, Bill English, s-a arătat prea puțin entuziasmat de un acord bilateral cu SUA.

”Dacă mă întrebați astăzi, văd puține șanse ca acordul să aibă loc într-o formă satisfăcătoare”, a afirmat English la Wellington.

English a spus că este de acord cu opinia predecesorului său John Key, că SUA riscă să cedeze o parte din influență Chinei în regiuna Pacific, fără TPP.

viewscnt
Afla mai multe despre
tpp
parteneriatul trans-pacific