LISTA Măsuri fiscale în vigoare de astăzi - contribuții mai mari pentru unele contracte part time, impozite mărite la câștiguri din jocuri de noroc, accize mai mari la țigări și alcool, modificări în construcții

LISTA Măsuri fiscale în vigoare de astăzi - contribuții mai mari pentru unele contracte part time, impozite mărite la câștiguri din jocuri de noroc, accize mai mari la țigări și alcool, modificări în construcții
scris 1 aug 2022

Pachetul de modificări fiscale adoptat în iulie de Guvern introduce o serie de schimbări cu aplicabilitate chiar din luna august. Astfel, de astăzi, contribuțiile la contractele part time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate la salariul minim, costurile suplimentare fiind stabilite în sarcina angajatorului. Restricția privind contractele part time are, însă, și un număr foarte mare de excepții. De asemenea, tot din august cresc accizele la țigarete, produse din categoria tutun încălzit și alcool, iar câștigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate mai dur.

Cea mai controversată măsură din august - contribuțiile la part time calculate cel puțin la nivelul unui salariu minim

Guvernul a instituit obligația plății contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară, în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial pentru care veniturile realizate sunt sub acest nivel. Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile și nu venitul realizat de salariat.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Lista cu proiectele prioritare la bani publici CITEȘTE ȘI DOCUMENT Lista cu proiectele prioritare la bani publici

Decizia a fost contestată de unele organizații și economiști. O astfel de prevedere a mai fost în vigoare și în urmă cu mai mulți ani, promovată de PSD, cu scopul declarat de a limita munca la gri, adică situațiile în care o persoană este angajată cu normă redusă și un salariu mai mic decât minim pe economie, dar în realitate lucrează mai mult, munca suplimentară fiind plătită nedelcrat.

Foarte important, în cazul în care venitul este mai mic decât salariul minim, diferența dintre contribuțiile calculate la venitul realizat și cele aferente salariului minim, va fi suportată de către angajator.

Excepții - Măsura nu se aplică în cazul în care angajații part time

  • sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
  • sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 de ani;
LEGE DOCUMENT Facilități la înființarea și înregistrarea online a unei societăți în Registrul Comerțului CITEȘTE ȘI LEGE DOCUMENT Facilități la înființarea și înregistrarea online a unei societăți în Registrul Comerțului
  • sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
  • au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară.

Impactul acestei măsuri este neclar

La mijlocul lunii iulie, 5,75 milioane de persoane aveau 6,66 milioane de contracte active, din care 1,11 milioane (16,7%) erau contracte cu timp parțial.

Surse - Tăieri cu 10% la toate ministerele, la rectificarea din august CITEȘTE ȘI Surse - Tăieri cu 10% la toate ministerele, la rectificarea din august

Astfel, într-un număr semnificativ de cazauri, contractul cu timp parțial ar putea fi al unei persoane care mai are deja un contract cu normă întreagă, caz în care nu sunt datorate contribuții sociale disproporționate.

De asemenea, exceptarea pensionarilor, a elevilor și studenților de până la 26 de ani, a ucenicilor și a persoanelor cu dizabilități, reduce și mai mult aplicarea taxării dure a contractelor cu timp parțial.

Accize - țigări, tutun încălzit, alcool

Se instituie un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2026.

Acciza totală pentru țigarete crește, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete. Ținând cont că acciza specifică pentru țigarete se determină pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și al accizei totale, precum și faptul că începând cu data 1 august 2022 va crește nivelul accizei totale pentru țigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru țigarete.

DECIZIE Reguli de insolvență aplicate în starea de alertă - prelungite cu încă un an CITEȘTE ȘI DECIZIE Reguli de insolvență aplicate în starea de alertă - prelungite cu încă un an

În ceea ce privește procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, aceasta va fi diminuată cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se majorarează cuantumul accizei minime pentru țigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru țigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru țigarete.

Având în vedere că măsura privind creșterea graduală a accizei la tutun fin tăiat destinat rulării în țigarete și la alte tutunuri de fumat nu a ținut pasul cu modificarea calendarului de creștere graduală a accizei la țigarete, este introdus un calendar de creștere graduală a accizei pentru aceste produse pentru a avea o abordare unitară a sistemului de taxare.

Este majorat nivelul accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal. Începand cu 1 august 2022, nivelul accizelor pentru băuturile alcoolice și pentru țigarete va crește cu aproximativ 5%.

Este introdus un calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate și produsele din tutun încălzit. Se majorează nivelul accizelor și pentru lichidul care conține nicotină prin instituirea unui calendar de creștere graduală a accizei pentru acest produs.

În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2023, pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină, nivelul accizelor nu se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2022, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015. În situația în care, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, nivelul accizelor pentru aceste produse este mai mic decât nivelul minim prevăzut în Directiva 2003/96/CE, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă.

EXCLUSIV Finanțele analizează variante privind eFactura. Companiile au cerut prorogarea cu 6 luni, nu fac față implementării eFactură, eTransport și SAF-T în același timp CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele analizează variante privind eFactura. Companiile au cerut prorogarea cu 6 luni, nu fac față implementării eFactură, eTransport și SAF-T în același timp

Pentru perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, nivelul accizelor pentru produsele energetice va fi cel prevazut în ordonanță ajustat cu 14.27% (creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2021, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015).

Jocuri de noroc - noi cote

Ordonanța Guvernului a stabilit creșterea cotelor de impunere a veniturilor obținute din jocuri de noroc, de la nivelul actual între 1% și 25%, la un nivel cuprins între 3% și 40%, precum și modificarea tranșelor de venit brut asupra cărora se aplică aceste cote, de la 66.750 lei, la 10.000 lei, respectiv de la 445.000 lei, la 66.750 lei.

LISTA Măsuri fiscale în vigoare de astăzi - contribuții mai mari pentru unele contracte part time, impozite mărite la câștiguri din jocuri de noroc, accize mai mari la țigări și alcool, modificări în construcții

Scade plafonul pentru facilități acordate salariaților din anumite domenii, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei

Începând cu veniturile aferente lunii august 2022 se reduce plafonul maxim al veniturilor din salarii și asimilate salariilor pentru care se aplică facilitățile specifice industriilor construcții, alimentară și agricolă de la 30.000 lei la 10.000 lei.

Partea din venitul brut lunar ce va depăși 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligația reținerii impozitului pe venit aferent. Această diminuare a plafonului va avea impact și în zona contribuțiilor sociale obligatorii.

Cifra de afaceri în construcții se calculează după anul curent - în vigoare din iulie

Începând cu data de 18 iulie 2022, cifra de afaceri de referință pentru aplicarea facilitaților specifice domeniului construcțiilor se va calcula doar pentru anul în curs, eliminandu-se prevederea conform căreia facilitățile se puteau aplica și dacă în anul anterior era îndeplinită condiția de cifră de afaceri, fară a mai fi necesară validarea acesteia în cursul anului curent.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
schimbari fiscale
facilitati
jocuri de noroc
timp partial
contracte part time