Legislația fiscală, schimbată pentru a salva Unifarm. Senatorii PSD au obținut trecerea unui proiect de lege pentru transformarea în acțiuni sau restructurarea împrumuturilor date de Trezorerie în starea de urgență

Legislația fiscală, schimbată pentru a salva Unifarm. Senatorii PSD au obținut trecerea unui proiect de lege pentru transformarea în acțiuni sau restructurarea împrumuturilor date de Trezorerie în starea de urgență

Senatul a adoptat un proiect de lege care ar urma să facă posibilă restructurarea și chiar conversia în acțiuni a sumelor "acordate, în perioada stării de urgență, cu titlu de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului". Formularea și tratarea unui împrumut similar cu obligațiile fiscale restante acumulate în starea de urgență/alertă sugerează că această prevedere legislativă a fost introdusă cu o țintă precisă. Prevederile au fost introduse în comisia de buget-finanțe a Senatului, după ce proiectul a fost întors din plen tocmai în acest scop, autorii amendamentelor fiind, aspect neobișnuit, mai mulți senatori PSD din comisia de Sănătate, alături de unul dintre senatorii PSD din comisia de buget-finanțe. Printre autori sunt Adrian Streinu-Cercel și Florian Bodog.

Condiționarea precisă a împrumuturilor care ar putea fi restructurate sau transformate în acțiuni, doar cele acordate în perioada de două luni cât a durat starea de urgență și doar din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, indică spre un posibil beneficiar, compania de stat Unifarm. Senatul este prima cameră care a discutat proiectul, astfel că va urma Camera Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News

Unifarm a luat în starea de urgență, în martie, un împrumut de 1,15 miliarde lei din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Banii au înlocuit o finanțare convenită anterior cu EximBank. La Unifarm au fost constatate probleme grave în ce privește achizițiile derulate în pandemie, fiind deschisă și o anchetă a DNA în acest scop. Nu este clar dacă Unifarm a reușit să ramburseze din finanțarea luată de la Ministerul Finanțelor, după ce a rămas pe stoc cu cantități mari de produse achiziționate pentru combaterea pandemiei și a înregistrat pierderi semnificative din acest motiv.

Prevederea introdusă acum ar putea reprezenta o poartă de salvare pentru Unifarm.

"ART. IV

(1) Ministerul Finanțelor Publice poate acorda, la solicitarea Companiei Naționale UNIFARM - S.A., un împrumut, din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.150.000 mii lei, pe o perioadă de 6 luni de la momentul acordării acestuia, respectiv data creditării contului prevăzut la alin. (5).", prevede o ordonanță adoptată de Guvern în martie, la câteva zile de la debutul stării de urgență.

"Legea a trecut luni de plen, când a fost votat și raportul suplimentar din 8 martie. Practic legea a fost întoarsă la comisie în data de 23.02.2022  pentru aceste amendamente. Necesitatea amendamentelor a fost legată de facilitățile pe care să le poată accesa firmele de stat pentru a putea depăși perioada dificilă (urgență/alertă). Unifarm pare sa fie una dintre mize", a declarat , contactat de Profit.ro, senatorul USR Ion-Narcis Mircescu, membru în comisia de buget-finanțe a Senatului.

Trebuie precizat că proiectul de lege a fost adoptat luni de Senat cu 104 voturi din 105 senatori prezenți. Un senator neafiliat s-a abținut de la vot.

Modificările adoptate de Comisia de buget-finanțe și marți de către plenul Senatului

Să poată fi cerută restructurarea împrumuturilor acordate de Finanțe în starea de urgență la fel ca în cazul obligațiilor fiscale restante

  • în sensul prezentului capitol, sunt considerate obligații bugetare și obligațiile de plată aferente sumelor acordate, în perioada stării de urgență, cu titlu de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și transmise spre recuperare organului fiscal central, care nu privesc sume ce fac obiectul ajutorului de stat.

Termenul până la care va putea fi cerută restructurarea să fie 31 decembrie 2022

  • Debitorii care înregistrează obligații de natura celor prevăzute la art. 1 alin. (2^1) depun notificarea până la data de 31.12.2022 inclusiv, sub sancțiunea decăderii și cu respectarea cerințelor prevăzute de prezentul alineat.

Împrumuturile acordate de Trezoreria Finanțelor în starea de urgență să poată fi transformate în acțiuni

  • Prin derogare de la dispozițiile art. 264 din Codul de procedură fiscală, în scopul aplicării prezentului capitol, se poate aproba conversia în acțiuni și pentru obligațiile prevăzute la art. 1 alin. [2"1), datorate de debitorii la care statul este acționar integral sau majoritar.

Nu este clar ce sens ar avea ca statul să transforme în acțiuni datoria unei firme la cre este oricum acționar integral. Situația ar fi echivalentă cu o ștergere a datoriei.

Inițiatorii amendamentelor

Senator Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel
Senator Leonard Azamfirei
Senator Cristina Stocheci
Senator Florian Bodog
Senator Călin-Gheorghe Matieș

(click pe poza pentru amendamentele aduse în comisia de buget-finanțe din Senat)

Legislația fiscală, schimbată pentru a salva Unifarm. Senatorii PSD au obținut trecerea unui proiect de lege pentru transformarea în acțiuni sau restructurarea împrumuturilor date de Trezorerie în starea de urgență

Conducerea Unifarm a mai cerut eșalonarea creditului de la Finanțe pe o perioadă de 7 ani

Conducerea numnită la Unifarm după declanșarea anchetelor penale a inițiat mai multe demersuri pentru a stabiliza compania, principala problemă fiind creditul de 1,15 miliarde lei luat pe numai 6 luni de la Trezoreria Ministerului Finanțelor.

Aceștia au acuzat mai multe nereguli, printre care faptul că Ministerul Finanțelor a acordat creditul fără ca acesta să fie avizat, din partea companiei, de către Consiliul de Administrație. De asemenea, au încercat să obțină extinderea termenului de rambursare sau restructurarea pe o perioadă de 7 ani. Aceste variante nu au avut finalitate, întrucât ar fi trebuit inițiate de către autoritatea tutelară, Ministerul Sănătății.

Compania afirmă că a informat Președinția, Guvernul și Ministerul Sănătății prin numeroase adrese referitoare la starea critică a companiei.

Mai multe detalii sunt disponibile în raportul de mai jos, publicat de Unifarm anul trecut (click pe poza pentru raport).

Legislația fiscală, schimbată pentru a salva Unifarm. Senatorii PSD au obținut trecerea unui proiect de lege pentru transformarea în acțiuni sau restructurarea împrumuturilor date de Trezorerie în starea de urgență

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
restructurare
senat
ministerul finanțelor
trezorerie
unifarm