La presiunea mediului de afaceri, senatorii discută ca impozitul de 1% pe cifra de afaceri până la plafonul de 1 milion euro să fie opțional. A fost avansată ideea a 3 tipuri de plafoane

La presiunea mediului de afaceri, senatorii discută ca impozitul de 1% pe cifra de afaceri până la plafonul de 1 milion euro să fie opțional. A fost avansată ideea a 3 tipuri de plafoane
scris 20 nov 2017

Senatorii din comisiile de specialitate vor lua în discuție, miercuri, propunerea ca impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opțională și nu obligatorie. Un amendament în acest sens a fost depus deja, iar printre alte măsuri avute în vedere de senatori se numără reducerea contribuției pentru sectorul IT și majorarea limitelor de deductibilitate pentru dobânzi și costul de finanțare. La disucuții a fost invitat și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat marți că premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu cele mai importante organizații ale companiilor străine prezente în România, incluzând camere de comerț și industrie, pentru o discuție în care a susținut că o parte dintre modificările introduse în Codul Fiscal, precum impozitul de 1% pe cifra de afaceri, ar putea fi "întoarse" în Parlament. Informația a fost confirmată ulterior de premierul Mihai Tudose.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanții mediului de afaceri au fost invitați, astăzi, la comisiile pentru buget și economie, reunite, pentru a-și spune opinia cu privire la modificările Codului Fiscal, adoptate recent de Guvern și prevăzute a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Cea mai vehementă solicitare a tuturor reprezentanților diferitelor asocaiții ale mediului de afaceri a fost renunțarea la caracterul obligatoriu al impozitului de 1% pe cifra de afaceri și pentru firmele cu un plafon de maximum 1 milion de euro al acestei cifre.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Atât reprezentantul Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan, cât și repezentantul Camerei de Comerț Americane în România (AmCham), Ionuț Sas, au solicitat modificarea în opțional a acestui impozit pentru plafonul nou introdus, de la 500.000 euro la 1 milion de euro.

Aceștia au fost susținuți și de Asociația Patronale de Software și Servicii (ANIS), care a arătat că o astfel de măsură ar distruge start-up-urile din domeniu.

Patronatele cer retragerea legii care le obligă să negocieze cu angajații transferul contribuțiilor: \ CITEȘTE ȘI Patronatele cer retragerea legii care le obligă să negocieze cu angajații transferul contribuțiilor: "se poate ajunge la blocarea unor sectoare sau chiar a economiei în ansamblu"

Conform unui studiu înaintat de mediul de afaceri senatorilor, toate firmele cu o cotă de profit între 4-6% vor ajunge să plătească un impozit mai mare decât în prezent. 

Președintele comisiei economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir, a arăat că a depus un amendament la ordonanța de modificare a Codului Fiscal, în sensul ca impozitarea de 1% la cifra de afaceri să fie opțională, iar amendamentul va fi luat în discuție de comisia de buget, miercuri, la dezbaterea raportului de specialitate asupra ordonanței.

Președintele comisiei de buget din Senat, social-democratul Eugen Teodorovici, a arătat că la dezbateri a fost invitat și ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa. Teodoroivici a fost de acord că această modalitate obligatorie de impozitare trebuie modificată, acesta avansând ideea a trei tipuri de plafoane, până în 100.000 euro, între 100.000 și 500.000 euro, prag maxim la cât este aplicat acum impozitul pe cifra de afaceri, și de la 500.000 la 1 milion de euro, cu diferite tipuri de impozitare.

EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe

Teodorovici a promis reprezentanților mediului de afaceri că limitele actuale din ordonanță privind deductibilitatea dobânzilor și costurile de finanțare vor fi majorate, astfel încât să nu afecteze planurile de investiții ale companiilor.

De altfel, mediul de afaceri a avertizat că măsura va afecta inclusiv investițiile cu finanțări bancare ale marilor companii de stat, astfel încât au solicitat ca directiva europeană în domeniul să fie implementată de la 1 ianurie 2019 și cu praguri mai mari de deductibilitate.

Reprezentanții sectorului IT au reclamat și faptul că transferul contribuțiilor sociale de al angajator și la angajat va conduce la o reducere de 7% a veniturilor nete ale programatorilor și au solicitat reducerea cotei de contribuții pentru a nu scădea aceste venituri.

Plan care tocmai a trecut o etapă: Privatizări oprite 5 ani, naționalizarea acțiunilor și a activelor companiilor privatizate cu infracțiuni, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Plan care tocmai a trecut o etapă: Privatizări oprite 5 ani, naționalizarea acțiunilor și a activelor companiilor privatizate cu infracțiuni, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea

Senatorii din comisiile de specialitate vor discuta, miercuri, și amânarea tuturor acestor măsuri, având în vedere că senatorul Daniel Zamfir a depus la ordonanță și un alt amendament, prin care noile prevederi adoptate de Guvern să intre în vigoare de al 1 ianuarie 2019, fără a mai fi aplicate prin derogare chiar de la Codul Fiscal, care stabilește că orice modificare a sa intră în vigoare la cel puțin 6 luni de la adoptare.

De altfel, și premierul Mihai Tudose a declarat că recenta decizie a Guvernului de a majora de la 500.000 euro la 1 milion euro pragul până la care este aplicat impozitul de 1% pe cifra de afaceri ar urma să fie schimbată în Parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
cifra
afaceri
transfer
contributii
it
patronate
parlament
senat
ordonanta
cod fiscal
guvern