INFOGRAFIC Crește numărul incidentelor de neplată. Cele mai afectate sectoare - farmaceutic, distribuție și construcții

INFOGRAFIC Crește numărul incidentelor de neplată. Cele mai afectate sectoare - farmaceutic, distribuție și construcții
scris 6 feb 2020

Falimentele globale sunt în continuă creștere, ceea ce implică riscuri la exporturi mai mari: aceasta este concluzia celui mai recent raport global de insolvență al Euler Hermes, care acoperă 44 de țări și 87% din PIB-ul global și oferă ultima actualizare a Indicelui său Global de Insolvență. Insolvențele comerciale au crescut cu + 9% în 2019, în principal din cauza unei creșteri prelungite în China (+ 20%) și, într-o măsură mai mică, a unei inversări a tendinței în Europa de Vest (+ 2%) și America de Nord (+ 3%).

“În România, ne așteptăm ca panta descendentă a insolvențelor din ultimii doi ani (-21.5% în 2019 /-8.8% în 2018) să-și modifice sensul. Încetinirea creșterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global și accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent și al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, în plan microeconomic constatăm o creștere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuție cu precădere non-alimentar, construcții și sectoarele aferente – metale, materiale de construcții, agricultură.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

INFOGRAFIC Crește numărul incidentelor de neplată. Cele mai afectate sectoare - farmaceutic, distribuție și construcții

În tot mai multe domenii observăm o subțiere generalizată a marjelor de profit fie din motivații de menținere ori creștere a volumelor, fie din creșterea costurilor fixe.

Într-adevar, nu trebuie neglijat impactul asupra performanței companiilor a unor factori independenți de decidenții interni, cum ar fi măsuri administrative sau reglementari ale Statului în domenii precum cel farmaceutic sau construcții, dar și perturbările induse de factori externi.

Departe de a se fi încheiat, procesul de adaptare a afacerilor europene la realitățile Brexit-ului s-a atenuat ca și percepție la nivelul companiilor. Cu impact major rămâne războiul comercial între Statele Unite și China, care afectează întreg comerțul mondial.

INFOGRAFIC Crește numărul incidentelor de neplată. Cele mai afectate sectoare - farmaceutic, distribuție și construcții

Nu în ultimul rând, recenta răspândire a coronavirusului și măsurile extraordinare luate de combatere a expansiunii acestuia la scară largă deja tind să afecteze nu doar economia chineză, ci și industriile conexe din alte țări. În cazul României, impactul ar putea fi semnificativ în planul sectoarelor net importatoare de tehnologie și produse folosite ca materie primă sau subansamble din China pentru produse finite sub marca proprie comerzializate pe teritoriul țării noastre. Sistarea producției unor astfel de subansamble ar veni în principal din cauza restricțiilor de circulație a mărfurilor la extern.

Cu toate acestea, deși preconizăm o extindere a numărului de insolvențe, cel puțin pentru 2020  estimăm o creștere de doar 3%. Produsul intern brut, deși într-un ritm mai lent s-ar înscrie pe o pantă ascendentă, iar rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătățească în mod constant în anii post-criză. Nu neglijăm nici impactul pozitiv asupra veniturilor al unui an încărcat electoral, experiențele anterioare sugerând măsuri pro-ciclice de stimulare a economiei”, declară Mihai Alexandru Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes România.

Slăbiciune economică continuă, incertitudini politice și sociale

Experții  Euler Hermes consideră că această tendință îngrijorătoare se datorează combinării unui ritm economic scăzut pentru mai mult timp, în special în economiile avansate, în sectorul industrial, și a efectelor întârziate ale conflictelor comerciale, incertitudinilor politice și tensiunilor sociale.

În 2020, chiar dacă politicile monetare ar rămâne favorabile, acestea nu ar fi suficiente pentru a contrabalansa cererea mai mică, competiția mai dură la nivelul prețurilor și creșterea costurilor de producție, în special a salariilor.

INFOGRAFIC Crește numărul incidentelor de neplată. Cele mai afectate sectoare - farmaceutic, distribuție și construcții

Riscurile la export sunt în creștere aproape peste tot

Drept urmare, insolvențele ar trebui să crească din nou cu + 6% la nivel global anul acesta pentru a patra oară la rând, Asia având în continuare contribuția principală (+ 8% an/an) în special din cauza Chinei (+10%) și Indiei (+11%). În Europa de Vest, creșterea economică va rămâne sub pragul istoric, care stabilizează de obicei numărul de insolvențe (+ 1,7%), ceea ce duce la o creștere în majoritatea țărilor. Per ansamblu, patru din cinci țări vor înregistra o creștere a insolvențelor în 2020, cu Brazilia (-3% an/an) și Franța (0%) ca excepții principale.

În 2019, creșterea generală a insolventelor fost mai mare, dar doar două din trei țări au fost afectate de creșterea insolvențelor. Aceasta înseamnă că riscurile la export sunt în creștere aproape peste tot: nu mai există niciun refugiu sigur nicăieri.

INFOGRAFIC Crește numărul incidentelor de neplată. Cele mai afectate sectoare - farmaceutic, distribuție și construcții

Efectele de domino ale insolvențelor majore

Numărul insolvențelor majore de la primul trimestru până la trimestru al treilea al anului 2019 a rămas relativ stabil de la an la an (249 insolvențe majore), dar gravitatea acestora s-a înrăutățit în ceea ce privește cifra de afaceri cumulată (de la +39,1 miliarde EUR la 145,2 miliarde de euro), ceea ce ar putea avea efecte de domino grave asupra furnizorilor de-a lungul lanțurilor de aprovizionare. Cu cât cifra de afaceri a candidaților la faliment este mai mare, cu atât mai mari sunt daunele aduse furnizorilor individuali.

Punctele fierbinți au fost: construcțiile în Asia, energie și retail în America de Nord, precum și retail și servicii în Europa de Vest.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolvente
incidente de neplata