Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, proprietar al brandurilor Zara și Massimo, s-a folosit de tehnici ”agresive” în perioada 2011-2014 pentru a evita plata a cel puțin 585 de milioane de euro, potrivit parlamentarilor ecologiști din Parlamentul European, transmite Bloomberg.
În lipsa unei reforme a politicilor Uniunii Europene, ”multinaționalele și consultanții lor fiscali, împreună cu statele care optează să se angajeze într-o competiție fiscală distructivă vor continua să evite eforturile de combatere a transferării profiturilor și a eludării fiscului”, se arată într-un raport publicat joi în Parlament de către grupul parlamentarilor ecologiști, scrie News.ro.
Grupul spaniol a respins conținutul raportului, afirmând că ”se bazează pe premize greșite, care duc la concluzii eronate”.
Inditex susține că respectă cu scrupulozitate reglementările fiscale pe toate piețele unde operează.
Inditex este cea mai recentă țintă a parlamentarilor Verzilor, ale căror rapoarte anterioare au adus în centrul atenției maniera în care productorul de mobilă Ikea a evitat să plătească taxe de cel puțin 1 miliard de euro în state ale Uniunii Europene, pe parcursul a șase ani.
Grupul Inditex al miliardarului spaniol Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa, a înregistrat anul trecut vânzări de 20,9 miliarde de euro, prin intermediul a 7.100 de magazine din 93 de țări.
Zara este cel mai important brand al Inditex, generând două treimi din vânzări.
Raportul verzilor vine într-o perioadă în care UE investighează legalitatea acordurilor fiscale pe care companii internaționale ca Amazon.com și Starbucks le-au încheiat cu guvernele unor state membre.
Comisia Europeană a anunțat în august o amendă de până la 13 miliarde de euro plus dobânzi impusă Apple, din cauza unui acord cu Irlanda pe care îl consideră ilegal.
Potrivit raportului pulicat joi de parlamentarii ecologiști, Inditex s-a folosit de practici corporative agresive, în perioada 2011-2014, în special în Olanda, Irlanda și Elveția.
Tehnicile respective sunt în prezent legale, dar ridică întrebări, dacă Inditex plătește taxe acolo unde își desfășoară activitățile.
”Operațiunile între companiile grupului sunt verificare regulat de către autoritățile fiscale”, se arată într-un comunicat de joi al Inditex.
Verzii au cerut raportarea obligatorie țară cu țară a principalelor date financiare, o bază comună pentru impozitul pe profit consolidat și un nivel minim al impozitului pe profit la nivelul UE.
Ikea Group a răspuns în februarie că a plătit un impozit pe profit de circa 822 de milioane de euro la nivel global, care echivalează cu un nivel al impozitului pe profit de aproape 20%.
La o audiere în Parlamentul European din luna martie, reprezentanții Ikea au susținut că respectă reglementările fiscale internaționale, punctul de vedere fiind similar cu cel al unor companii vizate de UE, cum sunt McDonald’s și Apple.