Guvernul a decis prelungirea până cel mai târziu la 31 decembrie 2022 a aplicării Programului Kurzarbeit, prin care angajatorii pot reduce cu cel mult 80% durata de muncă a angajațillor, iar statul asigură 75% din diferența până la salariul normal. A fost prelungită până la aceeași dată acordarea indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru profesioniști cu venituri din drepturi de autor sau convenții civile.
De ce este important: Conform programului de muncă flexibilă, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii aflați în situații excepționale pot reduce cu cel mult 80% durata de muncă prevăzută în contractul individual cu normă întreagă al angajaților, pe o perioadă de cel puțin 5 zile, iar Guvernul subvenționează 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus.
Mai este important: La data de 8 martie 2022 a încetat starea de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, iar programul Kurzarbeit a fost prevăzut să se aplice până la expirarea perioadei de 3 luni de la data încetării stării de alertă, respectiv până la data de 8 iunie 2022.
CITEȘTE ȘI TABEL Mulți dintre angajații din turism câștigă sub salariul mediu pe economieAcum, Guvernul arată că: ”după criza provocată de pandemia de COVID-19, care a reprezentant un şoc major pentru economia europeană şi mondială şi de pe urma căreia încă încearcă să îşi revină, concomitent cu conflictul armat din proximitatea ţării noastre care provoacă inclusiv întreruperi în lanțul de aprovizionare, existența stocurilor sau întreruperea proceselor de producție, economia se confruntă şi cu probleme generate de creșterea inflației la nivel internațional, cu majorări semnificative ale prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale, care se suprapun peste dificultățile deja existente”.
Mai mult, operatorii economici ”se confruntă cu probleme determinate de creșterea continuă a prețurilor la utilități, trebuie să facă față și impedimentelor generate de întreruperea activității, scăderea cifrei de afaceri sau diminuarea producției, ca urmare a creșterii prețurilor de producţie sau dificultăților întâmpinate în obţinerea materiilor prime şi materialelor, dificultăți în sistemul de transport al mărfurilor şi contractarea pieţelor de desfacere, toate acestea conducând la un iminent risc de blocaj al activităților economice, cu repercursiuni directe asupra angajaţilor, în sensul disponibilizării acestora”.
Prin urmare, Guvernul a decis prelungirea Prrogramului Kurzarbeit ulterior datei de 8 iunie 2022, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022.
De asemenea, până cel mai târziu la 31 decembrie 2022, va fi acordată indemnizația de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale pentru profesioniştii prevăzuţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor au continuat să crească. Situația în marile orașeProgramul de lucru Kurzarbeit, adică ”muncă redusă”, este un model economic lansat în Germania în urmă cu 110 ani și a fost utilizat în timpul celor două războaie mondiale, dar a devenit exterm de utilizat în timpul crizei financiare mondiale care a început în 2008. Conform programului, angajatul lucrează pe o anumită perioadă mai puțin sau chiar deloc, primește proporțional salariul care ar trebui scutit de taxe, dar statul preia parțial diferența până la salariul întreg.