Impozite locale majorate între 10% și 100%. Ce se întâmplă în București

Impozite locale majorate între 10% și 100%. Ce se întâmplă în București
scris ieri, 11:00

Anul 2025 a început și cu majorări de taxe și impozite locale, în sume diverse, în funcție de deciziile consiliilor locale.

Acestea diferă foarte mult, însă, de la majorări de 10%, în pas cu inflația, în cele mai multe localități, până chiar și la 100%, în cazul anumitor clădiri, arată termene.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Un astfel de exemplu este Baia Mare, municipiul care are, în 2025, cele mai mari taxe și impozite la nivel de țară, justificarea edililor locali fiind faptul că este nevoie de bani pentru dezvoltare. Iar ca de obicei clădirile nerezidențiale unde funcționează companiile sunt în top, 

UE nu va prelungi plafonul impus asupra prețurilor la gaze CITEȘTE ȘI UE nu va prelungi plafonul impus asupra prețurilor la gaze

Nu este totul, însă, la Iași a fost reintrodusă o taxă de protecție civilă, care vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

Reversul medaliei: În județul Arad, există o localitate, unde impozitele s-au redus cu 49%, la doi ani după ce acestea fuseseră mărite.

Vești mai bune vin și de la Alba Iulia, unde au fost micșorate taxele pentru imobilele în care activează firmele, iar în plus s-a scos și taxa de turism. De asemenea, la București s-a redus la jumătate taxa de promovare turistică din tariful de cazare.

Impozit record la Baia Mare

În acest an, Baia Mare bate toate recordurile în materie de taxe și impozite locale: majorarea ajunge și la 100% în cazul anumitor clădiri. Edilii locali spun că au fost nevoiți să ia această decizie pentru că este nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor locale, iar probabil vor mai urma și alte surprize. Sunt anunțate taxe inclusiv pentru folosirea toaletelor publice sau pentru încărcarea mașinilor la stațiile electrice.

Sunt astfel taxe și impozite mai mari cu 47% pentru locuințe. Creșterea este și mai mare în cazul clădirilor nerezidențiale – aproximativ 71%, ajungându-se chiar și la 100% pentru clădirile nerezidențiale reevaluate. Prin comparație, la terenuri și autoturisme taxa este de-a dreptul modestă: 10,4%.

Steve Bannon, fost strateg-șef al lui Donald Trump, spune că Elon Musk este „rasist” și „cu adevărat rău” CITEȘTE ȘI Steve Bannon, fost strateg-șef al lui Donald Trump, spune că Elon Musk este „rasist” și „cu adevărat rău”

Taxa de protecție civilă

Un caz aparte este și la Iași, unde, începând cu acest an, s-a revenit la taxa de protecție civilă, care ar urma să aducă la bugetul local 1,7 miliarde de lei. Taxa a mai fost aplicată de municipalitatea ieșeană până în 2019.

”Nu este o taxă care să atragă atenția. Ea reprezintă 2% din impozitul pe clădire pentru apartamente, dar nu mai mică de 10 lei. Cea mai mare parte dintre apartamente rămâne în cuantumul de 10 lei pe an. Pentru construcțiile noi, cu o suprafață mai mică de 600 de metri pătrați, este o taxă de 0,2% din valoarea autorizației de construire, pentru că cei cu clădiri de peste 600 de metri pătrați sunt obligați să construiască adăposturi de protecție civilă, situație în care nu putem face o dublă impunere”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Decizia mai prevede ca taxa de protecție civilă să fie aplicată și la momentul autorizării lucrărilor pentru construcțiile la care este obligatorie realizarea de adăposturi civile, valoarea fiind de 0,2% din valoarea clădirilor rezidențiale sau clădiri anexă la acestea, calculate la emiterea autorizațiilor de construire pentru executarea de construcții cu aria desfășurată mai mică de 600 metri pătrați.

Reversul medaliei

La Pecica, în județul Arad, impozitul pe clădiri s-a redus cu 49%, după ce fusese mărit în urmă cu doi ani pentru a face rost de bani pentru co-finanțări.

Acum că proiectele au fost finalizate, s-a revenit asupra deciziei.

Livrările de smartphone-uri au crescut după doi ani de declin. Liderul pieței se menține CITEȘTE ȘI Livrările de smartphone-uri au crescut după doi ani de declin. Liderul pieței se menține

Taxele au fost micșorate și la Alba Iulia pentru imobilele în care funcționează companiile. S-a întâmplat, însă, după o petiție semnată de antreprenorii locali și adresată primăriei în care se cerea micșorarea impozitului pe clădirile nerezidențiale. Bonus, Primăria a suspendat taxa de turism, în speranța că orașul va atrage astfel mai mulți turiști.

„Ca să evităm mărirea cu 10,3% a procentului de inflație, am redus cota de impozitare de la 1,3% la 1,225%, în așa fel încât persoanele juridice vor plăti aceleași taxe și impozite, la același nivel, la același cuantum, ca în anul 2024″, a declarat Gabriel Pleșa, primarul municipiului.

Spre comparație, impozitul pe clădirile nerezidențiale este de 1% la Cluj-Napoca sau 1,15% la Oradea.

Cu cât au crescut taxele în București

Locuitorii din București plătesc, în 2025, impozite și taxe locale mai mari cu 10,40%, în pas cu rata inflației, conform unei decizii a Consiliului General al Capitalei de la finalul anului trecut.

Concret, este vorba de 50 de lei în plus pentru un apartament cu trei camere, în timp ce pentru o mașină vorbim de o majorare cu aproape 10 lei. Plățile se pot face și online pe Ghișeul.ro.

În același timp, taxa de promovare turistică a Capitalei a fost diminuată la 1% din tariful de cazare, în 2025, comparativ cu 2% în perioada 2023 – 2024, sau 0,5%, în 2022. Banii vor ajunge la Primăria Capitalei și vor fi folosiți pentru consolidarea și comunicarea integrată a brandului turistic al municipiului București.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
firme
impozite