Guvernul vrea să le impună operatorilor de servicii de streaming, precum Netflix, HBO, Amazon Prime, să plătească o taxă de 4% din veniturile obținute pe teritoriul României din abonamente și tranzacții unice, bani care ar urma să meargă la Fondul cinematografic administrat de către Centrul Național al Cinematografiei (CNC), din care se finanțează producția națională de filme, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, printre sursele de finanțare ale Fondului cinematografic ar urma să se numere și "4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, Executivul vrea ca și operatorii de platforme de streaming să plătească contribuția de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, existentă deja în legislația în vigoare.
Vor fi scutiți de cele două contribuții (de 3 și 4%) furnizorii "ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depășit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audiență este sub 1%, raportat la numărul de abonați la nivel național, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă".
UPDATE ora 17.07 Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, transmite că acest cuantum de 4% al contribuției a fost propus de Alianța Producătorilor de Film și că, urmare a dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme, la comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților, acest procent a fost diminuat la 2%.
"Această taxă nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției, cum este cazul Franței. Nu am văzut să crească prețul abonamentului în niciuna dintre aceste țări", mai susține ministrul.
Conform datelor puse la dispoziție de către Observatorul Audiovizual European, în România sunt circa 1,16 milioane de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate dețin circa 99% din cota de piață. Se estimează astfel o contribuție anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.
Impunerile la plată sunt argumentate prin scăderea încasărilor la Fondul cinematografic ca urmare a restricțiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS-COV-2 (închiderea sălilor de cinematograf, scăderea pieței de publicitate ducând la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond).