Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe mai repede decât avea planificat: încă 4 miliarde de euro, după majorarea cu 7 miliarde de la finele lui 2017

Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe mai repede decât avea planificat: încă 4 miliarde de euro, după majorarea cu 7 miliarde de la finele lui 2017
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 apr 2019

Guvernul va majora plafonul pentru împrumuturi externe prin programul MTN de la 27 miliarde de euro în prezent la 31 miliarde de euro, în contextul în care după ieșirea din martie pe piețele externe, când a luat 3 miliarde de euro, a ajuns la limita maximă permisă de lege. Plafonul pentru astfel de împrumuturi a fost majorat cel mai recent în decembrie 2017, când a urcat cu circa 7 miliarde de euro, la 27 miliarde de euro. La finele lui 2017, Guvernul afirma că majorarea de plafon de 7 miliarde de euro va acoperi și anul 2019, fiind necesară pentru "acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2018-2019".

Acum, Finanțele propun majorarea cu încă 4 miliarde de euro pentru a acoperi necesarul de finanțare pentru anii 2019-2020, ceea ce presupune că precedenta majorare, din urmă cu un an și câteva luni, nu a fost suficientă.

Urmărește-ne și pe Google News

"Pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2019-2020 și luând în considerare suma rămasă disponibilă de 22 milioane euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro. Facem mențiunea că în perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligațiuni în valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 miliarde euro în noiembrie 2019 și 2 miliarde euro în septembrie 2020). Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligațiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadențe sunt la finalul fiecărui an, iar emisiunile noi de euroobligațiuni se realizează în funcție de condițiile de piață, cel mai probabil în prima parte a anului și în al treilea trimestru", potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pregătit acum de Ministerul Finanțelor.

Statul a împrumutat în primele trei luni 7,1 miliarde de lei de la băncile din România, sub media de anul trecut, dar a luat de pe extern 3 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Statul a împrumutat în primele trei luni 7,1 miliarde de lei de la băncile din România, sub media de anul trecut, dar a luat de pe extern 3 miliarde de euro

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (MTN) reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanțelor și un grup de instituții financiare, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe. Astfel, Guvernului are avantajul accesării piețelor financiare într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacții individuale. Contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc) sunt guvernate de legea engleză și respectiv legea SUA.

Valoarea obligațiunilor emise și nerambursate (în euro și dolari) în cadrul  Programului MTN este în prezent de 26,98 miliarde euro:

  • 2012 - 2,01 miliarde dolari și 1,5 miliarde euro
  • 2013 - 1,5 miliarde dolari și 2 miliarde euro
  • 2014 - 2 miliarde dolari și 2,75 miliarde euro
  • 2015 – 2 miliarde euro
  • 2016 – 3,25 miliarde euro
  • 2017 - 2,75 miliarde euro
  • 2018- 1,2 miliarde dolari și 3,75 miliarde euro
  • 2019 – 3 miliarde euro
PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale CITEȘTE ȘI PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale

În prezent, suma disponibilă pentru noi împrumuturi prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului este de doar 22 milioane euro.

Ministerul Finanțelor afirmă în proiectul pregătit acum că, pentru perioada 2019 - 2020, are în vedere emiterea de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,25 miliarde de euro (echivalent), inclusiv cele 3 miliarde de euro emise recent. Întrucât Finanțele au anunțat deja că anul acesta intenționează să mai atragă prin împrumuturi în valută încă 1,25 miliarde de euro, rezultă că ținta orientativă pentru ieșiri pe extern anul următor este de 4 miliarde de euro.

Guvernul a anunțat, la începutul lunii aprilie, că intenționează să mai atragă în acest an, de pe piețele externe, încă 1,25 miliarde euro, după împrumutul de 3 miliarde euro contractat, la finele lunii martie, prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
euroobligatiuni
mtn