Bugetul de stat a pierdut anul trecut din cauza contrabandei cu țigări peste 3 miliarde de lei, bani neîncasați la bugetul de stat, potrivit British American Tobacco România (BAT). În 2018, autoritățile române au împiedicat peste 112 milioane de țigarete de contrabandă să ajungă pe piața din România, cu circa 25% mai puține decât în anul precedent. În aceste condiții, nivelul contrabandei a crescut la 16,3% în 2018, față de 16% în 2017.
Valoarea totală pe piața neagră a țigaretelor confiscate în anul 2018 de autoritățile române se ridică la peste 50 de milioane de lei, conform datelor publice disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situația capturilor de țigarete din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Ne putem aștepta ca majorarea considerabilă a accizei la țigarete în 2019 să creeze presiuni suplimentare asupra consumatorilor, cu riscul ca aceștia să se îndrepte într-un număr mai mare către produsele de pe piața neagră, comercializate la jumătate de preț. De aceea, ar trebui aplicate cât mai rapid măsurile pentru securizarea frontierelor anunțate încă de anul trecut de către Ministerul Finanțelor. Experiența anului trecut arată că, în pofida eforturilor Poliției Române și ale Poliției de Frontieră de a destructura rețelele de criminalitate organizată, în absența dotării corespunzătoare a Vămilor, consumul de produse de contrabandă va continua să crească”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.
În decembrie 2018, British American Tobacco a demarat, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române și cu structurile Poliției Române de Frontieră, un proiect de informare a consumatorilor cu privire la implicațiile legale ale infracțiunii de contrabandă cu țigări.
Despre contrabanda cu țigări în România
- România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
- România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
- Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
- Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.