Guvernul a început 2021 cu împrumuturi de 8,36 miliarde lei în ianuarie, inclusiv de la populație

Guvernul a început 2021 cu împrumuturi de 8,36 miliarde lei în ianuarie, inclusiv de la populație
scris 2 feb 2021

Guvernul a împrumutat în luna ianuarie 8,3 miliarde de lei, din care 7,36 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piața internă către bănci și investitori, în timp ce 955 de milioane de lei au fost atrase de la populație prin vânzarea de titluri de stat prin Poștă și Trezorerie. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Pentru piața internă dedicată investitorilor instituționali, Ministerul Finanțelor anunțase încă de la finele lunii decembrie că intenționează să atragă 5,1 miliarde de lei, însă țintele anunțate lunar sunt doar cu titlu orientativ.

Urmărește-ne și pe Google News

În februarie, Ministerul Finanțelor a anunțat că ar intenționa să împrumute 5,2 miliarde lei. Sumele pe care statul le atrage efectiv sunt de multe ori diferite față de calendarul anunțat, în funcție de condițiile pieței.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Statul a împrumutat în ianuarie de la bănci și investitori mai mult decât anunțase orientativ, în condițiile în care la șapte dintre cele opt licitații suma subscrisă a depășit oferta inițială a statului, chiar și de aproape cinci ori, cum este licitației de pe 21 ianuarie.

Costurile de împrumut au coborât semnificativ, trend susținut de decizia BNR de a reduce dobânda cheie de la 1,5% la 1,25% pe an, un nou minim istoric.

Costul la care s-a împrumutat statul a scăzut cu până la 0,6 puncte procentuale. Astfel, în ianuarie, Finanțele au redeschis o emisiune de obligațiuni și au împrumutat 1,64 miliarde lei pe 65 de luni, cu un randament mediu pe an de 2,38%. În urmă cu aproximativ o lună, prin aceeași emisiune, statul se împrumuta 871 milioane lei, la 2,96% pe an.

De asemenea, Finanțele au anunțat, la finalul lunii ianuarie, că au împrumutat peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programului Tezaur, aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă lunar prin acest instrument. Mai multe runde de titluri de stat cumpărate de populație în trecut au avut scadența în decembrie 2020 și au influențat probabil subscrierile din ianaurie 2021, întrucât o parte dintre persoanele respective au investit din nou banii tot în titluri de stat.

Situație complicată la ANAF - Sute de angajați Antifraudă au câștigat în instanță reîntregirea sporului de risc și sunt plătiți mai bine față de colegii lor. În acest timp, ministerele analizează situația sporurilor din sectorul bugetar CITEȘTE ȘI Situație complicată la ANAF - Sute de angajați Antifraudă au câștigat în instanță reîntregirea sporului de risc și sunt plătiți mai bine față de colegii lor. În acest timp, ministerele analizează situația sporurilor din sectorul bugetar

Împrumuturile de anul trecut

Guvernul a împrumutat în 2020 suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei. Împrumuturile foarte mari din 2020 au fost necesare în contextul în care Guvernul a anunțat un deficit record, bugetul fiind afectat de impactul epidemiei de coronavirus asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, suplimentate masiv pentru sănătate și pentru programe de susținere a economiei.

Suma de 163,8 miliarde lei este mai ridicată comparativ cu necesarul de împrumut pentru 2020 (deficit bugetar+rostogolirea datoriei ajunse la scadență), fondurile atrase în plus față de necesar fiind direcționate către rezerva de valută a Ministerului Finanțelor (buffer), potrivit declarațiilor reprezentanților instituției.

Necesarul de finanțare al Guvernului pentru 2020 a fost stabilit la 143,6 miliarde de lei în urma celei mai recente rectificări, din care volumul datoriei de refinanțat în 2020 a fost de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Guvernul a terminat anul cu un deficit de 102 miliarde lei (9,8% din PIB), astfel că necesarul de finanțare final s-a situat la 149,5 miliarde lei.

Situația împrumuturilor

Lună Total Piața internă Piața
externă
investitori populație
lei euro
ianuarie 8,3
mld. lei
7,36
mld. llei
- 955
mil. lei
-

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor