DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor

DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2024

Președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la proiectul adoptat de Parlament prin care este permisă amplasarea de panouri fotovoltaice pe suprafețele amenjărilor piscicole și sunt stabilite condiții noi privind vânzarea de către stat a amenajărilor piscicole.

Potrivit proiectului adoptat la finele lunii trecute de către legislativ, amenajările piscicole și terenurile aferente, din proprietatea privată a statului, vor putea fi vândute doar în condițiile în care noii proprietari au desfășurat activități de acvacultură în ultimii 5 ani și mențin activitatea de acvacultură pe domeniul achiziționat de la stat cel puțin 25 de ani. În caz contrar, amenajările piscicole respective și terenurile aferente se întorc în domeniul privat al statului.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, proiuectul prevede posibilitatea amplasării instalațiilor fotovoltaice, pentru maximum 25% din suprafața amenajării piscicole concesionate, arendate sau închiriate, pentru o perioadă valabilă până la încetarea contractului în baza căruia este exploatată amenajarea piscicolă.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii CITEȘTE ȘI Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii

Acum, președintele Iohannis, care inițial a cerut reexaminarea proiectului pentru că nu impunea nicio condiție la vânzarea de către stat a amenjărilor piscicole, reclamă acum introducerea prevederii privind parcurile fotovoltaice și faptul că vânzarea amenjărilor piscicole ar trebuie să se facă prin licitație publică și nu prin vânzare directă. 

”Introducerea acestui nou articol în cuprinsul legii criticate referitor la posibilitatea de a amplasa instalații de producere a energiei fotovoltaice pe maximum 25% din suprafața amenajării piscicole concesionate, arendate sau închiriate fără a fi nevoie de autorizație de construire, cu acordul administratorului, reprezintă o normă introdusă cu depășirea limitelor reexaminării, fără nicio legătură cu obiectul legii, cu Decizia Curții Constituționale nr. 19/2023 sau cu considerentele acesteia”, arată șeful statului.

De asemenea, acesta subliniază că noile condiții de vânzare a amenajărilor piscicole direct către concesionari, arendași sau chiriași încalcă normele legale.

”Derogarea instituită de legiuitor în cuprinsul art. 30 alin. (1) înlătură de la aplicare prevederile Codului administrativ care impun ca vânzarea unor bunuri din domeniul privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale să se facă prin licitație publică, organizată în condițiile prevăzute la art. 334-346, cu respectarea principiilor prevăzute la art. 311, cu excepția cazurilor în care prin lege se prevede altfel. Normele antereferite din Codul administrativ de la care se derogă impun realizarea unei documentații de atribuire, a unui caiet de sarcini și parcurgerea unei proceduri de transparență. Apreciem că, în noua sa redactare, mecanismul, astfel cum a fost instituit, aduce atingere unei garanții a dreptului de proprietate privată a statului prevăzută de Codul administrativ, lege organică și, implicit, a art. 136 alin. (5) din Constituție”, afirmă președintele.

Burduja vrea exceptarea de la regulile achizițiilor sectoriale pentru echipamente, piese de schimb, servicii de lucrări și întreținere necesare turbinelor eoliene. ”Funcționarea parcurilor eoliene deținute de stat, în pericol!” CITEȘTE ȘI Burduja vrea exceptarea de la regulile achizițiilor sectoriale pentru echipamente, piese de schimb, servicii de lucrări și întreținere necesare turbinelor eoliene. ”Funcționarea parcurilor eoliene deținute de stat, în pericol!”

Șeful statului reclamă neclaritatea altor prevederi privind înstrăinarea bunuruilor din domeniul privat al statului, precum și alte prevederi din domeniul pescuitului.

SESIZAREA PREȘEDINTELUI AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
fotovoltoiace
iohannis
piscicole. vanzare
ccr