Salariile din sectorul public au ajuns în ianuarie la o creștere de 26,7% raportat la prima lună a anului trecut, un ritm mult mai alert comparativ cu situația din mediul privat, unde avansul anual a fost de numai 15,8%. În plus, diferența dintre salariul mediu din administrația publică și cel din sectorul privat este acum extrem de mare, la un nivel similar cu cel din anul 2008, anul în care la nivel global s-a declanșat criza financiară. În 2009, din cauza deficitului bugetar ridicat și a dezechilibrelor majore, cauzate inclusiv de creșterile nejustificate ale salariilor din sectorul public, România încheia un acord cu FMI și implementa măsuri dure de austeritate.
Per ansamblul economiei, salariile se aflau în urcare cu 18,2% în ianuarie anul acesta, comparativ cu prima lună a anului trecut.
Câștigul salarial din administrația publică reprezintă acum 157% din cel mediu la nivelul întregii economii, în timp ce în sectorul privat se află la 94%, atenționează ING Bank România. O situație similară, corectată ulterior de criza finaniară globală, a mai fost în 2008, când cei din administrație câștigau 161% din media pe economie, iar cei din privat 96%.
"Puneți-vă centura de siguranță, intrăm pe Modul «campanie electorală». Creșterea de 18,2% din ianuarie a salariilor este a doua mare creștere din ultimii 10 ani. În ce privește salariile, este cel mai bun început de an la care am fi putut spera. Iar dacă lucrezi în sectorul public din România, unde salariile au fost în urcare cu 26,7% în ianuarie, este și mai bine de atât. Chiar dacă nu prea sunt dovezi că salariile mai bune sunt legate de o îmbunătățire a serviciilor publice și a productivității, strategia wage-led growth pare să continue în forță", scrie, într-o notă către analiști și investitori, economistul ING Bank România Valentin Tătaru.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Cele mai rele cifre de după 2008. Deficitul comercial explodează în ianuarie. „S-ar putea transforma din rău în îngrozitor” Salariul într-un anumit sector, calculat ca pondere din salariul mediu la nivel național. Sursa: ING
Raportat la ianuarie 2018, cele mai ample majorări salariale din sectorul public sunt înregistrate în educație (36,3%) și sănătate (30,4%).
În sectorul privat, salariile din ianuarie au fost cu 15,8% mai mari decât în ianuarie anul trecut, al doilea cel mai accelerat avans începând cu prima parte a anului 2009.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC În 5 ani, România va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncăSalariile nete din construcții au crescut spectaculos, cu 45%, ca urmare a scutirilor fiscale acordate acestui domeniu în decembrie 2018 și a introducerii salariului minim pe ramură.
Din cauza primelor și a altor beneficii acordate în sectorul privat în decembrie, câștigul salarial net din ianuarie a fost cu 6,1% mai mic decât în ultima lună a anului trecut.
Creșterea nominală a câștigului salarial, comparativ cu aceeași lună a anului anterior