GRAFICE Guvernul a devenit mai optimist la îndatorarea statului, chiar dacă perspectivele economiei s-au înrăutățit

GRAFICE Guvernul a devenit mai optimist la îndatorarea statului, chiar dacă perspectivele economiei s-au înrăutățit
scris 4 mai 2022

Ministerul Finanțelor estimează că îndatorarea statului se va situa la 49,4% din PIB la finalul acestui an, potrivit celor mai recente date, disponibile în Programul de convergență. Estimarea de 49,4% reprezintă o îmbunătățire față de cea din decembrie, când Finanțele prognozau în Strategia fiscal-bugetară o îndatorare de 49,8% pentru 2022. Optimismul Guvernului, în contextul în care datoria a trecut de 50% din PIB la început de an, vine pe fondul reducerii prognozei de creștere economică de la 4,6%, nivel pe care a fost construit bugetul acestui an, la 2,9%.

Salvarea autorităților este, însă, accelerarea inflației. Dacă în decembrie anticipau o inflație medie anuală de 6,5% pentru 2022, acum estimarea este de 10,1%. Astfel, PIB nominal, față de care se calculează ca pondere datoria publică, este estimat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză la 1.327,9 miliarde lei pentru acest an, chiar mai sus comparativ cu 1.317,3 miliarde lei la construcția bugetului.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Îndatorarea statului a trecut pentru prima dată de de pragul de 50% din PIB, în ianuarie și februarie, potrivit datelor analizate de Profit.ro pentru cele două luni ale acestui an. Indicatorul se situează la nivelul de 50,2% din PIB la sfârșitul lunii ianuarie 2022 și respectiv la nivelul de 50,6% din PIB la sfârșitul lunii februarie 2022. Pe parcursul anului, îndatorarea poate fluctua în concordanță cu politica de finanțare a Ministerului Finanțelor privind atragerea în avans a resurselor necesare pentru implementarea planului de finanțare, dar și în funcție de modificarea valorii PIB nominal față de care se raportează datoria.

"Având în vedere nivelul prognozat al deficitelor bugetare ESA pentru perioada 2022 – 2025, estimăm că ponderea datoriei guvernamentale brute se va situa sub 50% din PIB la finalul orizontului de prognoză. Dacă se au în vedere activele financiare lichide30, nivelul datoriei guvernamentale nete (reprezentând datoria guvernamentală brută minus activele financiare lichide) nu va depăși 44% din PIB în perioada analizată", notează Guvernul în Programul de convergență.

Pentru limitarea riscului de refinanțare, începând cu luna mai 2022, Ministerul Finanțelor va utiliza operațiuni de administrare a pasivelor (răscumpărări anticipate sau preschimbări de titluri de stat). De asemenea, pentru reducerea expunerii la riscul valutar și de rată a dobânzii, asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanțelor are în vedere utilizarea instrumentelor financiare derivate (swap valutar), în anul 2022 urmând să se finalizeze cadrul operațional și să fie încheiate acorduricadru ISDA Master Agreement cu o serie de contrapartide.

Pentru îmbunătățirea managementului datoriei publice și evitarea presiunilor temporare în asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanțelor are în vedere menținerea rezervei financiare (buffer) în valută, aflată la dispoziția Trezoreriei Statului, la un nivel care să acopere până la 4 luni necesar brut de finanțare.

Taxele și impozitele locale vor crește în București cu peste 5% CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele locale vor crește în București cu peste 5%

Estimarea de acum

GRAFICE Guvernul a devenit mai optimist la îndatorarea statului, chiar dacă perspectivele economiei s-au înrăutățit

Estimarea din decembrie

GRAFICE Guvernul a devenit mai optimist la îndatorarea statului, chiar dacă perspectivele economiei s-au înrăutățit

Reguli de insolvență aplicate în starea de alertă - prelungite cu încă un an CITEȘTE ȘI Reguli de insolvență aplicate în starea de alertă - prelungite cu încă un an

Împrumuturi

În anul 2022, necesarul brut de finanțare se situează la aproximativ 145,4 miliarde lei. Volumul total al împrumuturilor care urmează să fie atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este determinat de nivelul estimat al deficitului bugetar de ~77 miliarde lei (5,84% din PIB) și de nivelul datoriei publice de refinanțat în 2022, în valoare de 68,4 miliarde lei. Pentru anul 2022 volumul indicativ al titlurilor de stat anunțate a fi emise pe piața internă este de aprox. 75 miliarde de lei, iar cel estimat a fi atras de pe piața externă este de aproximativ 15 miliarde (echivalent) euro, prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul programului MTN, trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale (IFIs) și de la Uniunea Europeană, inclusiv componenta de împrumut PNRR.

Până la 29 aprilie 2022 Ministerul Finanțelor a atras de pe piața internă peste 22,3 miliarde lei (din care 4,7 miliarde lei prin programele TEZAUR și FIDELIS) și 4,3 miliarde euro de pe piața externă, prin intermediul unei emisiuni de eurobonduri, ceea ce echivalează cu un grad de realizare de 36,6% a planului de finanțare anual. Suma de 4,3 miliarde euro a fost atrasă de pe piața externă prin intermediul unor emisiuni de eurobligațiuni realizate în data de 27 ianuarie 2022 și 7 februarie 2022, în patru tranșe, din care 1,35 miliarde dolari - cu scadența de 5 ani (randament 3,130%, cupon de 3,000%), 1,095 miliarde dolari - cu scadența de 10 ani (randament de 3,699%, cupon de 3, 625%), 1,25 miliarde euro - cu scadența de 7 ani (randament 2,135%, cupon de 2,125%) și 1,25 miliarde euro - cu scadența de 12 ani (randament de 3,779%, cupon de 3,750%).

viewscnt
Afla mai multe despre
datorie publica
indatorare
guvern
romania