GRAFICE Contractele cu timp parțial revin pe creștere în septembrie, după două luni de scăderi. Printre motive - multe firme "fentează" decizia recentă a Guvernului de a le limita scutirile fiscale pe salarii la 10.000 de lei

GRAFICE Contractele cu timp parțial revin pe creștere în septembrie, după două luni de scăderi. Printre motive - multe firme "fentează" decizia recentă a Guvernului de a le limita scutirile fiscale pe salarii la 10.000 de lei
scris 15 sep 2022

Numărul contractelor cu timp parțial de lucru a intrat în septembrie pe un trend de creștere pentru prima dată de la finele lunii iunie, arată datele analizate de Profit.ro. În iulie și august, segmentul de contracte cu normă parțială a scăzut constant, după cum se poate vedea și din graficele de mai jos, în contextul în care Guvernul a introdus o taxare mai ridicată asupra acestui tip de contracte, deși cu un număr mare de excepții, cum ar fi tinerii, pensionarii, ucenicii sau cei care au în total venituri salariale cel puțin la nivelul unui salariu minim. Minimul în ce privește contractele cu timp parțial a fost atins pe 2 septembrie, când au fost înregistrate 924.882 contracte, iar ulterior, au avut loc creșteri în fiecare zi, până la 954.886 pe 12 septembrie.

Printre motivele care alimentează această evoluție se numără reluarea unor contracte cu timp parțial întrerupte pe timpul verii, cum sunt, de exemplu, în învățământ, orientarea angajatorilor care au nevoie de part-time către persoane care au deja contract de muncă, dar și un fenomen care prinde amploare în companiile din domeniile construcții, agricultură și în industria alimentară. Firmele respective folosesc o lacună din legislația fiscală, practica fiind, însă, una legală.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cum Guvernul a redus pentru acestea de la 30.000 de lei la 10.000 de lei plafonul sub care un salariu are facilități fiscale foarte generoase, anume scutirea de plata impozitului și a unor contribuții, firmele din sectoarele respective au găsit varianta de a menține veniturile salariale ale angajaților, dar fără să aibă costuri suplimentare din limitarea la 10.000 de lei. Astfel, fragmentează salariul angajatului în mai multe contracte de muncă, fiecare sub 10.000 de lei, pe mai multe firme din grup. Un salariat ajunge să aibă un contract cu normă întreagă și unul sau mai multe contracte cu normă parțială.

EXCLUSIV Lista datornicilor trimisă de ANAF la Poliție are în frunte CFR Marfă și la coadă mii de firme cu datorii mai mici de 100 de lei. Guvernul a pregătit un mecanism de salvare a CFR Marfă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista datornicilor trimisă de ANAF la Poliție are în frunte CFR Marfă și la coadă mii de firme cu datorii mai mici de 100 de lei. Guvernul a pregătit un mecanism de salvare a CFR Marfă

Fenomenele de mai sus au contribuit la creșterea în septembrie a numărului de contracte parțiale, de la 944.149 la final de august la 954.886 pe 12 septembrie, și a numărului total de contracte în economie, de la 6.576.412 la final de august la 6.590.919, în timp ce numărul de salariați activi a scăzut ușor în acest interval, de la 5.693.184 la 5.684.185.

De ce este important: Creșterea poverii fiscale pe contractele cu timp parțial a dus la migrarea unora dintre acestea către contracte cu normă întreagă, după cum se vede în graficele de mai jos. Revenirea pe creștere a segmentului part-time este susținută, se pare, de încercările unor firme de a nu pierde din scutirile de taxe foarte generoase de care beneficiau salariații lor până la limitarea acestora prin pachetul de măsuri fiscale adoptat în iulie.

Parte a pachetului mai amplu de măsuri fiscale, Guvernul a decis pe 15 iulie, prin ordonanță, ca pentru contractele de munca cu normă întreagă sau cu timp parțial, contribuțiile de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate nu pot fi mai mici decât cele care ar rezulta din aplicarea cotelor de CAS și CASS la valoarea salariului minim brut. Există și o serie de excepții aplicabile pentru anumite categorii de persoane fizice (de exemplu: elevii sau studenții, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare).

"O parte din creșterea înregistrată la part-time vine și din modul în care unele firme din sectoarele construcții, agricultură și alimentar încearcă să evite limitarea la 10.000 de lei a salariului pentru care se acordă facilități (scutiri la plata impozitului și contribuțiilor, n.r.). Nu sunt rare cazurile în care un angajat cu un salariu mare înainte are acum sub 10.000 de lei la jobul principal și poate încă unul sau două part-time-uri la alte firme din grup, la care se aplică de asemenea facilitățile fiscale pentru că sunt sub 10.000 de lei fiecare. Firmele caută să plătească angajatului aceleași venituri, dar încearcă să evite să o povară fiscală mai mare.

De asemenea, unele firme care aveau nevoie de cineva cu normă redusă, au preferat probabil o persoană deja angajată cu contract de muncă, pentru a nu a avea costul majorat al contribuțiilor la salariul minim chair dacă plăteau angajatului mai puțin", a declarat pentru Profit.ro, Mihaela Grigore, expert în legislația muncii.

În prezent, angajații companiilor din construcții sunt scutiți de impozitul de 10%, de contribuția la sănătate de 10% și de contribuția la Pilonul II, de 3,75%, în limita unui venit salarial obținut prin contract de muncă de maxim 10.000 de lei (redus în iulie de la 30.000 de lei). Angajații din agricultură și sectorul alimentar au primit recent aceeași facilitate ca cei din construcții, cu prevederea că pot opta pentru a contribui la Pilonul II, dacă doresc.

Datele obținute și analizate de Profit.ro arată, pentru ultimele două luni și jumătate, o scădere a contractelor de muncă cu timp parțial de aproximativ 166.000 și o creștere de aproximativ 116.000 a contractelor de muncă cu normă întreagă. Diferența, de 50.285, o reprezintă contracte cu timp parțial care au încetat din motive precum contracte cu durată determinată ajunse la încetare, contracte multiple ale aceluiași salariat sau încetate ca urmare a schimbărilor Codului Fiscal. De asemenea, în acest interval a scăzut cu 3.622 numărul de angajatori activi, la 674.335, cu impact și pe piața muncii.

ANAF a început să verifice firmele cu spații în care sunt organizate nunți, botezuri, aniversări CITEȘTE ȘI ANAF a început să verifice firmele cu spații în care sunt organizate nunți, botezuri, aniversări

Evoluția contractelor de muncă cu timp parțial

Evoluția contractelor cu normă întreagă

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte part time
norma partiala
norma intreaga