FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă

FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 30 dec 2023

Șeful interimar instalat la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), Marilena Năstase, a realizat planul lunar, de 16 miliarde de lei, a anunțat, cu vizibile emoții, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Năstase a devenit șef interimar după ce directorul DGAMC, cu post ocupat prin concurs, Ionuț Mișa, a fost mutat în perioada 4 decembrie - 31 decembrie, deci mai puțin de o lună. 

VEZI AICI ȘI EXCLUSIV Vama a depășit programul lunar de încasări, pentru prima dată în acest an. Veniturile s-au stabilizat în pofida amânării de la plata în vamă a aproape jumătate din TVA

Tot în decembrie, ANAF per ansamblu și Vama și-au făcut, de asemenea, planul după o perioadă de mai multe luni cu încasări sub program, ceea ce indică, mai degrabă, o stabilizare în geneal a încasărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Vodafone are din nou probleme, acum cu prevederile legale privind e-Factura CITEȘTE ȘI Vodafone are din nou probleme, acum cu prevederile legale privind e-Factura

Ministrul a anunțat astfel și că șeful interimar de la DGMAC va primi o diplomă de apreciere din partea sa și un buchet de flori.

Boloș a mai anunțat că, după Bobotează, îi va cere premierului schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă.

Mișa nu este agreat de actuala conducere a ANAF și a Finanțelor, însă schimbarea sa este dificilă, având în vedere că postul de director general l-a ocupat prin concurs și nu poate fi schimbat nici măcar prin decizie a premierului. O variantă ar fi înlocuirea acestuia, însă, în cadrul procesului de restructurare a ANAF, proces aflat încă în pregătire.

Potrivit informațiilor Profit.ro, realizarea planului la DGMAC ar fi determinată și de plăți în avans făcute de unele companii mari.

DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca "anti-evaziune" și trecută prin tot Parlamentul în mai puțin de 24 ore, poate scăpa cam toți evazioniștii găsiți de ANAF

"Azi-noapte la ora 2 am terminat ultimele calcule privind execuția bugetară și datele arată destul de bine, sigur nu așa cum mi-aș fi dorit, dar este un sfârșit de an bun pentru țara noastră. Câteva premiere la această execuție bugetară, pentru prima dată Direcția de mari contribuabili (DGAMC) și-a realizat planul.

În 2023 am avut această problemă, DGAMC nu și-a realizat planul. Să știți că la decembrie este pentru prima dată când își realizează planul, 16 miliarde de lei planificat, 16 miliarde de lei realizat. Bun job Maria ... Marilena Năstase. Am botezat-o, nu? Are nota 10 de la mine.

În cursul zilei de astăzi va pleca o diplomă de apreciere din partea ministrului Finanțelor. Este doamna director interimar nou numită acolo.

Un buchet de flori pentru că s-a dedicat și a făcut toate eforturile ca România să poată să ajungă la această performanță.

FOTO Federația Sanitas anunță deschiderea conflictului de muncă CITEȘTE ȘI FOTO Federația Sanitas anunță deschiderea conflictului de muncă

De asemenea, ANAF își realizează planul lunar de venituri, semn bun pentru 2024. A avut în plan 34,7 miliarde lei, a realizat 35,5 miliarde lei, deci o depășire cu puțin, dar un semn bun pentru noi că se poate.

Doamna președinte, deși azi nu vă dau notă și nici diplomă de apreciere, vă împing de la spate să mențineți acest trend important pentru țara noastră și pentru ceea ce înseamnă demersurile pe care le veți face pentru ca misiunea grea pe care o avem împreună, să o ducem la bun sfârșit", a declarat Boloș.

Ministrul a afirmat că anul următor, media lunară a programului de venituri colectate la buget va fi de peste 40 miliarde lei.

Finanțele vor 10,5 miliarde de lei pe an din \ CITEȘTE ȘI Finanțele vor 10,5 miliarde de lei pe an din "digitalizare" - module informatice care să ajute inspectorii să folosească datele strânse prin eFactură, eCase de marcat, eTransport, eTVA și eSigiliu

"Acesta este targetul pe care l-am fixat și la care vor trebui să adere toți cei care lucrează în echipă cu mine. Vă spun direct, Autorității Vamale Române, că și-a realizat planul de 1,5 miliarde de lei la taxele vamale. Exclus acest lucru. Vor începe anul următor cu 5 miliarde de lei pe lună. Dacă nu-și fac planul, pleacă acasă, nu există altă variantă. Vă spun direct și dur, acesta este targetul de la care începem discuțiile cu AVR.

După Bobotează, voi ieși public și voi cere domnului premier schimbarea câtorva conducători din cadrul instituțiilor cele mai importante pentru România. Și aici mă refer la AVR și la ANAF. Nu vreau să condiționez nimic sau să par pbraznic în relația cu premierul. Avem o relație instituțională corectă, dar sunt instituții prea importante pentru statul român și de aceea nu sunt tolerant cu lipsa de implicare și dezordine", a spus ministrul.

Nu este clar ce va viza discuția cu premierul, întrucât premierul poate schimba prin decizie doar pe cei pe care îi numește, cum sunt președinții ANAF și AVR.

viewscnt
Afla mai multe despre
efactura
marcel bolos
ministerul finantelor