Autoritatea Vamală Română (AVR) a înregistrat venituri de 1,53 miliarde de lei în luna decembrie, ușor peste programul de 1,5 miliarde de lei stabilit pentru instituție, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Depășirea programului de încasări, chiar și cu o sumă mică, este importantă, întrucât vine după o perioadă în care Vama, similar cu ANAF, au colectat venituri sub plan, situație care a determinat Guvernul să majoreze ținta de deficit bugetar și să ia măsuri pentru controlul cheltuielilor.
Profit.ro a relatat în acest an frecvent despre veniturile sub așteptări de la ANAF. Situația a început să se stabilizeze treptat în ultimele luni, iar decalajul dintre încasări și program să scadă. În noiembrie, ANAF a fost cu numai 723 milioane de lei sub programul de 31,15 miliade de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Redresarea de pe finalul acestui an contribuie la limitarea deficitului bugetar din 2023, dar asigură și perspective mai bune pentru anul următor. În 2023, din cauza veniturilor aub așteptări, Guvernul a fost nevoit să crească ținta de deficit bugetar de la 4,4% din PIB la 5,5-5,7% din PIB, în urma unor discuții în această vară cu Comisia Europeană.
Printre factorii care au avut un impact major asupra veniturilor AVR în acest an sunt încetinirea creșterii economice, cu un nivel al importurilor sub estimări, precum și utilizarea tot mai mult de către operatorii economici (care îndeplinesc o serie de condiții) a facilității de amânare la plata în Vamă a TVA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT - Guvernul a schimbat semnificativ ordonanța cu măsuri fiscale. Noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabiliTVA este principala sursă de venit colectat de AVR. În timp ce TVA plătită s-a situat la 1,16 miliarde de lei în decembrie, TVA amânată la plată a ajuns la 970 milioane de lei.
De facilitatea amânării plății TVA în vamă beneficiază în principal companiile mari, certificate în acest sens. Astfel, TVA aferentă importurilor nu se achită la momentul vămuirii, ci doar se declară, plata efectivă fiind amânată.