Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul vicepreședinte al instituției Viorel Comăniță și fostul comisar general adjunct al Gărzii Financiare Sorin Florea au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită, după ce ar fi primit sumele de 1,2 milioane de euro, 960.000 de euro, respectiv 300.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a proteja activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonatăde acesta. În acest dosar a fost deferită justiției și soția lui Blejnar, pentru complicitate la luare de mită.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere acorupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Sorin Bejnar, la data faptei președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru luare de mită, Viorel Comăniță, la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu rol de conducător al Autorității Naționale a Vămilor, pentru luare de mită, Sorin Florea, la data faptei comisar general adjunct al Gărzii Financiare, pentru luare de mită, și Andreea Florentina Blejnar, persoană din familia primului inculpat, pentru complicitate la luare de mită, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit DNA, în rechizitoriu procurorii arată că, în calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri.
"Concret, cei trei inculpați au primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar - 1.200.000 euro în perioada mai 2011-aprilie 2012; Viorel Comăniță - 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012; Sorin Florea - 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012. Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei «taxe de protecție» încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva «taxă» să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de DNA.
Conform aceleiași surse, activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată, prin decizie definitivă, pentru evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării.
În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin, până la concurența sumelor reprezentând obiectul infracțiunilor de mită reținute în sarcina fiecăruia dintre cei trei.
CITEȘTE ȘI ANAF se pregătește să emită decizii de impunere pentru 2018 în cazul celor care au avut venituri peste pragul de 12 salarii brute, dar nu le-au declaratDosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin.
Fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar a fost condamnat definitiv, în luna mai, de Curtea de Apel București, la 5 ani de închisoare, într-un dosar în care era acuzat de trafic de influență, decizia fiind definitivă.