Fostul ministru Sebastian Vlădescu, la DNA. El spune că a achitat parțial cauțiunea de un milion de euro în dosarul în care este urmărit penal UPDATE A plătit cu lingouri de aur

Fostul ministru Sebastian Vlădescu, la DNA. El spune că a achitat parțial cauțiunea de un milion de euro în dosarul în care este urmărit penal UPDATE A plătit cu lingouri de aur
scris 29 mai 2018

Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu s-a prezentat, marți, la Direcția Naționale Anticorupție, în dosarul în care este urmărit penal pentru două infracțiuni de luare de mită și trafic de influență în formă continuată. Întrebat de jurnaliști dacă a achitat cauțiunea de un milion de euro stabilită de DNA în cazul său, Vlădescu a spus că doar parțial.

Sebastian Vlădescu a fost întrebat de jurnaliști dacă a achitat cauțiunea de un milion de euro, răspunzând: "Nu integral", scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE ora 16.37 Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, urmărit penal pentru două infracțiuni de luare de mită și trafic de influență în formă continuată, a fost plasat sub control judiciar, anunță DNA. De asemenea, procurorii precizează că Vlădescu a plătit cu lingouri de aur evaluate la peste 100.000 de euro o parte din cauțiunea de un milion de euro. De asemenea, el a garantat cauțiunea cu bunuri imobile evaluate la peste 488.000 de euro.

În 2 mai, DNA a anunțat că procurorii au stabilit o cauțiune de un milion de euro în cazul fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, acuzat de luare de mită și trafic de influență în formă continuată, în acest dosar fiind urmăriți penal și fostul parlamentar Cristian Boureanu, Ionuț Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, dar și președinte al EximBank, și Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Cauțiunea trebuia achitată în zece zile, preciza DNA.

Marea Britanie trebuie să părăsească \ CITEȘTE ȘI Marea Britanie trebuie să părăsească "total" uniunea vamală europeană, susține Boris Johnson

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, după obținerea avizului favorabil din partea președintelui Klaus Iohannis.

DNA spune că în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie. Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania C.N. C.F.R.).

În acest context, în prima parte a anului 2005, Sebastian Vlădescu împreună cu Mircea Costea și Mihaela Mititelu, a pretins de la reprezentanții unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate București – Constanța pentru ca, în schimbul acestui comision, să aprobe, în calitate de ministru al Finanelor, finanțarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum și pentru a își exercita ulterior atribuțiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plății facturilor pentru lucrările efectuate, afirmă procurorii.

În perioada 2008-2009, în baza acestei înțelegeri, Sebastian Vlădescu a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla. Ulterior, în perioada 2009-2010, Vlădescu a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013 fostul ministru a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanțării activității unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat.

De asemenea, în același context, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, fostul ministru a pretins și a primit de la aceeași persoană suma totală de 2.117.000 de euro. În schimbul acestor sume de bani,Vlădescu urma să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța.

Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanțelor în perioada august 2005-aprilie 2007, respectiv decembrie 2009-septembrie 2010.

În 18 aprilie, DNA a cerut sesizarea președintelui pentru încuviințarea urmăririi penale a fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, acuzat de două infracțiuni de luare de mită, și a anunțat că în același dosar a început urmărirea penală împotriva fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionuț Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, dar și președinte al EximBank, și a lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian vladescu
dna