Fiscul va continua să trimită decizii de impunere și după 30 iunie 2019. Persoanele care nu primesc deciziile în perioada următoare nu scapă de datoriile pe anii din urmă

Fiscul va continua să trimită decizii de impunere și după 30 iunie 2019. Persoanele care nu primesc deciziile în perioada următoare nu scapă de datoriile pe anii din urmă
scris 17 oct 2018

Persoanele care nu vor primi până la 30 iunie 2019 decizia de impunere pentru anii trecuți, cum a stabilit recent Guvernul, nu vor scăpa de plata datoriilor dacă acestea sunt încă în termenul legal de prescripție. ANAF ar trebui să transmită toate deciziile pentru restanțele din ultimii ani în lunile următoare, în doua tranșe, cu termen limită de plată 30 iunie 2019, dar chiar și după acest termen va putea emite decizii dacă identifică situații în care poate face acest lucru. Având în vedere sistemul IT falimentar al ANAF, dificultățile cu care agenția a lucrat la transmiterea deciziilor în anii trecuți, dar și faptul că în acest an angajaților ANAF le-a fost cerut să facă ce nu au reușit în mai mulți ani, există o probabilitate ridicată ca o parte mare dintre deciziile restante de pe anii trecuți să rămână de trimis și după termenul de 30 iunie 2019.

De ce este important: De multe ori, oamenii nu știu în astfel de cazuri că au sume de plată către ANAF. O decizie de impunere cu o sumă consistentă este pentru multe persoane o povară financiară destul de mare. Faptul că Fiscul a emis anul trecut deciziile de impunere la sănătate abia pentru anul 2012 face necesară o aducere la zi.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea este important: Dotarea informatică deficitară generează un risc ridicat ca Fiscului să-i scape sume pentru care ar trebui să emită decizii de impunere sau, să calculeze greșit. Cei în cazul cărora ANAF va emite decizii de impunere mai târziu de cele două tranșe anunțate, noiembrie anul acesta și februarie anul următor, nu vor mai putea beneficia de bonusurile acordate la plata anticipată.

Dacă Fiscul constată că este necesar, poate emite decizii de impunere pe anii trecuți și după termenul de 30 iunie 2019, explică consultantul fiscal Cornel Grama.

EXCLUSIV Schimbări la deciziile de impunere pe anii trecuți: Fiscul le va trimite în două tranșe, bonificații acordate după un nou sistem UPDATE Finanțele confirmă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbări la deciziile de impunere pe anii trecuți: Fiscul le va trimite în două tranșe, bonificații acordate după un nou sistem UPDATE Finanțele confirmă

"ANAF emite, să zicem, în august 2019, o decizie de impunere pentru 2014. Întotdeauna te raportezi la decizia de impunere. Acela este actul prin care te înștiințează că ai de plată. Termenul de prescripție rămâne. Dacă nu ai ieșit din termenul de prescripție și ți se emite, de exemplu, o decizie în septembrie 2019, trebuie să plătești. Tot ce este până în 2017 rămâne pe sistemul de decizie de impunere. Acum este un caz special, cu termen de plată 30 iunie 2019. Cei pe care Fiscul îi scapă din vedere acum, pot primi decizia de impunere mai târziu, oricând în termenul de prescriere de cinci ani, și să plătească în termen de 60 de zile. Nu este o amnistie, ce datorezi, plătești", a declarat pentru Profit.ro Cornel Grama.

Fiscul își va păstra, cel mai probabil, atributul de a emite decizii de impunere aferente aniilor trecuți până la momentul prescripției, consideră și Alex Milcev, partener și lider al departamentului de Asistență Fiscală și Juridică al EY România.

"Cine spune că cele două sisteme nu pot merge în paralel? Curățarea a ceea ce este din trecut merge pe sistemul vechi, încă un an, doi, trei. Decizia de impunere dă naștere unei creanțe fiscale. Fără decizia de impunere nu curge termenul și gata. Dar există termenul general de 5 ani de zile pentru prescripție în materie fiscală. Cum arată acum, nu o să mă mire dacă vine o statistică de genul câte nu s-au rezolvat și o să avem un nou termen, sfârșitul lui noiembrie (anul următor, n.r.), sfârșitul anului și așa mai departe. Până la urmă nu există niciun termen până la termenul hard de prescripție", spune Milcev.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat în mai multe rânduri că emiterea deciziilor de impunere de pe anii trecuți va reprezenta un moment 'T zero", de curățare a restanțelor acumulate de ANAF. Fiscul a emis anul trecut deciziile rămase din 2012, iar în prima parte a a anului acesta pe cele pentru 2013, astfel că, la momentul acesta, cele mai multe restanțe sunt pentru perioada începând din 2014.

EY: Acordarea de stimulente la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor este o soluție pe termen scurt. Pe termen lung ar fi discriminatorie față de cei care nu pot accesa aceste bonificații CITEȘTE ȘI EY: Acordarea de stimulente la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor este o soluție pe termen scurt. Pe termen lung ar fi discriminatorie față de cei care nu pot accesa aceste bonificații

Ce a decis Guvernul în privința deciziilor de impunere

Fiscul va acorda o bonificație de 10% pentru plata anticipată a unor obligații fiscale, atât pentru cele aferente anului 2017, cât și pentru cele aferente anilor anteriori.

În perioada următoare, ANAF va emite notificări către contribuabili, cu termen de plată 30 iunie 2019.

Contribuabilii care vor primi, în perioada următoare, decizii de impunere pentru definitivarea impozitului pe venit sau a CAS aferente anilor fiscali precedenți, vor beneficia de bonificația de 10% dacă își achită obligațiile până la 15 decembrie 2018. Bonificația acordată la plata CAS se suportă de la bugetul de stat.

Contribuabilii care vor primi decizii de impunere pentru definitivarea CASS aferentă anilor fiscali precedenți, la începutul anului 2019, au același termen de plată - 30 iunie 2019 - și vor beneficia de bonificația de 10% dacă-și achită obligațiile până la 31 martie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
decizii de impunere
eugen teodorovici
ministerul finantelor
anaf
fisc