ANAF analizează extinderea termenului până la care marile companii trebuie să aibă pregătit dosarul de prețuri de transfer și ar putea ieși „rapid cu un act normativ în sensul acesta”, un posibil termen fiind luna mai, a anunțat vicepreședintele ANAF Daniel Tudor. Așteptarea pentru o extindere a termenului în luna mai este realistă, însă măsură în care se va realiza până la data de 25 martie ține și de prioritățile din acest moment ale autorităților, consideră Ionuț Simion, country manager partner, PwC România.
În prezent, companiile din categoria marilor contribuabili trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer până la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit, anul acesta 26 martie. Alte categorii de contribuabili au obligația de a pregăti dosarul prețurilor de transfer doar la solicitarea ANAF.
Dacă anul trecut aproximativ 1.500 de mari contribuabili aveau obligația de a pregăti aceste documente, din 2017 numărul de companii în categoria marilor contribuabili a fost dublat, la circa 3.000, firmele incluse anul trecut fiind obligate să pregătească dosarul de anul acesta.
CITEȘTE ȘI Problemele mediului de afaceri cu Fiscul: consecințele eliminării 088, informatizarea ANAF, controalele pe prețuri de transferDosarul prețurilor de transfer este documentația întocmită de firmă pentru a justifica prețurile din tranzacțiile cu părțile afiliate, pentru a demonstra că au fost realizate respectând "prețul pieței".
"Analizăm și sunt convins că vom găsi o variantă pentru a prelungi acel termen, pentru că nu ajută nici contribuabilii și nici ANAF. Informația respectivă nu este neapărat necesară la data prevăzută în acest moment în legislație. Așadar, analizăm și sper să ieșim foarte rapid cu un act normativ în sensul ăsta. Analizăm dacă vom duce termenul la data depunerii situațiilor financiare (25 mai, n.r.) sau la o dată ulterioară", a spus vicepreședintele ANAF în cadrul conferinței anuale de taxe a PwC România.
Reprezentantul Fiscului la eveniment a fost întrebat de Ionuț Simion, country manager partner, PwC România, în ce măsură va găsi deschidere o propunere pentru prelungirea acestui termen, întrucât companiile, dar și ANAF, au dificultăți din cauza termenului prea scurt acordat acum, între finalul anului și termenul până la care firmele trebuie să întocmească documentația pentru prețuri de transfer.
Ajustările pe dosarul prețurilor de transfer, nivel record în 2017
Totalul ajustărilor stabilite de ANAF anul trecut a trecut de 600 de milioane de lei, un nou record, deși la jumătatea anului Fiscul nu părea foarte activ în acest domeniu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul clarifică ce obligații au pe prețuri de transfer companiile care au devenit mari contribuabili din 2017În 2015, Fiscul a desfășurat 183 de acțiuni au fost derulate în domeniul prețurilor de transfer, iar ajustările în total au fost de peste jumătate de miliard de lei, din care sume suplimentare 192 milioane de lei și diminuarea pierderii fiscale cu 334 de milioane de lei. În 2016, numărul inspecțiilor pe prețuri de transfer s-a situat la 130, iar ajustarea la peste o jumătate de miliard de lei.
"În 2017, la 6 luni, ajustările pe prețuri de transfer sunt în jur la 150 de milioane de lei. Din informațiile pe care le am, aceste ajustări au depășit 600 de milioane de lei în 2017", a spus Simion pentru Profit.ro.
Aceste cifre privind inspecțiile fiscale se referă doar la marii contribuabili.
Măsura în care Fiscul va reuși să extindă termenul cu aplicare încă de anul acesta ține și de prioritățile autorităților.
"Este realist să se actualizeze termenul la luna mai, dar dacă va fi mai anul acesta, adică să spună până pe 25 martie că amânăm pentru luna mai, îmi este greu să spun, dar eu sunt aproape sigur că amânarea se va întâmpla. Totuși, este puțin probabil ca treaba aceasta să reprezinte acum o prioritate pentru autorități. Au altele, cum ar fi Formularul 600. Dacă amână, nu ar face decât să confirme o stare de fapt. Nu pot fi toți gata la 25 martie, pentru că nu sunt resurse", a declarat Ionuț Simion.
Potrivit acestuia, industria de automotive va continua să rămână în atenția ANAF, alături de industria serviciilor financiar-bancare și de companiile din domeniul industrial, cum ar fi bunuri și servicii și FMCG.
În 2017, au avut obligația de a întocmi dosarul prețurilor de transfer toți marii contribuabili aflați în această categorie la finalul anului 2016. Un ordin al ANAF, din decembrie 2016, a dublat numărul marilor contribuabili de la 1.418 la 2.940. Aceștia sunt, însă, obligați să pregătească dosarul de prețuri de transfer abia din 2018.
Marii contribuabili trebuie să pregătească anual dosarul prețurilor de transfer dacă tranzacțiile cu părțile afiliate au o valoare totală anuală egală sau mai mare decât un prag de semnificație. În funcție de natura tranzacției, pragurile de semnificație sunt: 200.000 euro pentru dobânzile înregistrate cu serviciile financiare; 250.000 euro (prestări de servicii); 350.000 euro (tranzacții privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale). Afiliații sunt, conform Codului fiscal, persoane rezidente sau nerezidente, părți ale aceluiași grup, la care dețin, direct sau indirect, minim 25% din numărul de acțiuni/părți sociale sau pe care le controlează în mod efectiv.
Companiile nu au obligativitatea depunerii dosarului la autoritățile fiscale, în schimb inspectorii pot să îl ceară în orice moment, chiar prezentându-se la ușa directorului financiar al companiei, după termenul limită pentru pregătirea acestuia, respectiv, și nu doar în cadrul unei inspecții fiscale.
Obligația pregătirii dosarului de prețuri de transfer le revine și celorlalți contribuabili, însă la solicitarea organului de inspecție fiscală, în cadrul unei inspecții fiscale, astfel:
- contribuabilii/plătitorii din categoria marilor contribuabil, care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate sub nivelul pragurilor de semnificație de 200.000 euro, 250.000 euro și 350.000 euro, dar peste cele menționate pentru alte categorii de contribuabili (50.000 euro/50.000 euro/100.000 euro)
- contribuabilii/plătitorii din categoriile contribuabililor mici și mijlocii, care derulează tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare din pragurile de semnificație:
- 50.000 euro, exclusiv TVA, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare;
- 50.000 euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind serviciile primite/prestate;
- 100.000 euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.