Fiscul anunță cele mai mari încasări de la înființare, inclusiv ca efect al controalelor inopinate. Planul pentru 2018: o colectare și mai bună

Fiscul anunță cele mai mari încasări de la înființare, inclusiv ca efect al controalelor inopinate. Planul pentru 2018: o colectare și mai bună
scris 19 ian 2018

Fiscul anunță că a depășit anul trecut planul de încasări, colectând 214,95 miliarde lei și atingând astfel cea mai mare încasare anuală realizată din 2003, anul înființării instituției, până în prezent. 

Planul de încasări al ANAF pentru 2017 a fost de 214,37 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin comparație, în 2017 au fost încasate cu 15,50 miliarde lei (7,8%) mai mult decât în 2016.

Datele sunt anunțate în contextul în care mediul de afaceri reclamă o presiune mărită din partea ANAF și "o foame de bani" a statului.

La finele anului trecut, Guvernul a introdus un mecanism de premiere a angajaților Fiscului, care ar urma să fie finanțat, în principal, din sumele stabilite suplimentar și accesoriile la acestea. Condiționările din ordonanța dată de Guvern pe final de an ar trebui să stimuleze inspectorii să identifice sume suplimentare evitând cazurile care pot fi anulate de instanță, însă fondul este limitat de legea salarizării sistemului public și poate fi asigurat extrem de ușor doar dintr-o zecime din sumele mari pe care Fiscul le stabilește acum ca obligații suplimentare și accesorii.

Antreprenorii pot testa gratuit rețeaua de date 4G a Telekom CITEȘTE ȘI Antreprenorii pot testa gratuit rețeaua de date 4G a Telekom

Ordonanța aprobată de Guvern în ultima zi lucrătoare din 2017 este, totodată, contestată din perspectiva constituționalității și a discriminărilor pe care le introduce față de alți angajați ai statului.

"Realizarea planului de colectare a fost posibilă prin implementarea unor măsuri de îmbunătățire a conformării voluntare, care au determinat o creștere anuală progresivă și susținută a ratei de colectare și echilibrarea veniturilor bugetului general consolidat. Liniile generale de acțiune au vizat verificarea cu prioritate a contribuabililor cu potențial ridicat de evaziune și fraudă fiscală, precum și monitorizarea și intervenția operativă în domeniile cu grad ridicat de risc la evaziunea fiscală (produse accizabile, achiziții intracomunitare, operațiuni import/export). De asemenea, au fost desfășurate controale inopinate și acțiuni specifice pentru controlul activităților sezoniere și acțiuni tematice de control desfășurate în colaborare cu alte instituții", spune, acum, Fiscul.

Investițiile private schimbă povestea dezvoltării precare a infrastructurii medicale românești CITEȘTE ȘI Investițiile private schimbă povestea dezvoltării precare a infrastructurii medicale românești

În 2017, cuantumul sumelor declarate la bugetul general consolidat a fost de 217,12 miliarde lei, cu 7,55% mai mult decât în 2016. Gradul de conformare voluntară la plată a crescut de la 84,03% în 2016, la 85,44% în 2017.

TVA încasată efectiv în cele 12 luni ale lui 2017 a fost de 68,08 miliarde lei, comparativ cu 66,64 miliarde lei în 2016.

Anunțul Fiscului pentru 2018: va continua implementarea măsurilor de îmbunătățire a colectării și a conformării voluntare, cu accent pe simplificarea și transparentizarea proceselor interne și creșterea calității serviciilor furnizate contribuabililor de către ANAF.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiscul
colectare
taxe
anaf