Ministerul Finanțelor modifică din nou procedura de corectare a erorilor din situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial. Astfel, ar urma ca firmele să poată corecta, fără limită de timp, inclusiv din raportările din anii anteriori, erorile la codul unic de inregistrare și indicatorii raportați prin formularul "Bilanț"/"Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii".
"Prin prezentul proiect de ordin se propune completarea procedurii (...) în sensul menționării exprese a posibilității corectării erorilor determinate de completarea eronată a codului unic de înregistrare al entității raportoare, respectiv a indicatorilor raportați prin formularul Bilanț/Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, dacă valoarea acestor indicatori poate fi dovedită de alte documente (de exemplu, act constitutiv din care rezultă valoarea capitalului social, contracte care prevăd scadența unor sume de plată etc.), nu doar cele contabile și acest aspect este cuprins în declarația pe propria răspundere depusă de administrator",stabilește proiectul pregătit de Finanțe.
Pentru corectarea acestor erori nu este prevăzut un termen maxim de corectare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Ca urmare, pot fi corectate inclusiv erorile corespunzătoare raportărilor aferente exercițiilor financiare anterioare/anilor anteriori datei intrării în vigoare a proiectului de ordin", notează Ministerul Finanțelor.
Situațiile financiare anuale, respectiv raportările contabile anuale, se depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. Ulterior depunerii, pot fi constatate erori privind unele informații cuprinse în raportări.
Pentru reglementarea modului de corectare a erorilor a fost emis Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial. Acest ordin a fost completat ulterior prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 543/2017, care a prevăzut expres posibilitatea de corectare conform procedurii respective în cazul depunerii de situații financiare anuale/raportări contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.