Finanțele fac simulări privind data de 25 octombrie, termen la care firmele trebuie să achite obligațiile fiscale amânate în starea de urgență/alertă

Finanțele fac simulări privind data de 25 octombrie, termen la care firmele trebuie să achite obligațiile fiscale amânate în starea de urgență/alertă
scris 9 sep 2020

Ministerul Finanțelor derulează simulări referitoare la data de 25 octombrie, la care expiră posibilitatea firmelor de a amâna fără dobânzi și penalități obligațiile fiscale din starea de urgență/starea de alertă, însă o decizie nu a fost luată, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Potrivit informațiilor Profit.ro, analiza Finanțelor înclină spre menținerea termenului de 25 octombrie, dar cu o abordare mai "prietenoasă" din partea ANAF, care ar trebui să sprijine firmele să se conformeze, de exemplu prin restructurarea și eșalonarea obligațiilor fiscale, și să nu treacă imediat la executarea acestora. Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. Termenul inițial a fost 25 iunie, dar a fost extins de Guvern până la 25 octombrie.

"Ne uităm și la 25 octombrie și facem câteva simulări să vedem ce înseamnă pentru economie. Nu este o decizie luată", a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, întrebat dacă se gândește la extinderea termenului de la 25 octombrie până, probabil, la finele anului.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit informațiilor Profit.ro, varianta preferată în prezent de Finanțe și ANAF este de păstrare a datei de 25 octombrie, dar cu sprijinirea firmelor la plată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Extinderea termenului până la data de 25 decembrie, prima zi de Crăciun, ceea ce ar însemna în fapt 28 decembrie (prima zi lucrătoare după data de 25 decembrie), nu este considerată fezabilă, întrucât ar împinge termenul de plată prea aproape de finalul anului, iar firmele nu ar avea timp să achite sau să solicite eșalonarea/restructurarea datoriei. De asemenea, amânarea cu o lună, până la 25 noiembrie, nu este agreată, întrucât o amânare de o lună nu ar reprezenta mare lucru.

Amânarea până la 25 decembrie (în fapt 28 decembrie) ar pune probleme și pentru construcția bugetului. La acest moment, obligațiile amânate depășesc 1% din PIB.

Câștigul salarial mediu net a crescut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut

De altfel, în Parlament se află un proiect care exact asta face, amână termenul până la data de 25 decembrie. Interesant este că proiectul a fost votat în Senat și de PNL, partid de guvernare, alături de PSD, partid de opoziție.

Proiectul aflat în prezent în Parlament, adoptat de Senat și trimis la Camera Deputaților, prevede extinderea până la 25 decembrie a facilității fiscale prin care firmele pot amâna obligații de plată fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități.

Potrivit celor mai recente date, la finele lunii iulie, firmele amânaseră la plată, în total, obligații fiscale de 12,5 miliarde lei.

La momentul rectificării bugetare, în luna auguist, ANAF estima că va recupera anul acesta de la firme 7 miliarde de lei din obligațiile fiscale amânate de firme la plată pe baza facilităților fiscale ce permit contribuabililor să amâne achitarea acestor datorii fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. La finele lunii iunie, potrivit celor mai recente date publice la momentul rectificării, firmele declaraseră, fără să și achite, obligații de plată în cuantum de 10,3 miliarde de lei.

Beneficiare ale acestei amânări sunt, în principal, firmele mai mici, care au dificultăți legate de lichidități și acces mai greu la finanțare.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
obligatii fiscale
amanare la plata
executare
firme