Finanțele au redus suma planificată pentru împrumuturi în martie cu 800 de milioane de lei, în contextul în care războiul din Ucraina a temperat apetitul investitorilor pentru regiune

Finanțele au redus suma planificată pentru împrumuturi în martie cu 800 de milioane de lei, în contextul în care războiul din Ucraina a temperat apetitul investitorilor pentru regiune
scris 10 mar 2022

Ministerul Finanțelor a redus programul de împrumuturi pentru luna martie de la 4,71 miliarde lei la 3,9 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Decizia vine în contextul unei cereri reduse a marilor investitori și a băncilor pentru datoria statului român. La ultimele cinci licitații, sumele propuse de investitori nu s-au ridicat nici măcar la nivelul pe care Finanțele au anunțat că îl vizau pentru licitațiile respective. De vină pentru această situație este, în bună măsură, războiul din Ucraina, care a scăzut apetitul marilor investitori pentru regiune, inclusiv pentru țări membre NATO și UE din estul Europei, cum este România.

Pentru a da un semnal băncilor locale privind datoria statului, BNR a cumpărat ieri titluri de stat de pe piața secundară, pentru prima dată în aproape un an. Scopul achizițiilor de titluri de stat este de a susține lichiditatea. Cumpărarea de titluri de stat din piața secundară este un instrument pe care BNR l-a introdus la scurt timp după debutul pandemiei de coronavirus, pentru a susține lichiditatea din piață, într-o perioadă în care statul nu reușea, de asemenea, să împrumute de la bănci și investitori suficient.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul a împrumutat sume mari în primele două luni, în principal în ianuarie, ceea ce îi asigură o anumită flexibilitate în ce privește finanțarea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ordinul nou pentru împrumuturi prevede

"În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna martie 2022 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 3.500 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 405 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive"

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Precedentul program orientativ de împrumuturi pentru martie prevedea

"În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna martie 2022 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.200 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 510 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive."

Diferența este o diminuare cu 805 milioane lei a sumei pe care Trezoreria a planificat să o împrumute în martie. Planul de împrumut are un caracter orientativ, pentru că sumele atrase depind mereu de condițiile din piață.

Ultimele licitații de titluri de stat derulate de Finanțe

La ultimele cinci licitații, sumele subscrise nu au acoperit nici măcar ceea ce a anunțat Ministerul Finanțelor că ar vrea să împrumute. În cazul în care cererea e mare și subscrierile depășesc chiar și de câteva ori suma prevăzută în prospect, dobânzile scad. Când cererea este foarte redusă, dobânzile urcă.

Finanțele au redus suma planificată pentru împrumuturi în martie cu 800 de milioane de lei, în contextul în care războiul din Ucraina a temperat apetitul investitorilor pentru regiune

Guvernul a împrumutat, în primele două luni ale anului, 32,6 miliarde de lei (6,6 miliarde de euro) de la bănci și investitori prin vânzarea de obligațiuni, în principal prin intermediul a două emisiuni derulate pe piața externă în ianuarie, când a fost stabilit, de altfel, un nou record pentru suma împrumutată într-o singură lună. Ministerul Finanțelor, responsabil de contractarea creditelor de către stat, a început în forță anul acesta, după ce pe finalul anului trecut a fost nevoit să renunțe la o ieșire programată pe piața externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice.

Potrivit unei analize a Profit.ro, dobânzile pe termen lung plătite de România pentru finanțarea în lei și-au accelerat creșterea în contextul aversiunii la risc aduse de agresiunea rusească din Ucraina. Randamentele la 10 ani sunt de mai bine de două ori mai mari decât erau în urmă cu un an și au atins cel mai ridicat nivel al ultimilor 9 ani. Randamentul plătit de Ministerul Finanțelor pentru împrumuturile pe 10 ani a spart pragul de 6%, fiind în creștere cu circa jumătate de punct procentual în ultima săptămână.

Dobânzile sunt trase în sus de reorientarea capitalurilor către țările considerate mai sigure din punct de vedere financiar, în condițiile în care apetitul pentru risc a fost puternic diminuat de invazia rusească din Ucraina, care a atras un val de sancțiuni financiare dure din partea țărilor Vestice.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
datorie