Ministerul Finanțelor a redus programul de împrumuturi pentru luna martie de la 4,71 miliarde lei la 3,9 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Decizia vine în contextul unei cereri reduse a marilor investitori și a băncilor pentru datoria statului român. La ultimele cinci licitații, sumele propuse de investitori nu s-au ridicat nici măcar la nivelul pe care Finanțele au anunțat că îl vizau pentru licitațiile respective. De vină pentru această situație este, în bună măsură, războiul din Ucraina, care a scăzut apetitul marilor investitori pentru regiune, inclusiv pentru țări membre NATO și UE din estul Europei, cum este România.
Guvernul a împrumutat sume mari în primele două luni, în principal în ianuarie, ceea ce îi asigură o anumită flexibilitate în ce privește finanțarea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ordinul nou pentru împrumuturi prevede
"În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna martie 2022 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 3.500 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 405 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive"
Precedentul program orientativ de împrumuturi pentru martie prevedea
"În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna martie 2022 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.200 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 510 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive."
Diferența este o diminuare cu 805 milioane lei a sumei pe care Trezoreria a planificat să o împrumute în martie. Planul de împrumut are un caracter orientativ, pentru că sumele atrase depind mereu de condițiile din piață.
Ultimele licitații de titluri de stat derulate de Finanțe
La ultimele cinci licitații, sumele subscrise nu au acoperit nici măcar ceea ce a anunțat Ministerul Finanțelor că ar vrea să împrumute. În cazul în care cererea e mare și subscrierile depășesc chiar și de câteva ori suma prevăzută în prospect, dobânzile scad. Când cererea este foarte redusă, dobânzile urcă.
Dobânzile sunt trase în sus de reorientarea capitalurilor către țările considerate mai sigure din punct de vedere financiar, în condițiile în care apetitul pentru risc a fost puternic diminuat de invazia rusească din Ucraina, care a atras un val de sancțiuni financiare dure din partea țărilor Vestice.