Finanțe: Încă lucrăm la măsurile care trebuie luate în scopul reducerii cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei. Sindicatele bat la ușa Guvernului și cer mai mulți bani

Finanțe: Încă lucrăm la măsurile care trebuie luate în scopul reducerii cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei. Sindicatele bat la ușa Guvernului și cer mai mulți bani
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 mai 2023

Finanțele lucrează încă la o analiză pentru a identifica măsuri de introdus în scopul diminuării cheltuielilor bugetare, astfel încât să se ajungă cu economiile la 20 de miliarde de lei la bugetul statului. Noi măsuri ar putea fi luate după ce se clarifică rotativa guvernamentală, în funcție de "apetitul" politicienilor, însă această temă și acțiunile rezultate din analiză ar putea rămâne, mai probabil, pentru rectificarea bugetară din vară, având în vedere că Guvernul se confruntă cu presiuni din partea sindicatelor, în special cele din educație, dar nu numai, legate de salarizare.

Sindicate, cum ar fi cele din educație, sănătate, dar și din finanțe publice, încearcă să pună presiune pe Guvern în contextul pregătirii unei noi legi a salarizării, astfel încât să obțină avantaje cât mai mari pentru salariații pe care îi reprezintă.

Urmărește-ne și pe Google News
Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei și este, din nou, peste 50% din PIB CITEȘTE ȘI Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei și este, din nou, peste 50% din PIB

România este singura țară din UE aflată în procedură de deficit excesiv și trebuie să se încadreze anul acesta într-un deficit bugetar de 4,4%, iar anul următor să scadă chiar sub 3% din PIB.

"În ceea ce privește soluțiile identificate pentru înregistrarea de economii în sumă de 20 de miliarde de lei în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar de 4,4%, menționăm că, până în prezent, nu a fost finalizat procesul de analiză a măsurilor necesare a fi luate în vederea diminuării cheltuielilor bugetare, iar în ceea ce privește prevederile de natură fiscală, precizăm că politica fiscală nu are în vedere intervenții legislative punctuale de modificare a acestora, în contextul indicat", afirmă Ministerul Finanțelor.

Tăierile de cheltuieli nu au mai ajuns la 20 de miliarde

Guvernul a vehiculat mai multe luni în spațiul public necesitatea reducerii cheltuielilor statului pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar, în contextul în care veniturile colectate la buget s-au situat sub așteptări în primele luni ale anului. 

FOTO Revenirea la impozit de 5% pe dividende, propusă de Cîțu - la un pas de adoptare. Majoritatea liberalilor au votat pentru CITEȘTE ȘI FOTO Revenirea la impozit de 5% pe dividende, propusă de Cîțu - la un pas de adoptare. Majoritatea liberalilor au votat pentru

La mijlocul lunii mai, Executivul a aprobat ordonanța tăierilor de cheltuieli. Potrivit proiectului pus în dezbatere, tăierile de cheltuieli pregătite de către Guvern au un impact bugetar de 5,33 miliarde lei. Printre măsurile adoptate, se numără limite lunare de cheltuieli, aprobate de către Guvern, pentru ordonatorii de credite, o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii pentru 2023, interdicție la achiziția de mașini și mobilier, cu excepția celor prin programul Rabla, precum și înghețarea angajărilor, cu excepția unor posturi sau a cazurilor avizate de Guvern. De asemenea, sunt limitate la cel mult două posturi de persoană pozițiile care pot fi ocupate în consilii de administrație, precum și o reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor la nivelul funcțiilor de demnitate publică din cadrul administrației publice centrale. Restricțiile privind achizițiile de mobilier și mașini se aplică și companiilor controlate de stat și regiilor autonome. Guvernul a renunțat la restricțiile puse la sporul de doctorat, urmând ca orice modificări să aibă loc prin Legea Salarizării. Achizițiile publice inițiate, dar care nu au ajuns la etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziție, vor înceta la momentul intrării în vigoare a acestei OUG.

Puțin spațiu în buget pentru creșteri de salarii

Cheltuielile cu salariile reprezintă una dintre cele mai importante cheltuieli ale bugetului statului. Anul trecut, statul a dat pe salarii 22% din totalul cheltuielilor sale, suma fiind în urcare cu 5,5% față de 2021. În 2023, în legea bugetului, cheltuielile de personal sunt estimate să urce cu 7,7%, la 127,62 milioane de lei, în timp ce strategia fiscal-bugetară prevede pentru 2024 un avans și mai lent, de 5,5%, la 134,68 miliarde de lei.

În ce privește creditele bugetare de la Ministerul Educației pentru cheltuieli de personal, creșterea pentru anul următor a fost estimată la 4,78%.

Finanțe: Încă lucrăm la măsurile care trebuie luate în scopul reducerii cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei. Sindicatele bat la ușa Guvernului și cer mai mulți bani

(Creditele bugetare reprezintă execuția curentă a bugetului, cheltuieli și plăți în contul angajamentelor existente, în timp ce creditele de angajament, referitoare la execuția multianuală a bugetului, sunt cheltuieli care pot fi angajate pentru anii următori)

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
deficit
ministerul finantelor
guvern