Noul vicepreședinte ANAF coodonator al activității Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), Sandu Costea, a lucrat la Garda Financiară până în 2013, când, în contextul desființării Gărzii Financiare, nu a luat examenul pentru a face parte din noua structură, Antifrauda. Costea a trecut examenul scris, dar a fost respins la interviu. Ulterior, Sandu Costea apare angajat ca inspector la Serviciul control sloturi, bingo și cazinouri al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Costea este singurul vicepreședinte numit acum de premierul Ludovic Orban, după ce i-a demis pe toți cei patru vicepreședinți ANAF și l-a mutat pe secretarul general al Fiscului, Lilian Onescu, un apropiat al fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, la secretariatul general al Guvernului.
Costea îl înlocuiește la coordonarea Antifraudei pe Raul-Cristian Petrescu. Inspectorul general antifraudă, responsabil de conducerea operațională a Antifraudei și direct în subordinea lui Costea, rămâne Carmen-Elena Tatu.
La Garda Financiară, Costea a lucrat la divizia responsabilă de verificarea cazinourilor și jocurilor de noroc. După închiderea Gărzii Financiare, Costea l-a urmat la ONJN pe fostul său șef de la departamentul jocuri de noroc al Gărzii Financiare.
"Cât a fost la Garda Financiară nu am auzit să fi avut probleme, să fi fost băgat în chestii dubioase. Era discret și profesionist. E machidon. La gardă a fost și o divizie care se ocupa de jocuri de noroc", a declarat pentru Profit.ro un fost coleg al lui Costea de la Garda Financiară.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Scenariile de majorare a salariului minim. Cu cât crește de anul viitorGarda Financiară a fost închisă la finele lui 2013, fiind înființată Antifrauda. Sunt voci care afirmă că examenele pentru trecerea la momentul respectiv în noua structură au fost folosite pentru îndepărtarea persoanelor care nu erau agreate sau nu aveau suficientă susținere.
Costea apare în 2008 alături de Sorin Blejnar, fost șef al Gărzii Financiare și ulterior al ANAF, precum și de alți angajați ai Gărzii Financiare, într-un proces sindical împotriva Gărzii Financiare și Ministerului Finanțelor legat de statutul de funcționar public.