EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la eFactură. Depinde de cum se conformează contribuabilii

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la eFactură. Depinde de cum se conformează contribuabilii
scris 26 ian 2024

Ministerul Finanțelor analizează situația eFactură și ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Sancțiunile sunt acum suspendate până la 1 aprilie. În sistemul eFactură sunt raportate în prezent aproximativ o treime din numărul total de facturi la care estimează autoritățile că trebuie să se ajungă, dacă raportează toți cei care au obligația.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul eFactură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul eFactură.

De asemenea important: Introducerea,de la 1 ianaurie, a raportării obligatorii pentru toate facturile dintre firme a generat probleme mari în ultimele săptămâni, în contextul în care mulți reprezentanți mai ales ai firmelor mici au întâmpinat probleme la utilizarea sistemului pus la dispoziție de către autorități. De asemenea, probleme au fost semnalate și de către furnizorii de soft contabil, cu impact mai mare în piață, acestea din urmă fiind luate în analiză de către Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) pentru rezolvare.

Noi webinarii pe tema eFactură la Finanțe CITEȘTE ȘI Noi webinarii pe tema eFactură la Finanțe

Raportarea în eFactură a facturilor emise între firme a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2024, în termen de 5 zile lucrătoare, sancțiunile fiind, însă, suspendate până la 1 aprilie. Între 1 aprilie și 1 iulie, este de asemenea obligatorie raportarea facturilor în eFactură, cu sancțiuni dacă nu se respectă termenul de 5 zile de la emiterea facturii în format clasic. De la 1 iulie, vor mai fi considerate facturi doar cele emise prin sistem eFactură, iar termenul de 5 zile lucrătoare devine 5 zile calendaristice.

"Luam în calcul, în funcție de gradul de conformare a contribuabililor la modulul e-Factură", a răspuns ministrul, întrebat de Profit.ro dacă Ministerul Finanțelor ia în calcul o amânare a termenului de la care intră în vigoare sancțiunile pentru neraportarea facturilor în sistemul eFactură în intervalul prevăzut, în prezent stabilit pentru data de 1 aprilie.

Raportarea în eFactură abia la o treime din nivelul anticipat

Sistemul eFactură are o încărcare de 20% din capacitate, iar numărul de facturi raportat este abia la o treime din cel la care este anticipat că trebuie să se ajungă.

"Avem o încărcare sub 20% a sistemului pe eFactură. Poate să mai crească de cinci ori. Se raportează în prezent aproximativ o treime din cât ar trebui. Am constatat că furnizorii de utilități, care emit foarte multe facturi, încă își optimizează sistemele. ", a declarat directorul CNIF, Dan Peștină.

O situație actualizată privind raportarea în eFactură este disponibilă pe site-ul Ministerului Finanțelor, aici.

Ciolacu și-a trimis un om de la cancelarie, cu studii de \ CITEȘTE ȘI Ciolacu și-a trimis un om de la cancelarie, cu studii de "Securitate și bună guvernare" la Colegiul Național de Apărare și de "Managementul Informaților de Securitate Națională" la SRI, să ocupe postul de secretar general al ANAF. Fostul SG al ANAF a prim

Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape

În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Următoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică e-Factura:

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

Facturarea electronică nu se aplică în situația prevăzută de art.6 din OUG nr.120/2021 (ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau în cazul în care atribuirea și executarea contractului de achiziție publică au necesitat impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului).

Furnizorii, persoane impozabile stabilite în România, pentru operațiunile efectuate în relația B2B, persoane impozabile stabilite în România pentru operațiunile efectuate în relația cu instituții publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, și persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art.319 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul e-Factura.

EXCLUSIV LISTA eFactură - ANAF a adunat zeci de probleme ale utilizatorilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA eFactură - ANAF a adunat zeci de probleme ale utilizatorilor

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Prin excepție, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura nu se sancționează.

În a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Începând cu data de 1 iulie 2024, pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art.266 alin.(2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.120/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, primirea și înregistrarea de către destinatari - persoane impozabile stabilite în România conform art.266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi transmisă prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.

viewscnt
Afla mai multe despre
efactura
facturare electronica
anaf
comisia europeana
efactura b2b
ministerul finantelor