EXCLUSIV Guvernul mai vrea 100 de milioane de euro de la operatorii din sectorul jocurilor de noroc. Le pregătește creșteri de taxe

EXCLUSIV  Guvernul mai vrea 100 de milioane de euro de la operatorii din sectorul jocurilor de noroc. Le pregătește creșteri de taxe
scris 6 iul 2022

Guvernul vrea 100 de milioane de euro în plus din creșterea taxării operatorilor de jocuri de noroc, care au plătit anul trecut la buget, pentru taxele speciale aplicabile industriei, aproape 500 de milioane de euro, au declarat surse din domeniu pentru Profit.ro. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a primit sarcina de a veni în scurt timp cu propuneri de creștere a taxării acestor companii, astfel încât să ajungă la bugetul statului cu 100 de milioane de euro mai mult.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Companiile din domeniu plătesc deja o serie de taxe speciale, cum sunt taxele pentru licență și cele pentru autorizare sau cele pentru depuneri și plăți online.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor a lansat recent un pachet de măsuri fiscale, prezentate anterior de Profit.ro, și care include creșterea taxării pe sumele retrase de jucători din câștiguri. Proiectul nu include referiri la taxarea companiilor din domeniu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La întregul pachet de măsuri anunțat de Ministerul Finanțelor (deci nu doar la jocuri de noroc) impactul bugetar este pozitiv, cu venituri suplimentare de 2,2 miliarde de lei anul acesta și cu 13,4 miliarde de lei anul următor.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Șeful ANAF anunță - Luăm la țintă videochat-urile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Șeful ANAF anunță - Luăm la țintă videochat-urile

Ce se întâmplă la câștigurile jucătorilor din luna august

În cazul veniturilor obținute din jocuri de noroc, se propune menținerea modalității de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu tranșe de venit asupra fiecărui venit brut, cu cote de impunere cuprinse între 10% și 40%.

Totodată, baremul de impunere propus cuprinde și modificarea tranșelor de venit. În cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri se propune modificarea plafonului neimpozabil la nivelul a 600 lei, inclusiv, pentru fiecare fiecare venit brut primit de contribuabil.

Varianta nou propusă, care va intra în vigoare de la 1 august

EXCLUSIV Guvernul mai vrea 100 de milioane de euro de la operatorii din sectorul jocurilor de noroc. Le pregătește creșteri de taxe

Varianta din prezent

EXCLUSIV Guvernul mai vrea 100 de milioane de euro de la operatorii din sectorul jocurilor de noroc. Le pregătește creșteri de taxe

Ce spune industria despre proiectul de creștere a taxării pe jucători

Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de ordonanță, discriminează jucătorii pe platformele online, care sunt taxați de la 10% la fiecare retragere, în timp ce jucătorii de la sloturi, cazinouri tradiționale sau cluburi de poker sunt scutiți de orice taxa la retrageri de până la 600 de lei.

“Nu putem vorbi de combaterea dependenței de jocuri de noroc când îi penalizăm pe cei mai corecți dintre operatori, cei din online, care au implementate sisteme auditate de joc responsabil. Este vorba atât de o discriminare a jucătorilor din online cât și de o măsură neconcurențială, care modifică piața în funcție de tipul de operator, tradițional sau online, pe același tip de jocuri”, a declarat Odeta Nestor, președintele AOJND, for care reprezintă principalii operatori din gamblingul online licențiați în România.

VIDEO Dragoș Pătraru: Pe partea economică, voi mai înțelegeți ceva? CITEȘTE ȘI VIDEO Dragoș Pătraru: Pe partea economică, voi mai înțelegeți ceva?

AOJND solicită că pragul de scutire de taxe să fie aplicat și la jucătorii platformelor online, pentru o abordare echitabilă.

Conform datelor AOJND, mărirea taxelor percepute jucătorilor va duce la reducerea numărului celor care joacă pe platformele online, care vor migra către site-uri nelicențiate în România. Prin urmare, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, în loc să crească. În plus, România rămâne singura țară din UE care taxează retragerile, nu câștigurile jucătorilor, prin urmare impactul unor taxe substanțial crescute este mult mai mare.

Nu în ultimul rând, aplicarea acestei taxe începând cu 1 august 2022 pune sub semnul întrebării toate investițiile operatorilor în publicitate și sport, care vor fi suspendate până la clarificarea impactului pe care aceste modificări le vor avea asupra operatorilor de jocuri de noroc. Urmează să fie afectate mai ales investițiile în sport, unde sezonul de toamnă este pus sub semnul întrebării. Impozitarea drastică a jocurilor de noroc va determina o scădere dramatică a veniturilor din publicitate ale televiziunilor private, odată cu reducerea activității operatorilor de jocuri de noroc. Potrivit estimărilor Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), mai puțin de o treime din sumele alocate publicității pe mijloace audio-vizuale va mai rămâne în piață, în ipoteza în care numărul operatorilor ar rămâne același.

De asemenea, sunt în pericol sponsorizările unor competiții și/sau echipe și foruri relevante din sport, precum fotbal (CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova, Farul Constanța, Dinamo București, Liga 1),  handbal (CSM București), Federația Română de Hochei și Federația Română de Baschet.

INFOGRAFICE Inflația face victime pe bandă rulantă în business-ul românesc. Peste 40.000 de firme au pus deja lacătul pe ușă, un record al ultimilor trei ani CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Inflația face victime pe bandă rulantă în business-ul românesc. Peste 40.000 de firme au pus deja lacătul pe ușă, un record al ultimilor trei ani

“Nu putem face modificări de taxe peste noapte doar pentru că este vorba de operatori economici din domeniul jocurilor de noroc. Mai ales că este vorba de o industrie la care gradul de colectare a taxelor este de 99%, prin urmare un actor dintre cei mai corecți din economie. Am fost întotdeauna un partener onest de discuție al guvernului, sperăm să găsim aceeși deschidere pentru a corectă problemele din acest proiect de OUG,” a mai spus Odeta Nestor.

Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND) a fost înființată în 2017 din dorința de a aduce sub același acoperiș operatorii principali de jocuri de noroc la distanță, pentru o reprezentativitate clară în industrie. Asociația are ca scop principal promovarea și protejarea drepturilor și intereselor operatorilor de jocuri de noroc la distanță, licențiați în România. Membrii AOJND sunt: Betfair, eFortuna, Netbet, PokerStars, SportingBet, Stanleybet, Unibet, Baumbet, Betano, Circus, Maxbet, Efbet, Public Win, WinMaster.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
schimbari fiscale
microintreprinderi
locuinte
facilitati
activitati independente
jocuri de noroc