EXCLUSIV Guvernul a încasat primii bani din PNRR

EXCLUSIV Guvernul a încasat primii bani din PNRR

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 2 dec 2021

Guvernul a încasat astăzi, 2 decembrie, prima tranșă din fondurile prevăzute în cadrul PNRR, 1,851 miliarde euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. La această sumă ar urma să se adauge, conform unui anunț de luna trecută al Ministerului Finanțelor, un împrumut de 1,94 miliarde de euro, disponibil până la finalul anului. Tranșa de 1,851 miliarde euro a fost virată în conturile în valută ale Ministerului Finanțelor la BNR.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UPDATE ora 13.55 Informația Profit.ro a fost confirmată oficial de Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

"Astăzi, 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR). Plata de prefinanțare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României.

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro", este mesajul de la Bruxelles.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.

Proleasing Motors, rezultate record la aniversarea de 20 de ani și planuri pentru noi investiții în dezvoltare sustenabilă și proiecte de modernizare CITEȘTE ȘI Proleasing Motors, rezultate record la aniversarea de 20 de ani și planuri pentru noi investiții în dezvoltare sustenabilă și proiecte de modernizare

Ministerul Finanțelor a semnat, pe 26 noiembrie, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență încheiat între Comisia Europeană și România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. Împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor și țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (circa 1,94 miliarde euro), după intrarea în vigoare a acordului.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Și Guvernul a anunțat joi primele fonduri din PNRR

"România primește, astăzi, prima tranșă din PNRR, în cuantum de 1,851 miliarde euro din prefinanțarea totală de 3,793 miliarde euro din valoarea contribuției financiare pe anul 2021. Până la finalul anului, țara noastră va primi și împrumutul de prefinanțare, în cuantum de 1,942 miliarde euro. În plus, anul viitor țara noastră va primi o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro. Pentru anul 2021 și primul trimestru al anului 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare", a transmis Guvernul printr-un comunicat.

Cele cinci obiective atinse sunt:

  • Intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România - S.A. (CNAIR) și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere - S.A. (CNIR);
  • Intrarea în vigoare a legii privind securitatea rețelelor 5G;
  • Creșterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate);
  • Intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice SPV (Spațiul Privat Virtual);
  • Intrarea în vigoare a modificării legislației naționale privind căile de atac (Legea nr. 101/2016).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
guvern
comisia europeană
imprumut
dobanzi