Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au ca țintă să operaționalizeze 9 scanere în acest an, urmând ca în 2025 să pună în funcțiune în punctele vamale 8 sisteme de scanare, iar în 2026, restul de 9, astfel încât să ajungă la cele 26 prevăzute în programul finanțat cu fonduri UE și bani de la buget pentru dotarea cu astfel de echipamente, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la inaugurarea primului scaner, la vama Giurgiulești. Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, în 2024 vor urma, după Giurgiulești, vămile Siret, Albița, Isaccea, Halmeu, Moravița, unde sunt în plan scanere pentru autoturisme. Tot la Siret va fi montat și un al doilea scaner, fix, iar la Albița un al doilea scaner, mobil. La punctul Constanța Nord este în plan un scaner fix (pentru containere).
UPDATE 15.00 Ministerul Finanțelor a confirmat ulterior, printr-un comunicat de presă, informațiile transmise de către Profit.ro.
Cu excepția celor două scanere pentru Constanța și Moravița (Serbia), șapte din cele nouă sisteme de scanare vor fi amplasate în 2024 pe granițele cu Ucraina și Republica Moldova, având în vedere și riscurile cauzate de războiul din Ucraina. Sistemele de scanare au un rol important în combaterea evaziunii (trafic ilicit, cum este cel de țigarete), dar și în ce privește alte tipuri de trafic ilicit (cum ar fi arme sau droguri). Securizarea frontierelor non-UE ale României (cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia) este relevantă și în contextul intrării României în spațiul Schengen.
În 2025, sunt în plan trei scanere pentru autoturisme, la Sighet, Stânca Costești și Oancea, precum și cinci scanere fixe la Giurgiulești, Albița, Constanța Sud (containere), Isaccea, Sighet.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Guvernul a împrumutat deja jumătate din cât și-a planificat pentru întreg anulAnul 2026, în care ar trebui să se încheie programul de operaționalizare, ar trebui să aducă alte nouă scanere. Scanere fixe vor fi montate la Moravița, Halmeu, iar mobile la Constanța Sud, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.
Peste două săptămâni, în iunie, urmează punerea în funcțiune a celui de-al doilea scaner, la Albița.
Graficul de livrare al scanerelor pentru primii doi ani, potrivit informațiilor Profit.ro
Mai 2024
- 2 sisteme de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor și microbuzelor - BVF Albita si Giurgiulesti
- 1 sistem de scanare cu raze X pentru controlul trailerelor si containerelor, tip mobil, BVF Albița
August 2024
- 1 sistem de scanare cu raze X pentru controlul trailerelor si containerelor - tip relocabil, BVF Siret
Octombrie 2024
- 1 sistem de scanare cu raze X pentru controlul trailerelor si containerelor - tip relocabil, BVF Constanța
Decembrie 2024
- 4 sisteme de scanat cu raze X pentru controlul autoturismelor și microbuzelor: BVF Halmeu, Moravita, Isaccea și Siret.
Martie 2025
-
1 sistem de scanare cu raze X pentru controlul trailerelor si containerelor- tip relocabil, BVF Constanta Sud
Septembrie 2025
- 2 sisteme de scanare cu raze X pentru controlul trailerelor si containerelor - tip relocabil, BVF Albita si Giurgiulesti
Decembrie 2025
- 2 Sisteme de scanare cu raze X pentru controlul trailerelor si containerelor, tip relocabil- BVF Sighet si Isaccea
- 3 sisteme de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor și microbuzelor: BVF Stanca-Costesti, Sighet si Oancea
Anunțul Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât și traficul de droguri și substanțe periculoase. Instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiulești, destinat autovehiculelor, reprezintă doar o parte din efortul Ministerului Finanțelor și al Autorității Vamale Române de a moderniza infrastructura vamală și a gestiona eficient frontierele în interesul securității naționale.
„Astăzi marcăm un moment crucial în eforturile noastre de a combate activitățile ilegale și de a moderniza sistemul vamal. Ne angajăm ferm să eradicăm fenomenele ilicite și să îmbunătățim în mod constant eficiența și transparența în acest domeniu. În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mișcare strategică în acest sens. Ele vor revoluționa modul în care verificăm conținutul mijloacelor de transport, permițându-ne să efectuăm inspecții mai rapide și mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligența artificală nu numai că va consolida securitatea noastră națională, ci și va contribui la creșterea eficienței în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaționaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din țară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, și introducerea informațiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă și contrabandă", a explicat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.
„Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
- În anul 2024 vor deveni operaționale 9 scanere în următoarele puncte de frontieră: Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet și Moravița.
- În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din: Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.
- În 2026 vor fi operaționale 9 scanere în vămile Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.
Scanerul de la Giurgiulești este primul din cele 26 care vor fi achiziționate prin proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT - ANAF schimbă "Adeverința de venit" eliberată persoanelor fizice. Apare și o adeverință separată pentru cei fără venituriBoloș a anunțat pe 8 februarie că primele două dintre cele 26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară au ajuns în România. Ministrul a spus din decembrie că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului 2024. Achiziția este finanțată cu bani de la buget și cu fonduri europene din PNRR.
Furnizorul este compania MBT (MB Telecom).
Valoarea totală a proiectului pentru scanere (achiziție, lucrări pentru amplasare, etc) este de 100 milioane de euro, 34 de milioane de euro find fonduri PNRR, iar restul alte fonduri UE și bani de la buget.
Achiziția celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrul național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”, semnat pe 4 decembrie. Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ”Programul face parte Pilonul III al PNRR - Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice, Investiția I4 - Implementarea vămii electronice.
➔ Data începerii proiectului : 4 decembrie 2023
➔ Data încheierii proiectului: 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR)
➔ Durata proiectului: 49 luni (37 luni pentru componenta finanțată prin PNRR)
➔ Finanțare nerambursabilă (PNRR): 34.060.459 euro.
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
- eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorității vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule și containere);
- integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) în Centrul Național de Analiză Imagistică și realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat;
- îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră și echipe mobile) pentru asigurarea securității și siguranței cetățenilor și protejarea intereselor financiare ale Uniunii și ale statelor membre.