Ministerul Finanțelor vrea să ajungă la un număr cât mai mare de români cu programul Tezaur, de vânzare de titluri de stat către populație, și intenționează să revitalizeze programul printr-o promovare mult mai amplă a acestuia, precum și prin introducerea vânzării titlurilor prin intermediul băncilor comerciale, a declarat pentru Profit.ro ministrul de resort, Eugen Teodorovici. În prezent, titlurile de stat pot fi cumpărate de populație doar prin Trezorerie și Poștă, iar sumele împrumutate astfel de Finanțe au scăzut în ultimele luni. Ținta de împrumuturi de la populație este pentru anul acesta de 5 miliarde de lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Finanțele au pus în dezbatere în februarie un proiect de Hotărâre de Guvern care ar urma să dea posibilitatea statului să vândă și prin bănci titlurile destinate exclusiv populației. Proiectul nu a avansat între timp.
Potrivit ministrului, în contextul în care statul intră în concurență cu băncile pentru o parte din economiile populației, dar dorește să colaboreze cu acestea pentru a vinde titluri de stat, ar putea oferi instituțiilor de credit o serie de beneficii, cum ar fi, de exemplu, să lase la dispoziția acestora pentru o perioadă, cum ar fi o lună sau două, lichiditățile atrase.
Persoane din sectorul bancar afirmă, însă, că băncile au la acest moment multă lichiditate, astfel că atractive ar putea fi mai degrabă alte variante, de exemplu comisioane.
Statul a atras peste 1,4 miliarde de lei de la începutul anului, în februarie, martie și aprilie, însă sumele atrase au scăzut de la aproape 700 de milioane în februarie la circa 200 de milioane în aprilie. Programul a continuat în luna mai și este anunțat să se desfășoare și în lunile următoare.
Populația poate cumpăra titluri de stat cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%.
Potrivit datelor publicate anterior de Finanțe, statul a împrumutat de la populație prin titluri de stat următoarele sume (programul a început anul acesta cu luna februarie)
- februarie - 694 milioane de lei
- ebruarie+martie - peste 1,2 miliarde de lei
- februarie+martie+aprilie - peste 1,4 miliarde lei
Proiectul din februarie al Ministerului Finanțelor prevedea că ministerul "va încheia contracte cu instituțiile de credit interesate să deruleze emisiunile de titluri de stat pentru populație. Formatul standard al contractului de derulare a emisiunilor va fi aprobat prin ordin al ministrului finanțelor publice și va include prevederi ce vor detalia raporturile contractuale dintre Ministerul Finanțelor și instituțiile de credit".
Pentru serviciile prestate de către instituțiile de credit, Ministerul Finanțelor intenționa să plătească un comision, la același nivel cu cel plătit pentru serviciile prestate de Compania Națională “Poșta Română”. Finanțele plătesc comision de 0,1% pentru efectuarea operațiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populație, aplicat la valoarea de închidere a fiecărei emisiuni, și de 0,1% pentru plățile serviciului datoriei aferent acestor titluri, inclusiv pentru operațiunile de răscumpărare anticipată, aplicat la valoarea operațiunilor efectuate către deținătorii de titluri de stat. Pentru operațiunile de transfer a titlurilor de stat între persoane fizice, Ministerul Finanțelor nu va plăti comisioane instituțiilor de credit, prevedea proiectul pus în dezbatere publică la începutul anului.