EXCLUSIV Finanțele pregătesc o schemă de ajutor de stat pentru facilitățile din construcții. Companiile care au beneficiat de facilități vor da banii înapoi

EXCLUSIV Finanțele pregătesc o schemă de ajutor de stat  pentru facilitățile din construcții. Companiile care au beneficiat de facilități vor da banii înapoi
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 sep 2019

Ministerul Finanțelor lucrează la o schemă de ajutor de stat pentru sectorul construcțiilor, prin care să aplice în concordanță cu legislația UE facilitățile fiscale acordate acestui sector. Schema de ajutor de stat urmează să fie finalizată, potrivit informațiilor Profit.ro, dar nu mai devreme de câteva săptămâni.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firmele care au aplicat facilitățile până la momentul instituirii schemei de ajutor de stat trebuie să plătească din urmă sumele aferente beneficiilor directe pentru angajator, cum este contribuția asigurătorie pentru muncă (CAM), prin intermediul unei declarații rectificative D112. În timp ce firmele trebui să achite sumele aferente beneficiilor din urmă, angajații din construcții care au primit scutiri semnificative de impozit și contribuții nu vor fi afectați, deci nu vor trebui să plătească ceva.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Guvernul a introdus facilitățile pentru companiile din construcții pentru a le ajuta să-și păstreze forța de muncă în România, în contextul în care criza de angajați din acest domeniu este mai gravă comparativ cu ce se întâmplă în general pe piața muncii. Deși companiile vor trebui să achite acum unele sume, acestea reprezintă o parte mai redusă comparativ cu beneficiile angajaților, beneficii care nu sunt afectate.

ANAF pregătește lansarea SAF-T, pilot pentru companiile mari la începutul anului următor CITEȘTE ȘI ANAF pregătește lansarea SAF-T, pilot pentru companiile mari la începutul anului următor

Facilități fiscale în construcții

  1. angajați
    • scutire de la plata impozitului pe venit - 10%
    • scutire de la contribuția de asigurări sociale de sănătate - 10%
    • reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75 puncte
  2. angajatori (firme)
    1. reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă datorate de angajator de la 2,25% la 0,3375%
    2. scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate în cazul condițiilor deosebite de muncă sau în cazul condițiilor speciale de muncă.

"Pe zona de ajutor de stat, ar trebui să scoată o declarație rectificativă, care să vină să reglementeze, pentru că sunt angajatori care au aplicat facilitatea asta. Dar nefiind schema de ajutor de stat, este ilegal. Și vin să rectifice ce au aplicat. Adică să plătească (ce nu au plătit ca urmare a aplicării facilităților, n.r.), cu accesorii", spune pentru Profit.ro Daniel Anghel, partener și lider al departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România.

Potrivit consultantului, în lipsa schemei de ajutor de stat, sunt neconforme cu legislația UE facilitățile acordate firmelor din construcții, dar nu și cele cu impact direct asupra salariaților.

FMI: Restructurarea ANAF, inclusiv separarea Vămii, nu trebuie să afecteze veniturile. Codul Fiscal are nevoie de o evaluare amplă după numeroasele modificări din ultimii ani CITEȘTE ȘI FMI: Restructurarea ANAF, inclusiv separarea Vămii, nu trebuie să afecteze veniturile. Codul Fiscal are nevoie de o evaluare amplă după numeroasele modificări din ultimii ani

"Nu avem schemă de ajutor de stat și sunt, în continuare, în neconcordanță cu legislația (UE, n.r.) privind ajutorul de stat. Voiau să modifice declarația pentru impozitul pe venit și tot ce înseamnă contribuții (D112) în așa fel încât să cuprindă situațiile în care anumite companii au aplicat facilitățile fără schemă de ajutor de stat", a explicat consultantul.

Sumele neachitate până acum de firme în baza facilităților de mai sus, trebuie plătite statului printr-o declarație D112 rectificativă.

"Facilitățile fiscale pentru angajator vor fi aplicabile doar dupa aprobarea schemei de ajutor de stat. Astfel, cine a aplicat cota redusă de contribuție asigurătorie pentru muncă în anul 2019, trebuie să depună declarații 112 rectificative pentru lunile respective și să aplice cota integrală (2,25%)", a declarat pentru Profit.ro Daniel Anghel.

Noul model al formularului 112 este așteptat ca urmare a intrării în vigoare a OUG 43/2019. Astfel, ca să poată fi aplicate modificările aduse sectorului contrucțiilor prin OUG 43, atât în ceea ce privește determinarea cifrei de afaceri, cât și în ceea ce privește scutirea de la impozit pe venit a persoanelor care obțin venituri asimilate salariilor (ex. în baza de contract de mandat), este necesar noul model de formular 112.

ANAF pregătește lansarea SAF-T, pilot pentru companiile mari la începutul anului următor CITEȘTE ȘI ANAF pregătește lansarea SAF-T, pilot pentru companiile mari la începutul anului următor

Cum arată salariile în construcții față de alte domenii

Angajat Construcții În general (lei)
Salariui brut   7.000
lei
  7.000
lei
Asigurari Sociale (CAS) 21,25% 1.488
lei
25% 1.750
lei
Asigurari Sociale de
Sanatate (CASS)
0% 0 lei 10% 700
lei
Impozit pe venit 0% 0 lei 10% 455
lei
Salariul net   5.512
lei
  4.095
lei
Angajator    
Contributie Asiguratorie
pentru Munca (CAM)
0,3375% 24
lei
2,25% 158
lei
Salariu complet   7.024
lei
  7.158
lei
Total taxe   1.512
lei
  3.063
lei
Angajatorul plătește statului   24 lei   158
lei
Angajatul plătește statului   1.488
lei
  2.905
lei

(Calculul nu include deduceri sau eventuale contribuții de asigurări sociale datorate în cazul condițiilor deosebite de muncă sau în cazul condițiilor speciale de muncă)

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
facilitati
ue
schema de ajutor de stat
angajati