EXCLUSIV Finanțele, cu Oficiul împotriva Spălării Banilor, au luat sub lupă companiile cu acționariat rusesc, inclusiv cele vizate de sancțiuni. Unele au și garanții acordate de stat. Este verificată și expunerea băncilor din România față de aceste firme

EXCLUSIV Finanțele, cu Oficiul împotriva Spălării Banilor, au luat sub lupă companiile cu acționariat rusesc, inclusiv cele vizate de sancțiuni. Unele au și garanții acordate de stat. Este verificată și expunerea băncilor din România față de aceste firme

Iaroslav Horbunov | Dreamstime.com

scris 2 mar 2022

Ministerul Finanțelor, prin intermediul mai multor structuri, printre care și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB),  a inițiat mai multe analize privind impactul războiului din Ucraina asupra economiei României, fiind verificat și modul în care sancțiunile anunțate de Comisia Europeană și un număr de state vor afecta companiile cu acționari ruși din România, inclusiv persoane aflate pe lista sancțiunilor, precum și expunerea sectorului bancar față de aceste companii, au declarat surse oficiale pentru Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Printre entitățile aflate în analiză sunt și companii care au primit în trecut garanții de stat.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit informațiilor Profit.ro, analiza ONPCSB a identificat deja companii și active care ar putea fi ținta sancțiunilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Tot pe agenda Finanțelor este acum și pregătirea procedurii tehnice prin care România să se poată retrage din băncile de dezvoltare cu legături rusești. Statul român ar putea pierde sume importante de bani în acest proces.

Comisia Europeană, SUA, Franța, Marea Britanie, Germania și alte state au anunțat sancțiuni dure vizând sistemul bancar al Rusiei, inclusiv banca centrală, dar și o serie de oameni de afaceri și apropiați ai puterii de la Moscova.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

În timp ce companiile din această categorie intră direct sub acțiunea sancțiunilor, companiile locale care sunt parte a unor grupuri mai mari din Rusia sau controlate de investitori ruși ar putea avea probleme din cauza sancțiunilor aplicate băncilor rusești, măsură cu impact masiv inclusiv asupra schimburilor comerciale și importurilor.

VEZI AICI SITUAȚIA FIRMELOR CU ACȚIONARIAT RUSESC/UCRAINEAN DIN ROMÂNIA

Sancțiunile asupra sectorului bancar

Societatea care administrează sistemul de plăți interbancare SWIFT a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că se pregătește pentru implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale care vor viza în zilele următoare o serie de bănci din Rusia.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Comisia Europeană a anunțat o serie de sancțiuni luate în coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie împotriva Rusiei. Astfel, mai multe bănci din Rusia vor fi excluse din platforma SWIFT, care permite tranzacții interbancare, ceea ce "va bloca efectiv exporturile și importurile Rusiei", în timp ce noi sancțiuni vor viza și banca centrală a Rusiei, pentru a nu-i permite acesteia lichidarea activelor. Din partea UE, sancțiunile trebuie aprobate de liderii statelor membre.

Discuție Ministerul Finanțelor - bănci

Ministerul Finanțelor a anunțat că ministrul Adrian Câciu și reprezentanții Asociației Române a Bãncilor au discutat luni despre mãsurile de finanțare a economiei românești și despre protejarea cetãțenilor în contextul generat atât de conflictul din Ucraina, cât și de puseul inflaționist cauzat de creșterea prețurilor la energie și combustibil.

"România va aplica toate sancțiunile decise la nivel european și internațional și, în colaborare cu toate instituțiile implicate, se va asigura cã acestea au efect imediat, ferm și concret. Totodatã, trebuie asigurate toate instrumentele de finanțare și de capital astfel încât economia româneascã și cetãțenii sã fie protejați, iar proiectele de dezvoltare finanțate prin fonduri europene și naționale sã continue. Acest lucru va fi realizat în continuare într-un parteneriat real între stat, economie, cetațeni și capital", a declarat ministrul Finanțelor, potrivit unui comunicat transmis de minister.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Comunitatea bancarã și-a exprimat disponibilitatea de a susține finanțarea economiei, de identificare a unor soluții în sprijinul cetãțenilor care au credite, dar și pentru susținerea prin instrumente specifice a proiectelor aferente Planului Național de Redresare și Reziliențã și a programelor structurale.

Cele douã pãrți au discutat și despre necesitatea identificãrii unor mecanisme de finanțare prin care sistemul bancar sã sprijine în continuare dezvoltarea mediului de afaceri. Bãncile au susținut populația și companiile în perioada pandemiei, prin acordarea de finanțãri în cel mai susținut ritm de la criza financiarã trecutã. Asociația Românã a Bãncilor a dat asigurãri cã sistemul bancar este solid și rezilient.

"Obiectivul comunitãții bancare este creșterea gradului de intermediere financiarã spre media europeanã de 92% și a nivelului incluziunii financiare, de la 67% spre media europeanã de 95%", a declarat Bogdan Neacșu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Bãncilor.

Indicatorii-cheie precum solvabilitatea, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante și cel de acoperire a necesarului de lichiditate înregistreazã valori care poziționeazã sistemul bancar românesc într-o zonã de stabilitate ridicatã.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
romania
ministerul finantelor
banci
companii
actionariat