ULTIMA ORĂ Companiile de stat Romgaz și Nuclearelectrica, vitale pentru alimentarea cu energie electrică și gaze naturale a României - iertate de obligația de a da 90% din profit ca dividende. Producătorul de gaze, amânat la plată de marii furnizori

ULTIMA ORĂ Companiile de stat Romgaz și Nuclearelectrica, vitale pentru alimentarea cu energie electrică și gaze naturale a României -  iertate de obligația de a da 90% din profit ca dividende. Producătorul de gaze, amânat la plată de marii furnizori
scris 28 feb 2022

Romgaz și Nuclearelectrica, vitale pentru alimentarea cu energie electrică și gaze naturale a României și cu proiecte masive de investiții în derulare, vor fi scutite de obligația impusă în ianuarie de Guvern tuturor companiilor de stat aflate pe plus, prin ordonanță de urgență, de a distribui anul acesta dividende în cuantum de minimum 90% din profitul contabil pe 2021 rămas după deducerea impozitului pe profit, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

OUG-ul din ianuarie prevede că "În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba prin hotărâre repartizarea la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividende în cazul societăților cu capital majoritar sau integral de stat, a unei cote mai mici de 90% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai puțin de 50% din acesta".

Urmărește-ne și pe Google News
Banca Rusiei a interzis brokerilor să vândă active pentru nerezidenți, între alte măsuri importante. Bursa din Moscova s-ar putea deschide la ora locală 15:00 CITEȘTE ȘI Banca Rusiei a interzis brokerilor să vândă active pentru nerezidenți, între alte măsuri importante. Bursa din Moscova s-ar putea deschide la ora locală 15:00
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Profitul net al Romgaz pe anul trecut a fost de 1,9 miliarde lei, iar al Nuclearelectrica – de 1 miliard lei.

Executivul intenționează să aprobe în cazul ambelor companii distribuiri de dividende în procent de numai 50% din profit, pentru a le lăsa bani de investiții. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține peste 70% din acțiunile Romgaz și mai mult de 82% din capitalul Nuclearelectrica.

BCR - profit net în creștere cu 73% CITEȘTE ȘI BCR - profit net în creștere cu 73%

În cazul Romgaz, Guvernul arată că societatea este pe cale să preia cu peste 1 miliard de dolari subsidiara românească a gigantului petrolier american ExxonMobil, care deține 50% din cea mai mare concesiune de gaze naturale din Marea Neagră românească, Neptun Deep.

"Romgaz va trebui să mai asigure, până în anul 2027, o cotă parte (50%) din investițiile necesare dezvoltării proiectului Neptun Deep (până la obținerea producției), respectiv până la 2 miliarde dolari (sumă care reprezintă cota aferentă Romgaz din cheltuielile de dezvoltare a proiectului Neptun Deep). (…) Astfel, ținând cont de faptul că proiectul Neptun Deep este unul de o importanță strategică atât la nivelul Romgaz cât și la nivelul întregului sector de gaze din România, în situația unei repartizări a dividendelor în procent de 90% (conform legislației în vigoare), se poate ajunge în situația de a nu putea acoperi capitalul curent de lucru al Romgaz. Într-un astfel de caz, în vederea unei bune desfășurare a activităților, s-ar impune accesarea unor finanțări din surse externe (cu costurile aferente), fapt ce ar împovăra și mai mult disponibilul de numerar și implicit bonitatea Romgaz", se menționează într-un document guvernamental.

Băncile americane se pregătesc pentru atacuri cibernetice de răzbunare, în urma sancțiunilor impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei CITEȘTE ȘI Băncile americane se pregătesc pentru atacuri cibernetice de răzbunare, în urma sancțiunilor impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei

Sursa citată mai adaugă ca argumente creșterea considerabilă a cheltuielilor cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate, cauzată de majorarea semnificativă a prețului la redevență și majorarea cheltuielilor cu impozitul pe venitul suplimentar impus producătorilor de gaze, existența unor clienți captivi în portofoliul Romgaz, cum ar fi ELCEN București, care achită facturile la un termen de plată stabilit (la 90 zile), fapt ce afectează semnificativ fluxurile de numerar, întrucât Romgaz trebuie să achite pentru gazele livrate și neîncasate - redevență (trimestrial), impozit pe venitul suplimentar (lunar) cât și TVA aferentă (lunar), precum și solicitările din ce în ce mai frecvente venite din partea marilor clienți (furnizori) de a amâna termenul de plată al facturilor emise de către Romgaz (deși există termene clare de plată stipulate în contractele încheiate).

În cazul Nuclearelectrica, Guvernul menționează investițiile necesare pentru retehnologizarea reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă, construirea reactoarelor 3 și 4, precum și construirea instalației de detritiere a centralei. Aceasta din urmă va fi finanțată inclusiv printr-un credit BERD de maximum 150 milioane euro, care va fi acordat sub condiția ca procentul distribuit sub formă de dividende de către Nuclearelectrica acționarilor săi să nu depășească 50%.

ULTIMA ORĂ Întreaga Uniune Europeană își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Întreaga Uniune Europeană își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești

Pentru 2022, Nuclearelectrica și-a propus un buget de investiții de aproape 703 milioane lei.

"În contextul proiectelor majore de investiții anterior arătate, decapitalizarea societății prin distribuirea unei cote procentuale ridicate de dividende poate afecta realizarea proiectelor investiționale strategice ale Societății Naționale Nuclearelectrica SA, din perspectiva șanselor de finanțare/cofinanțare cu contribuții proprii. Practica la nivel mondial arată că apetitul investitorilor instituționali, cât și al mediului bancar, pentru finanțarea proiectelor din industria nucleară este unul destul de redus, astfel încât o abordare prudentă impune încercarea de maximizare a surselor proprii de finanțare ale societății, unul dintre instrumentele folosite în acest sens fiind și adoptarea unei politici de distribuire a dividendelor echilibrată, coroborat cu constituirea, din profitul obținut de societate și nerepartizat acționarilor sub formă de dividende, a unor rezerve financiare ale societății, destinate acestui scop (acoperirea contribuțiilor proprii ale societății la finanțarea obiectivelor majore de investiții ale acesteia)", precizează Guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende companii de stat
dividende suplimentare companii de stat
companii de stat investitii energie gaze
romgaz neptun deep
nuclearelectrica retehnologizare reactor 1 cernavoda
nuclearelectrica reactoarele 3 si 4 cernavoda