Guvernul a ajuns cu deficitul bugetar la 3,43% din PIB pentru primele cinci luni, în urcare ușoară de la 3,24% pentru primele patru luni, potrivit datelor preliminare privind execuția bugetară, obținute de Profit.ro. Executivul lua în calcul chiar posibilitatea unui ușor execedent în luna mai, după ce a făcut în aprilie plăți anticipate pentru pensii de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB), cheltuială care a majorat semnificativ deficitul din aprilie, dar nu se mai regăsește în luna mai.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Bugetul pentru 2024 a fost construit cu un deficit țintă de 5% din PIB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre motivele deficitului din primele luni ale anului, inclusiv din luna mai, sunt și cheltuielile cu investițiile, în special cele derulate de autoritățile locale, însă o situație mai detaliată va fi disponibilă după data de 25 a acestei luni, când Ministerul Finanțelor anunță informații despre execuția bugetară. În timp ce în ultimele luni evoluția cheltuielilor cu investițiile reflectă, probabil, cheltuieli reale cu investiții, în primele luni din an
Impact încep să aibă, însă, și creșterile de salarii pe care Guvernul, la presiunea protestelor unor angajați din sectorul bugetar, le acordă fără ca acestea să fi fost prevăzute în bugetul pentru 2024.
Chiar dacă Executivul a ridicat posibilitatea înregistrării de excedent în luna mai, aceasta nu avea un grad ridicat de probabilitate, cel mai probabil fiind, așa cum a scris anterior și Profit.ro, un deficit mai redus în luna mai față de alte luni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV e-Factură - Pe 1 iunie expiră termenul de suspendare a sancțiunilor, dar primele amenzi vin abia din iulie. Vor fi analizate noi reguliDacă pensiile erau plătite la termen, deficitul pentru luna mai ar fi fost mai mare decât cel pentru aprilie
Deficitul bugetar din aprilie a crescut cu 1,18 puncte procentuale, de la 2,06% din PIB la final de martie, la 3,24% la final de aprilie, potrivit datelor anunțate de către Ministerul Finanțelor. Ulterior, în mai, deficitul a mai urcat cu circa 0,2 puncte procentuale, la 3,43% din PIB, potrivit informațiilor obținute acum de către Profit.ro.
Plata în avans, în aprilie în loc de mai, a pensiilor cu ocazia sărbătorilor pascale a avut un impact de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB), conform datelor publicate deja de către Finanțe.
Dacă această sumă echivalentă cu 0,53% din PIB ar fi fost plătită la termenul din luna mai și nu în aprilie, deficitul ar fi fost de 2,06% din PIB la final de martie, 2,71% din PIB la final de aprilie și 3,43% din PIB la final de mai.
Astfel, deficitul din mai ar fi fost chiar ușor mai ridicat decât cel din aprilie.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Reorganizarea Vămii - Vameșii vor fi controlați pentru bani la buzunare și bagaje ca la începutul anilor 2000, vor fi testați pentru alcool și droguri. Apare și un nou post de vicepreședinteCel mai recent excedent, în iulie 2019
Cel mai recent excedent bugetar lunar a fost înregistrat în iulie 2019. În 2019, la final de iunie, deficitul se situa la 19,96 miliarde lei (1,94% din PIB), iar la final de iulie a ajuns la 18,14 miliarde lei (1,71% din PIB). Astfel a rezultat un excedent de 1,82 miliarde lei în luna iulie.
Iulie este una dintre lunile cu cele mai mari venituri colectate de către ANAF la buget, întrucât pe lângă plățile aferente trimestrului al doilea (încheiat în iunie) la buget ajung în iulie și mare parte din dividendele pe care le încasează statul de la companii la care este acționar.
Până în iulie 2019, lunile cu excedente bugetare nu erau deloc rare, exedente fiind înregistrate chiar și în mai multe luni din an. În fapt, începând cel puțin din 2008 și până în 2019 luna ianuarie a fost constant una cu excedent bugetar.