Deficitul bugetar pentru primele trei luni ale anului a urcat la 36 miliarde lei, 2,07% din PIB, comparativ cu 22,75 miliarde lei, 1,42% din PIB, în primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor preliminare privind execuția bugetară, obținute de Profit.ro.
Situația va fi discutată mâine, la hotel Mariott București, la un EVENIMENT special Profit.ro, cu conducerea Ministerului Finanțelor și cea a Ministerului Dezvoltării, lideri din administrație și mediul de afaceri - DETALII AICI
Deși deficitul este semnificativ mai ridicat raportat la anul trecut, evoluția din martie marchează o normalizare a situației după șocul din februarie. Astfel, în martie deficitul a fost de numai 7 miliarde de lei, minimul lunar începând din octombrie anul trecut. În ianuarie, cheltuielile au depășit veniturile cu 7,9 miliarde de lei, iar în februarie cu 21 miliarde de lei, în contextul în care Guvernul a făcut și unele plăți mai mari, cum sunt plăți pentru înzestrarea armatei sau pentru datorii din sistemul de Sănătate.
CITEȘTE ȘI Sporurile bugetarilor pentru condițiile de muncă, incluse în salariul de bazăDe asemenea, primul trimestru este istoric unul cu venituri lunare sub media anuală la ANAF, dar Fiscul a colectat ușor peste program în ianuarie-martie, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra execuției bugetare.
Chiar dacă ritmul s-a redus în martie, un aspect pozitiv pentru perspectivele finanțelor publice, deficitul de 36 miliarde de lei după numai trei luni, față de ținta de 86,6 miliarde de lei pentru tot anul, lasă în continuare un spațiu redus Guvernului în ce privește cheltuielile.
În noiembrie și decembrie 2023, Guvernul a încercat să țină cheltuielile sub control pentru a se încadra în limitele de deficit, majorate deja, față de țintele inițiale, în urma unor discuții cu Comisia Europeană, iar plățile mari făcute pe acest început de an au, din informațiile Profit.ro, legătură și cu plăți amânate de pe finalul anului trecut. Este cazul plăților pentru înzestrarea armatei și, probabil, pentru sectorul de sănătate.
În ce privește contractele pentru Armată, plățile au trecut doar pentru primele două luni de 6 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Neraportarea facturilor și în e-Factură devine criteriu de risc pentru verificările derulate de ANAF. Dacă ar trebui să transmiți facturile și în e-Factură, dar nu o faci, poți intra în vizorul FisculuiAstfel de cheltuieli, cum sunt cele cu armamentul, sunt incluse în raportările autorităților la cheltuieli de investiții. Inclusiv din acest motiv, cheltuielile pentru investiții au crescut în primele trei luni cu circa 70%, la 22,9 miliarde de lei.
În 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) realizat în 2023, un nivel încă ridicat și asupra căruia persistă semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri în ce privește derapajele la cheltuieli ale statului.
Veniturile colectate la buget, ușor peste program pentru ianuarie-martie
Singura sincopă a fost la Direcția de mari contribuabili (DGAMC), care a colectat 42,56 miliarde de lei, 44% din veniturile ANAF, dar cu 264 milioane lei (0,6%) sub plan. De la DGAMC au fost mutate în ultimele luni multe companii.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Termenul în care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi - extinsVeniturile colectate de ANAF și evoluția execuției bugetare sunt importante în analiza pe care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că o va face pentru situația finanțelor statului în primul trimestru.