Conducerea ANAF vrea să mute, în anul în care au loc alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, aproximativ 1.000 de companii de la Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC) la administrațiile județene ale ANAF, potrivit informațiilor obținute pe surse de Profit.ro. În subordinea DGAMC se află companii mari, inclusiv multinaționale și bănci, pentru a căror administrare fiscală este necesar personal cu un nivel de pregătire mai complex față de alte direcții. Mutarea unor astfel de companii mari, chiar și dacă acestea vor fi preponderent doar companii românești, ridică semne de întrebare și riscul ca acestea să devină "cotizanți" la pușculițele partidelor de guvernare într-un an cu patru runde de alegeri, în care cheltuielile electorale vor fi foarte ridicate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent că una dintre măsurile pentru creșterea colectării de venituri la buget este descentralizarea DGAMC, fără detalii ce presupune aceasta.
Diminuarea portofoliului DGAMC ar putea fi alimentată și de eșecul liderilor PNL și al actualei conduceri a ANAF de a-l înlătura pe șeful DGAMC, Ionuț Mișa, în contextul rotativei guvernamentale de la mijlocul acestui an. Mișa a fost în trecut ministru al Finanțelor, secretar de stat în Ministerul Finanțelor și președinte al ANAF, susținut de PSD.
DGAMC se confruntă cu un deficit major de personal, după ce mulți ani angajații au primit salarii la nivelul unor funcționari obișnuiți ai ANAF, fără să conteze complexitatea muncii. De exemplu, la serviciul responsabil de controlul băncilor, aflate în vizorul guvernanților pentru creșterea taxării, personalul care controlează întreg sistemul bancar a fost dublat recent, de la 2 la 4 oameni, dar este departe de nivelul inițial de 17 angajați. În ultimii ani, mulți angajați bine pregătiți au fost recrutați de companii private, în timp ce alții s-au mutat la alte structuri alte ANAF, unde pe muncă mai puțină primesc bani la fel sau chiar mai mulți.
Ministrul Finanțelor vorbește despre descentralizare la DGAMC
"Una dintre aceste măsuri (pentru creșterea colectării, n.r.) este cea pentru restructurarea activității ANAF, mă refer aici la două componente, direcția de mari contribuabili, care aduce aproximativ jumătate din veniturile lunare pe care le încasăm prin intermediul ANAF, și mai exact aici vizăm o descentralizare a activității pe care o desfășoară DGAMC. Sunt 3.373 de mari contribuabili și vrem ca aici activitatea să- fie mult mai eficientă din perspectiva colectării resurselor bugetului. De asemenea, avem în vedere, tot pe zona aceasta a restructurării ANAF, activitatea direcției de management a riscurilor, astfel încât inspecțiile noastra fiscale să nu fie făcute fără rezultate, ci să ne concentrăm mai bine pe corelarea inspecției fiscle cu indicatorii de risc. O a treia direcție de restructurare a activității este cea care privește marile averi și aici vorbim de persoane fizice de această dată, pentru ca și aici să îmbunătățim eficiența acțiunii desfășurate de către ANAF", a spus ministrul la o conferință de presă la Bursa de Valori București (BVB).
În prezent, DGAMC are 3.373 de mari companii, dar și câteva sute de reprezentanți fiscali ai acestora, de asemenea în administrarea direcției.
DGAMC are acum structuri la nivel regional, deci un anumit grad de descentralizare există.
DGAMC în datele ANAF - aproape jumătate din sumele colectate vin de la marii contribuabili
Pentru primele șase luni din acest an, pentru care sunt disponibile date, DGAMC a colectat 46% din veniturile totoale ale ANAF (46,5 miliarde lei din 102 miliarde lei).