ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) derulează în prezent controale la două bănci, vizând impozitul pe profit pentru câștigurile obținute în anii din urmă, potrivit informațiilor transmise Profit.ro de către ANAF. În februarie, ANAF va începe verificările la o a treia instituție de credit, pentru profitul raportat în perioada 2013-2017.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Guvernanții au criticat vehement în ultimii ani băncile, acuzându-le că scot profiturile din țară pentrru a evita plata impozitului (chiar dacă România este o țară cu o rată scăzută a impozitului pe profit), dar și dobânzile practicate de acestea, despre care au afirmat că sunt prea ridicate. În decembrie, Guvernul a introdus o taxă pe activele bancare variabilă în funcție de nivelul Robor. Reprezentanții Guvernului au criticat și nivelul indicelui Robor, spunând că este prea ridicat.
De ce este important: Sectorul bancar este vital pentru o bună funcționare a economiei, iar atitudinea agresivă a autorităților față de instituțiile de credit riscă să genereze blocaje. Deși verificarea băncilor de către ANAF este mecanismul corect aflat la îndemâna autorităților pentru a verifica orice nereguli ale băncilor, Guvernul nu s-a mulțumit doar cu acest lucru, ci a impus o taxă suplimentară băncilor și altor companii, despre care afirmă, fără dovezi, însă, că plătesc în România taxe mai reduse decât ar trebui.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ambasadorul Germaniei iese la atac: Prezentarea companiilor străine ca "problema sau dușmanul societății" creează nesiguranță. Investițiile planificate de noi sunt acum reanalizate, amânate sau chiar sunt căutate zone alternativeAcum, Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC) desfășoară în prezent inspecții fiscale parțiale la două instituții bancare.
"Acestea vizează impozitul pe profit și impozitul pe veniturile obținute din România de persoane juridice nerezidente în perioada 2011 - 2016, respectiv 2012 - 2017. De asemenea, în data de 10 ianuarie 2019 a mai fost avizată o unitate bancară cu privire la efectuarea unei inspecții fiscale parțiale, începând cu data de 12 februarie 2019, care va avea ca obiect impozitul pe profit datorat în perioada 2013 - 2017", a răspuns ANAF la solicitarea Profit.ro.
Prin inspecția fiscală parțială este verificată îndeplinirea uneia sau mai multor obligații fiscale, precum și a altor obligații prevăzute de legislația fiscală, ce revin unei firme într-o perioadă determinată.
ANAF nu dezvăluie numele firmelor controlate, întrucât acestea intră în categoria informațiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal.
CITEȘTE ȘI Finanțele vor avea o primă jumătate de an complicată. Au de plătit zeci de miliarde de lei către bănciANAF a mai transmis Profit.ro că, în prezent, nu are în desfășurare alte acțiuni de verificare la alte instituții din sistemul bancar.
Inspecțiile fiscale parțiale derulate acum de ANAF se desfășoară în baza analizei de risc fiscal, iar în cadrul acestora sunt verificate toate operațiunile și aspectele care sunt relevante pentru determinarea corectă a bazei impozabile, în perioada avizată.
Taxa pe activele băncilor
La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare al economiei, inclusiv în sectorul bancar. Potrivit ordonanței, activele băncilor ar urma să fie taxate atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv în funcție de ROBOR.
Bancherii au avertizat că taxa pe active bancare este nesustenabilă și că va avea efecte asupra întregii economii, potrivit declarațiilor lui Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sindicatele din bănci se pregătesc pentru concedierea a 25% din angajații sistemului după taxa pe active. “Pot fi afectați peste 10.000 de angajați. Cerem salarii compensatorii suplimentare și criterii de selecție pentru disponibilizări”Zilele trecute, pe fondul noii taxe pe activele bancare, Fitch Ratings a revizuit de la stabil la negativ perspectiva de rating pentru Banca Comercială Română (BCR) și BRD – Groupe Societe Generale, menținând ratingul pentru riscul de default la datoria pe termen lung a celor două bănci la 'BBB+'. Totodată, pentru UniCredit Bank și Banca Transilvania, bănci cu ratinguri mai slabe decât BCR și BRD, agenția a menținut neschimbate nivelurile actuale: 'BBB-' cu perspectivă negativă pentru UniCredit, respectiv 'BB+' cu perspectivă stabilă la Banca Transilvania.