ANAF are pregătit tot mecanismul pentru poprirea electronică a conturilor, astfel încât operațiunea să se desfășoare rapid și cu cât mai puține inconveniente pentru datornic. Popririle și executările sunt suspendate de Guvern până la 25 octombrie, așa că mecanismul va deveni operațional de pe 26 octombrie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Am finalizat poprirea electronică. Va fi utilizată, însă, abia după ce expiră suspendarea măsurilor de executare silită și reluăm operațiunile. De pe data de 26 octombrie va fi funcțională”, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, într-un interviu acordat Profit.ro.
Guvernul a introdus, printre facilitățile fiscale acordate în perioada crizei COVID-19, și suspendarea popririlor.
Astfel, obligațiile fiscale scadente începând cu luna martie 2020 și neachitate până la 25 octombrie 2020, nu sunt considerate restante și nici nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru acestea. Sunt suspendate sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală, precum și a ajutoarelor de stat de recuperat.
Popriri și pentru șefii ANAF
Președintele ANAF afirmă ca de o poprire a avut parte și ea, dar în trecut, când era șefă a DGRFP București.
“Cine nu a primit o somație? Am primit și eu când eram director la București, nu doar somație, ci și o poprire pentru o amendă pe care o luasem în calitate de conducător al instituției și de care nu știam. Am avut și eu o poprire. Acum aștept să vedem poprirea electronică după 25 octombrie. Noul sistem e-poprire ne va feri pe toți de greselile din trecut”, a declarat șefa ANAF.
Un alt șef al ANAF care a avut poprire pe cont este Dragoș Doroș, președinte al ANAF în 2016. Doroș a căzut, însă, victimă popririlor ANAF pentru un impozit neachitat, înainte, însă, de a ajunge în cadrul Fiscului. În prezent, Doroș este partener la firma de consultanță KPMG.