EXCLUSIV ANAF a primit în sarcină să aducă 5 miliarde de lei din digitalizare. Mai mult de jumătate în ultimele 3 luni

EXCLUSIV ANAF a primit în sarcină să aducă 5 miliarde de lei din digitalizare. Mai mult de jumătate în ultimele 3 luni
scris 13 feb 2024

ANAF a primit în sarcină să aducă 5 miliarde de lei din digitalizare în acest an, în timp ce Autoritatea Vamală Română (AVR) are ca obiectiv 5,5 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro. În timp ce AVR trebuie să obțină venituri din digitalizare începând din martie și are sumele distribuite în mod aprop egal în cursul anului, ANAF ar trebui să înregistreze sume mici din digitalizare începând din aprilie, în timp ce cea mai mare parte, 3 miliarde de lei, sunt venituri ipotetice concentrate în ultimele trei luni din an.

De ce este important: ANAF colectează de mai mult timp o serie de date, cum sunt cele de la casele de marcat legate la sistemul informatic al ANAF, dar acestea vor fi utilizate eficient în cadrul proceselor de analiză doar după operaționalizarea unor module speciale. În acest an, este planificată operaționalizarea a două module de valorificare a datelor și informațiilor, pentru e-Factură în martie și pentru case de marcat în aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, ANAF ar trebui să obțină din digitalizare 200 de milioane de lei în aprilie, dar să ajungă la 700 milioane de lei în octombrie, 1 miliard de lei în noiembrie și 1,25 miliarde de lei în decembrie. Concentrarea pe finalul anului a acestor venituri, considerate din start incerte, crește riscul pentru nerealizarea lor și reduce timpul de reacție al guvernanților pentru a lua măsuri de corecție, pe partea de venituri, unde au promis că nu vor crește taxe în anul alegerilor, sau pe partea de cheltuieli.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ FMI vede deficitul la peste 6% din PIB în următorii ani în România, ca urmare a majorării pensiilor, și recomandă creșterea taxelor, impozitelor și accizelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FMI vede deficitul la peste 6% din PIB în următorii ani în România, ca urmare a majorării pensiilor, și recomandă creșterea taxelor, impozitelor și accizelor

La Vamă, veniturile din digitalizare sunt planificate în mod egal în cursul anului, câte 500 de milioane de lei pe lună în perioada martie-octombrie, cu o creștere la 750 milioane de lei în noiembrie și decembrie.

ANAF are în acest an venituri planificate de 450,8 miliarde de lei, față de 404,4 miliarde de lei anul trecut, iar Vama de 25,6 miliarde lei, comparativ cu 23,1 miliarde de lei anul trecut. Nu este clar cum se aplică la Vamă creșterea veniturilor din digitalizare cu 5,5 miliarde lei, în timp ce planul de venituri pe anul 2024 este cu numai 2,5 miliarde de lei mai mare față de anul trecut.

ANAF a depășit ușor planul în ianuarie

Profit.ro a scris că ANAF a pornit 2024 cu venituri colectate la buget peste programul alocat de către Ministerul Finanțelor. Astfel, pentru prima lună din an, ANAF avea ca plan să aducă la buget 35,12 miliarde de lei, dar a colectat cu 5% mai mult, respectiv 37 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare obținute de către Profit.ro.

Rezultatul din ianuarie vine în contexul în care ANAF, încă din decembrie, după o perioadă mai lungă de încasări slabe, a reușit să depășească programul lunar alocat, dar cu impact minim la nivelul anului trecut.

TABEL O nouă scumpire a benzinei și motorinei, a cincea în ultimele 10 zile CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a benzinei și motorinei, a cincea în ultimele 10 zile

ANAF și Vama au în plan 10,5 miliarde de lei din digitalizare

ANAF și Vama ar trebui să aducă la buget, potrivit planurilor anunțate anterior de către Guvern, 10,5 miliarde de lei din digitalizare, în timp ce alte 8,5 miliarde de lei ar trebui să vină dintr-o îmbunătățire a colectării la ANAF la TVA, contribuții sociale, impozite, etc.

Referitor la aceste venituri, Ministerul Finanțelor anunța, în decembrie, la momentul pregătii bugetului că au un statut incert.

"Realizarea acestor sume semnificative este condiționată de implementarea accelerată în 2024, cu un program strict de operaționalizare, a sistemului de facturare electronică generalizate, SAF-T, sistemelor e-transport și esigiliu și a modulelor de analize de date. Progresele înregistrate în ultimii ani prin prisma îmbunătățirii efective a colectării veniturilor nu oferă o perspectivă optimistă privind materializarea unor sume încasate suplimentar evoluției anuale a agregatelor macroeconomice (creștere economică nominală și reală, majorarea fondului de salarii din economie etc). În acest context, considerarea ex-ante a unor sume suplimentare semnificative (aprox 1% din PIB anual în perioada 2024-2027) având drept sursă creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale reprezintă un risc major pentru deficitul bugetar", avertiza Ministerul Finanțelor.

Șeful CNIF anunță: La eFactură introducem autofacturarea. Nu suntem capsomani, implementăm ce vrea lumea. Design-ul facturii nu se schimbă, chiar dacă unii consideră că arată urât CITEȘTE ȘI Șeful CNIF anunță: La eFactură introducem autofacturarea. Nu suntem capsomani, implementăm ce vrea lumea. Design-ul facturii nu se schimbă, chiar dacă unii consideră că arată urât

Dat fiind caracterul urgent al instituirii măsurilor prevăzute prin prezenta ordonanță, sunt stabilite ca termene pentru utilizarea și/sau implementarea de către Ministerul Finanțelor a modulelor de valorificare a datelor și informațiilor furnizate prin intermediul SIISN următoarele date:

a) e-Factură: 1 martie 2024,
b) e-Case de marcat electronice: 1 aprilie 2024,
c) e-Sigiliu: 1 ianuarie 2025,
d) e-Transport: 1 septembrie 2024,
e) e-TVA: 1 august 2024,
f) alte module: 1 martie 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
avr
vama
incasari
venituri buget
digitalizare