EXCLUSIV ANAF a colectat sub plan și în iulie. Luna fusese planificată de Guvern cu cele mai mari venituri din acest an. La cât se ridică acum lipsa de venituri

EXCLUSIV ANAF a colectat sub plan și în iulie. Luna fusese planificată de Guvern cu cele mai mari venituri din acest an. La cât se ridică acum lipsa de venituri
scris 15 sep 2023

ANAF a colectat la buget venituri sub programul stabilit și în iulie, lună care fusese planificată de Guvern cu cele mai mari venituri din acest an. Astfel, în loc să aducă la buget suma prevăzută, de 40,89 miliarde lei, maximul acestui an, Fiscul a strâns cu 2,34 miliarde lei mai puțin, respectiv 38,56 miliarde lei, arată calculele Profit.ro pe baza informațiilor primite de la ANAF, corelate cu date obținute anterior de Profit.ro privind programul de coelectare stabilit de Ministerul Finanțelor pentru agenție. Pentru primele șapte luni ale anului, veniturile sunt cu 12,64 miliarde lei, 5,3%, sub plan.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Situația pare să nu se fi schimbat semnificativ comparativ cu situația anunțată de Profit.ro pentru primele două luni ale anului, anterior declanșării crizei privind veniturile la buget.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Rămânerea în urmă față de programul de încasări (diferența dintre veniturile planificate și cele efectiv colectate) reprezintă "gaura" de la buget, estimată anterior, pentru tot anul, la nivel de ANAF și Vamă (plus un spațiu fiscal de rezervă), la 20 miliarde de lei. ANAF era prinsă în acea estimare cu venituri de 12 miliarde lei sub program, dar veniturile sunt cu 12,6 miliarde lei sub program încă de la 7 luni. În timp ce veniturile sunt semnificativ sub program, executivul a ținut sub un control drastic cheltuielile, cu aprobarea lunară în Guvern a cheltuielilor ordonatorilor de credite încă din luna martie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În luna iulie 2023 ANAF a colectat venituri bugetare în sumă de 38,56 miliarde lei, iar în primele 7 luni ale anului 2023 veniturile bugetare colectate au fost în cuantum de 224,07 miliarde lei. Sumele încasate de ANAF în primele șapte luni ale anului 2023 din dividende virate de companiile naționale și din vărsaminte din profitul net efectuate de regiile autonome sunt de 6,67 miliarde lei", potrivit informațiilor transmise de ANAF pentru Profit.ro.

Câte miliarde va colecta Guvernul suplimentar din indexarea redevențelor resurselor minerale, inclusiv petroliere, convenită în coaliție CITEȘTE ȘI Câte miliarde va colecta Guvernul suplimentar din indexarea redevențelor resurselor minerale, inclusiv petroliere, convenită în coaliție

În iunie, veniturile colectate au fost de 36,84 miliarde lei, în timp ce ținta a fost de 38,88 miliarde lei.

Veniturile colectate de ANAF reprezintă cea mai mare parte a veniturilor la buget, dar nu toate (nu includ alte tipuri de venituri, cum ar fi, de exemplu, fondurile europene).

Iunie și iulie sunt, alături de aprilie și octombrie, luni cu plan mare de încasări la ANAF. În mod deosebit, în iunie și iulie, la buget ajunge și cea mai mare parte a veniturilor din dividende încasate de către Guvern.

document cu programul de incasari, obținut și publicat la începutul lunii iunie de către Profit.ro

În prima parte a anului, autoritățile au comunicat că anticipează ca pentru întreg anul 2023, la buget, pe partea de venituri să fie un impact negativ de 20 de miliarde de lei. Suma nu a fost revizuită oficial, iar până la rectificarea bugetară, nu pot fi asumate noi ținte de deficit bugetar.

"Gaura" de 20 de miliarde de lei era compusă, potrivit informațiilor Profit.ro, de estimarea că ANAF va colecta în 2023 cu 12 miliarde de lei mai puțin decât programul, Autoritatea Vamală Română (AVR) cu 3 miliarde de lei mai puțin, în timp ce 5 miliarde de lei erau luate în calcul ca o rezervă.

Veniturile sub program colectate de către ANAF nu sunt, cel puțin nu în totalitate, vina instituției. Profit.ro a prezentat în iunie o poziție a Ministerului Finanțelor care admitea că ANAF face tot posibilul pentru colectarea venituilor la buget.

EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei

Deficitul bugetar

Pentru primele șapte luni, deficitul bugetar a fost anunțat la 2,43% din PIB, 38,6 miliarde lei, în timp ce ținta pentru tot anul, asumată de România prin procedura de deficit excesiv derulată de Comisia Europeană, este de 4,4% din PIB.

Deși 4,4% nu pare un obiectiv de neatins, cheltuielile statului tind, în mod obișnuit, să fie foarte mari pe final de an, când vin la plată facturi importante. Controlul strict al cheltuielilor introdus de Guvern din martie ar putea limita acest impact, însă nu îl vor putea anula.

De altfel, Guvernul a și negociat cu Comisia Europeană încadrarea într-un deficit bugetar mai ridicat pentru acest an, dar nu mai mult de 5,5-5,7% din PIB. Deficitul bugetar mai ridicat a fost acceptat de CE cu condiția ca România să prezinte încă de pe acum măsuri de corecție a situației bugetare. În acest sens, Guvernul lucrează de câteva luni la mai multe pachete de măsuri, cum ar fi creșterea unor taxe, reduceri de cheltuieli în sectorul public, precum și măsuri de combatere a evaziunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
incasari
venituri buget
program venituri buget