Procedura de achiziție a sistemelor de scanare mobilă pentru vămi este în derulare, fiind aprobată de Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) și de Guvern.
Autoritatea Vamală Română (AVR) vizează achiziția mai multor sisteme de scanare mobilă, care să fie integrate într-un centru de imagistică la nivel național similar cu cel al Poliției de Frontieră, a declarat, pentru Profit.ro, președintele AVR, Bogdan Mihei.
De ce este important: Astfel de echipamente sunt necesare pentru a combate traficul ilicit, cum ar fi cel cu droguri, arme, produse contrafăcute și țigări. Pe lângă pierderile pe care le aduce bugetului statului, traficul ilicit reprezintă o sursă importantă de bani pentru grupările de crimă organizată. Un control mai strict la frontieră poate reduce fenomenul, însă este important ca măsurile să nu afecteze tranzitul prin punctele vamale.
Potrivit acestuia, Vama românească a trecut cu succes o reevaluare a UE privind aderarea la spațiul Schengen, iar conducerea vămii din Țările de Jos (Olanda), țară care a manifestat până acum cea mai vizibilă opoziție la intrarea României în Schengen, a fost invitată la o vizită de lucru în portul Constanța.
"Procedura de achiziție este în desfășurare. A fost adoptată de către Guvern, după o decizie a CSAT. Se dorește dezvoltarea unor sisteme de control neinvaziv care să fie integrate într-un centru de imagistică la nivel național similar cu ceea ce are Poliția de Frontieră. Va exista, de asemenea, o colaborare strânsă cu Poliția de Frontieră și în această privință", a declarat, pentru Profit.ro, șeful Vămii.
UE a reevaluat recent Vama în ce privește nivelul de pregătire pentru intrarea României în Schengen.
"Acum sunt în Țările de Jos (Olanda, n.r), la o reuniune a șefilor vămilor din statele UE, cu participare și din partea Organizației Mondiale a Vămilor. Vama din Țările de Jos sărbătorește 425 de ani de existență și am profitat de eveniment ca să susținem aderarea României la Schengen în discuțiile cu omologii noștri olandezi. Discuțiile au fost bune, pe partea de vamă nu sunt obiecții, iar o decizie va fi una politică. Sperăm că în favoarea României.
CITEȘTE ȘI LEGE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Program individualizat de muncă, inclusiv cu tele-muncăAm invitat-o pe șefa Vămii din Țările de Jos, Nanette van Schelven, în România, să vadă cum se desfășoară acivitatea noastră în portul Constanța. Legat tot de Schengen, a fost o inspecție a UE la București. Au fost și în Bulgaria. Vama a ieșit bine la reevaluarea referitoare la spațiul Schengen", a spus șeful AVR.
Olanda este singura țară care mai ridică - de peste un deceniu - obiecții față de aderarea României la Schengen.