Europa se pregătește să impună tarife pentru bourbon, motocicletele Harley-Davidson și blugii Levi's, ca reacție la taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump pentru importurile de oțel și aluminiu, relatează CNN Money.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a identificat produsele care ar putea forma obiectivul ”unor contramăsuri” pregătite de Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului UE, scrie News.ro.
Trump a spus joi că va impune tarife de 25% pentru importurile de oțel și tarife de 10% pentru importurile de aluminiu, măsură condamnată vocal de principalii aliați și parteneri comerciali ai Statelor Unite.
CITEȘTE ȘI Asigurarea de sănătate a celor cu venituri din activități independente va fi prelungită până în iulie. Ordonanța ar putea include și opțiunea de ieșire de la impozitarea pentru microîntreprinderiUniunea Europeană a anunțat anterior că răspunsul va fi rapid, ferm și proporțional.
Harley-Davidson a refuzat să comenteze decizia de vineri a Comisiei Europene, dar Levi Strauss a emis un comunicat în care și-a exprimat sprijinul pentru libertatea comerțului.
”Susținem piețele deschise și libertatea comerțului acolo unde toată lumea respectă regulile; aceste măsuri nu vor afecta doar mărcile și angajații americani, dar vor avea reverberații la nivelul economiei mondiale”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.
Justificarea pentru tarife – problemele de securitate națională – au fost la rândul lor criticate cu asprime. Ministerul german de Externe Sigmar Gabriel a descris motivele administrației americane ca ”de neînțeles”.
”UE trebuie să răspundă cu hotărâre la tarifele punitive ale Statelor Unite, care pun în pericol mii de locuri de muncă în Europa. Nu trebuie să existe nicio îndoială la Washington în această privință”, a spus Gabriel.
Alexander Winterstein, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că cele 28 de state membre trebuie să răspundă cu tarife ca un singur bloc comercial. Comisia va discuta răspunsul UE miercurea viitoare.
UE ar putea la rândul ei să introducă măsuri de protecție dacă va observa creșterea neașteptată a importurilor de oțel. Aceste măsuri ar putea include tarife sau cote de import și ar putea fi introduse rapid, a spus Winterstein.
O altă măsură evidentă ar fi înregistrarea unei plângeri împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului. Analiști ai UBS au spus că Europa are șanse bune de câștig, dar procesul ar putea dura 18 luni.
"Dacă UE câștigă, ar putea impune sancțiuni economice împotriva SUA”, a spus Peter Holmes, expert în probleme comerciale la Universitatea din Sussex.
OMC a decis împotriva Statelor Unite atunci când administrația Bush a introdus tarife pentru oțel în 2002. Statele Unite au renunțat atunci la tarifele respective, sub amenințarea impunerii unor sancțiuni împotriva portocalelor din Florida și a produselor textile din Carolina de Nord.
Partenerii comerciali ai Statelor Unie sunt îngrijorați în privința impactului noilor taxe vamale anunțate de Trump asupra cererii pentru exporturile lor de oțel și aluminiu. De asemenea, sunt îngrijorați că oțelul care în mod normal ar fi mers în SUA le va inunda în schimb propriile lor piețe.
Unii parteneri majori ai Statelor Unite ar putea fi exceptați de la noile taxe vamale, dar nu este clar care sunt acele țări, sau dacă vor exista state care vor fi scutite.
Este improbabil ca țările afectate să suporte o lovitură economică importantă și să nu facă nimic.
”Aceasta este salva de declanșare a unui război comercial. Țările cu care avem relații nu vor sta să suporte această lovitură”, a arătat Phil Levy, membru senior al Consiliului din Chicago pentru Afaceri Globale.