Ernst & Young (EY) are în vedere listarea publică sau vânzarea parțială a afacerii sale globale de consultanță, în cea mai radicală transformare a unei firme de contabilitate ”Big Four” din ultimele două decenii, potrivit unor surse internaționale din acest domeniu.
Vânzarea sau listarea de acțiuni ale EY, care are 312.000 de angajați în 150 de țări, inclusiv în România, ar deschide perspectiva unor câștiguri extraordinare pentru conducerea companiei, amintind de listările Goldman Sachs în 1999 și Accenture în 2001, conform unbmeta.
Pe de altă parte, alte surse susțin că propunerea, dezmițită de unii parteneri seniori din conducere, este o încercare curajoasă de a evita conflictele de interese care au afectat acest domeniu și au impus noi măsuri de reglementare în Marea Britanie și SUA.
EY și celelalte companii de consultanță și contabilitate ”Big Four” care domină industria la nivel global - Deloitte, KPMG și PwC - au fost criticate pentru lipsa de independență în activitatea de audit a companiilor, având în vedere veniturile obținute și din activitățile de consultanță fiscală sau de afaceri acordate acelorași companii/
Afacerea de consultanță a EY a generat anul trecut venituri de 26 de miliarde de dolari, implicând 166.000 de angajați.
Activitatea de audit a EY, care a generat anul trecut venituri de 14 miliarde de dolari, este de așteptat să rămână în parteneriat după despărțirea celor două activități. Unii consilieri ar trece la partea de audit pentru a-și sprijini activitatea în domenii precum fiscalitatea, au spus sursele menționate.
Noua firmă de consultanță ar avea opțiunea de a se constitui în societate pe acțiuni, ceea ce i-ar permite să accepte finanțare externă printr-o vânzare sau listare la bursă.
Noile investiții ar putea ajuta să stimuleze dezvoltarea companiei și să concureze cu alte mari firme de consultanță precum Accenture, care a raportat venituri de 51 de miliarde de dolari anul trecut și este evaluată la aproximativ 200 de miliarde de dolari la bursa din New York.
O separare a celor două activități ar permite afacerii de consultanță a EY sp obțin contracte de la companiile auditate de cealaltă structură, deschizând o serie de potențiali noi clienți în prezent inaccesibili în virtutea conflictului de interese.
CITEȘTE ȘI Implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital ar putea dura cu un an mai multJPMorgan și Goldman Sachs sunt băncile ce ar superviza acest proces, care ar putea dura destul de mult.
În urma apariției acestor informații, EY s-a rezumat la a comunica că: ”Orice modificări importante vor avea loc în consultare cu organismele de reglementare și în urma votului partenerilor EY. Ne aflăm în etapele incipiente ale acestei evaluări și nu a fost luată încă nicio decizie”.
Vânzarea unei părți din afacere către acționari externi ar fi o soluție radicală. Un partener senior al unei alte firme a srătat că vânzarea unor părți din afacere și predarea profitului extraordinar către parteneri ar schimba semnificativ structura existentă, în care ”intri gol și pleci gol”, capitalul companiei fiind păstrat pentru generația următoare.
CITEȘTE ȘI Printre primele ținte ale unui impozit progresiv - salariații din sectorul bugetar. Scapă unele salarii de 9.000 de lei?Cele patru mari companii din domeniul consultanței și contabiității (Big Four) sunt structurate ca rețele de companii membre naționale, distincte din punct de vedere juridic, care plătesc o taxă în fiecare an pentru partajarea mărcii, sistemelor și tehnologiei. Această structură le-a împiedicat să accepte investiții externe și a făcut dificilă implementarea unor restructurări radicale, care necesită un consens larg în întreaga companie.
EY este văzută de mulți experți ca fiind cea mai bine plasată printre cei patru mari pentru a trece prin schimbări internaționale semnificative, deoarece șefii săi la nivel mondial exercită o influență mai mare prin comparație cu concurenții săi, unde partenerii de bază au mai multă putere.